La immunitat natural per haver tingut Covid es manté almenys un any després
Els anticossos s'han detectat amb anàlisis regulars de sang (EFE)

La immunitat natural per haver tingut Covid es manté almenys un any després

Un estudi fet a Catalunya amb personal sanitari mostra que aquesta immunització natural es manté siguin quins siguin els símptomes que hagi tingut la persona infectada

Xavier DuranActualitzat

Les persones infectades amb el coronavirus mantenen la immunitat almenys un any després d'haver mostrat símptomes de Covid, independentment de la gravetat de la malaltia.

Així ho demostra un estudi amb personal sanitari, codirigit per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'IDIAP Jordi Gol (IDIAP JG), amb la col·laboració de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu. La recerca s'ha publicat a BMCMedicine.

Després de la infecció amb el coronavirus, la majoria de persones generen immunitat natural. Diversos estudis suggereixen que en  aquests individus apareixen tant la resposta anomenada humoral –anticossos que ataquen el virus– com cel·lular –limfòcits T, un tipus de glòbuls blancs que ataquen les cèl·lules ja infectades.

Aquesta immunitat es manté durant molt de temps, però fins ara no s'ha pogut establir si són mesos o anys, entre altres coses perquè la Covid es coneix des de fa poc més d'un any i mig.

Aquest estudi demostra que almenys un any després de la infecció –concretament, dotze mesos i mig– aquestes persones tenen nivells elevats tant d'anticossos com de limfòcits T.

L'estudi es basa en les mostres de sang extretes regularment des del mes de setembre a un total de 173 persones que treballaven en centres d'atenció primària de la Catalunya Central i que s'havien infectat durant la primera onada.

Això s'emmarca en un estudi que té com objectiu obtenir informació per dissenyar estratègies de protecció immunitària enfront del SARS-CoV-2 i altres patògens.

Així, es volia esbrinar, entre altres coses, la prevalença i la durada dels anticossos enfront del virus i la resposta immune a nivell individual.


Immunitat prolongada

I les dades que han sorgit són positives i importants, com explica Anna Ruiz Comellas, investigadora de l'Institut Català de la Salut a la Catalunya Central i coautora de l'estudi:

"Els resultats obtinguts fins ara ens fan pensar que la immunitat al virus SARS-CoV-2 és més llarga del que intuíem a l'inici de la pandèmia. Com que és un virus tan nou, és molt important poder analitzar-ne el comportament i l'afectació en les persones".

Al cap dels primers cinc mesos no es va observar una caiguda significativa d'anticossos. I als nou mesos, el 92,4% de les persones continuaven sent seropositives i tenien immunoglobulines específiques de la proteïna S, que és la que el virus utilitza per envair les cèl·lules, o contra el receptor al qual s'enganxa.

En les persones que encara no havien estat vacunades a l'abril –és a dir, un any després de la infecció– els resultats van ser molt similars.

El fet d'haver estat hospitalitzat, haver presentat febre o haver perdut el sentit de l'olor o l'olfacte es va associar amb nivells més elevats d'anticossos als cinc o nou mesos.

En el grup hi va haver quatre reinfeccions. Dues van ser simptomàtiques i es van produir en persones seronegatives. Una reinfecció asimptomàtica es va detectar en una persona que tenia nivells molt baixos d'anticossos.


Vacunar primer les persones no infectades

L'estudi també constata que els nivells més baixos d'anticossos es van trobar en metges i en personal d'infermeria. Això es pot deure a una menor exposició al virus, degut a les mesures i l'equipament de protecció.

També van observar que, en línia amb altres estudis, el tabaquisme estava associat a una resposta immunitària més baixa i que aquest efecte persistia durant mesos.

Aquests resultats indiquen, segons les investigadores, que els anticossos contra la proteïna S protegeixen contra la infecció simptomàtica. I fan una recomanació, com explica Anna Ramírez-Morros, de l'IDIAP Jordi Gol:

"També confirmen que les persones que no han estat infectades han de ser vacunades amb prioritat, ja que les persones que van passar la infecció mantenen anticossos durant almenys un any".

En aquests moments, a Catalunya, les persones que han passat la Covid també es vacunen, si bé han d'esperar sis mesos des de la infecció i només se'ls administra una sola dosi.

Carlota Dobaño, d'ISGlobal i primera coautora del treball, creu que els resultats també donen informació positiva sobre la durada de l'efecte de les vacunes:

"Considerant que els nivells d'anticossos que es generen després de la vacunació solen ser més elevats que els que es generen després de la infecció natural, els nostres resultats suggereixen que la immunitat per les vacunes també serà duradora".

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus VacunesRecerca científica
Anar al contingut