Pla general de l'interior de la plantació de marihuana al Pont de Vilomara (Bages) en una imatge publicada el 16 de juliol del 2021. (Horitzont…
El tràfic de persones per l'explotació delictiva va lligada a la proliferació

Explotats i aïllats en conreus de marihuana fins al punt de no adonar-se de la pandèmia

Creix el tràfic de persones amb finalitats delictives, sobretot en cultius de marihuana a Catalunya

RedaccióActualitzat

La majoria de víctimes de tràfic de persones a Catalunya són dones i l'explotació més important que hi ha és la sexual. Però si fa dos anys les dones representaven el 90% de les víctimes, l'any passat eren el 70%, perquè cada vegada es trafica més amb homes.

L'explotació laboral (lligada sobretot al món de l'agricultura i a algunes activitats tèxtils) manté percentatges semblants respecte als altres anys, tot i que es manté lluny, sempre, de les xifres de l'explotació sexual, segons comenta l'inspector Antoni Salleres, cap de l'Àrea Central de Crim Organitzat dels Mossos d'Esquadra.


Aïllats fins al punt de no adonar-se que hi havia una pandèmia 

El que sí que experimenta un canvi de tendència és l'explotació amb finalitats delictives, lligada a l'àmplia proliferació de plantacions de marihuana a Catalunya. Segons Salleres, aquest creixement es va començar a detectar l'any 2019 i es continua veient aquesta tendència amb el tràfic de persones que són obligades a treballar en aquestes plantacions.  

Un dels últims casos que comenta l'insepctor és el d'una víctima que estava completament aïllada i tancada en una de les plantacions en què es va intervenir:

"Una de les víctimes que vam alliberar, ens va comentar que quan va entrar a la plantació a treballar, pel carrer no hi havia ningú amb mascareta. I quan la vam alliberar, veia moltes mascaretes i no sabia quin era el motiu. Això ens pot donar una imatge del temps que va passar aquella persona dins la plantació. I molt important: sense sortir-ne."

És només un exemple que les víctimes de tràfic d'éssers humans gairebé sempre pateixen una "desnaturalització de la seva persona en qualsevol tipus de dret." Les persones es converteixen en una cosa. Una cosa que produeix diners.  

A la majoria de les persones les capten als països d'origen, però això també està canviant, perquè "aquí hi ha comunitats molt vulnerables on captar-les no els és difícil."

 

Destriar qui és el traficant i qui la víctima: operació complexa 

Salleres també explica que, com que al darrere del tràfic d'éssers humans hi ha organitzacions criminals, les investigacions són complexes, amb un problema afegit: destriar qui són els delinqüents i qui, tot i estar conreant la marihuana, és una víctima. Detectar víctimes prèviament a l'actuació policial és una feina "molt complexa". 

"El que fem és una investigació prèvia bastant intensa que s'allarga en el temps, i quan detectem que hi ha víctimes de tràfic d'éssers humans, el nostre paradigma canvia: l'important no és tant desmantellar l'organització criminal com alliberar les víctimes."

La pandèmia ha suposat un canvi d'hàbits socials. En el cas de la prostitució, moltes víctimes han passat a exercir en pisos clandestins, més difícils de detectar. Això fa que "s'invisiblitzi" aquestes persones. Com que les víctimes són tractades com "una cosa que produeix diners", si pel motiu que sigui aquesta activitat deixa de produir-ne, després "encara pot ser més dur per a les víctimes", perquè "això les organitzacions criminals no ho perdonen". Se'ls demanarà produir més o que l'explotació duri més en el temps per pagar el deute que els criminals imposen a les víctimes.  

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut