Un tanc de soldats israelians a prop de la frontera amb Gaza
Un tanc de soldats israelians a prop de la frontera amb Gaza

Israel amenaça Hamas de mantenir Gaza bloquejada i sense llum si no allibera els ostatges

Els morts israelians confirmats per l'atac de Hamas ja arriben als 1.300, mentre que els palestins morts pels bombardejos són 1.400

Actualitzat

Després de l'atac de dissabte contra la població civil israeliana, ara són els palestins els que estan rebent la resposta d'un exèrcit israelià que se sent humiliat.

El govern de Benjamin Netanyahu continuarà tallant l'aigua, els aliments i el combustible a Gaza fins que no s'alliberin els 150 ostatges israelians. Els morts israelians confirmats ja arriben als 1.300.

I el govern israelià, que ja havia denunciat la massacre de civils en diversos quibuts, ha mostrat per primera vegada fotos de criatures víctimes de l'atac de Hamas

Personal d'emergències de Gaza resa mentre estan amagats en una escola a causa dels bombardejos d'Israel
Personal d'emergències de Gaza resa mentre estan amagats en una escola a causa dels bombardejos d'Israel(Reuters / Ibraheem Abu Mustafa)

Ja hi ha més víctimes palestines

Però ara ja són més les víctimes palestines. Els bombardejos, d'una intensitat mai abans vista, continuen a la franja de Gaza. L'exèrcit israelià ja ha llançat 6.000 bombes. Després de cinc dies de bombardejos intermitents, ja són 1.400 els morts palestins.

Les imatges aèries de Gaza ho diuen tot. La destrucció des del nord i camí del sud de la Franja amb els bombarders israelians no han deixat res sencer. La xifra avui és de 758 edificis destruïts. Això ha provocat també 338.000 desplaçats.

Sigui com sigui, aquest dijous hi ha hagut funerals en totes dues bandes, com mostren aquestes fotografies:

El funeral d'una parella d'Israel morta a mans dels atacants de Hamas al festival de música
El funeral d'una parella d'Israel morta a mans dels atacants de Hamas al festival de música(Reuters / Shir Torem)
El funeral a Khan Younis, Gaza, de diversos palestins d'una mateixa família, morts en un dels atacs aeris d'Israel.
El funeral a Khan Younis, Gaza, de diversos palestins d'una mateixa família, morts en un dels atacs aeris d'Israel. (Reuters / Ibraheem Abu Mustafa)


Situació crítica als hospitals de Gaza

A Gaza, els hospitals estan desbordats, sense possibilitat de rebre subministraments mèdics ni d'evacuar els ferits més greus. I el govern palestí diu que treballa amb Egipte per obrir corredors humanitaris.

De fet, diverses ONG alerten que els hospitals corren el risc de convertir-se en morgues, plenes de cadàvers. I és que, de moment, els hospitals encara tenen electricitat, encara que sigui interrompuda, gràcies a generadors que funcionen amb combustible. Però adverteixen que, quan se'ls acabi el carburant, la situació pot ser molt dramàtica.  

Ànims de venjança entre els israelians

I l'estat d'ànim de la població israeliana, lluny d'apaivagar-se, continua encès. Els líders polítics parlen de contraatac sense cap mirament, i la població també sembla estar-hi d'acord.

De fet, el president d'Israel, Isaac Herzog, responsabilitza "tot Gaza" de l'atac de Hamas.

"Hi ha una nació sencera a Gaza que és responsable."

Ho ha dit durant la visita del secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, que els ha ofert suport total i ajuda per alliberar els ostatges. 

Blinken ha assegurat que, mentre els Estats Units existeixin, Israel no s'haurà de defensar tot sol.

El president d'Israel, Isaac Herzog, aquest dijous a Tel-Aviv (EFE)
El secretari d'Estat dels EUA, Anthony Blinken, aquest dijous a Tel Aviv
El secretari d'Estat dels EUA, Anthony Blinken, aquest dijous a Tel-Aviv (Reuters)

Poca gent al carrer i persones armades

A Jerusalem, es veu poca gent pels carrers, tal com ha pogut constatar un dels equips desplaçats de TV3. Sobretot policia i exèrcit. Tampoc hi ha gaires persones a les poblacions del sud més properes a Gaza, que conviuen amb el soroll constant dels bombardejos, tal com ha relatat un altre dels equips desplaçats dels serveis informatius. 

Molts soldats, amb les armes a la mà i a punt. Però és que també es veuen persones -aparentment civils- amb armes pel carrer. Amb pistoles o escopetes. De fet, al sud del país s'ha arribat a distribuir armes entre la població civil per defensar-se. Aquest és el nivell de por d'una població que encara viu en estat de xoc. Qualsevol venjança els sembla poc.

Soldats israelians a prop de la frontera amb Gaza
Soldats israelians a prop de la frontera amb Gaza (Reuters)

Els suports internacionals d'Israel

L'exèrcit israelià encara es pregunta què va fallar exactament dissabte. De moment, amb un govern reforçat amb partits de l'oposició, Benjamin Netanyahu ha rebut el suport explícit dels Estats Units, amb la visita del seu secretari d'Estat aquest dijous.

El Regne Unit, com ja han fet els Estats Units, enviarà vaixells i avions espia per ajudar l'exèrcit israelià.

L'OTAN diu que Israel té dret a defensar-se, però demana una resposta proporcionada. I, a França, han prohibit les manifestacions a favor de Palestina, tot i que aquest dijous ja n'hi ha hagut una que no estava autoritzada.

La manifestació que hi ha hagut a París tot just després que es prohibissin les manifestacions a favor de Palestina
La manifestació que hi ha hagut a París tot just després que es prohibissin les manifestacions a favor de Palestina (Reuters)

També hi ha escoles jueves tancades a Londres o a Amsterdam: una mostra de la por que hi ha que la tensió s'escampi per Europa. 

 

Israel es prepara per a l'atac a Gaza

Mentrestant, Israel es prepara per a un atac militar que fa dies que s'anuncia, però que, de moment, no arriba. Israel manté la voluntat d'arribar fins al final per acabar amb Hamas i per això facilita armes als seus ciutadans. 

L'exèrcit israelià ha mobilitzat tots els seus efectius, i també més de 360.000 reservistes, en la preparació d'una ofensiva terrestre a dins de Gaza que, aparentment, pot ser imminent.

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGazaGuerra Hamas-IsraelHamàs
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut