Catalunya Migdia

Exalumnes dels Jesuïtes de Casp exigeixen actuacions d'ofici contra els abusos sexuals

Antics alumnes del centre del carrer Casp de Barcelona fan públic un informe on reclamen a la Fiscalia, als Mossos i al govern que actuïn d'ofici davant dels casos d'abusos sexuals comesos per part de religiosos d'aquesta escola

Enllaç a altres textos de l'autor

Mar Riera

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio

@marrierasola
Actualitzat

Un any després que es destapessin els abusos del religiós Francesc Peris, els exalumnes dels Jesuïtes de Casp de Barcelona reclamen a la Fiscalia, als Mossos i al govern que actuïn d'ofici davant dels casos d'abusos sexuals comesos per part d'aquest i altres religiosos d'aquesta escola.

Asseguren que la prescripció d'aquests casos no justifica que les autoritats no facin res i denuncien que la Companyia de Jesús no ha pres cap mesura contundent i actua sense transparència. 

En un informe que han fet públic aquest divendres, els exalumnes de Casp revelen que en un any han rebut 15 denúncies contra tres religiosos del centre.

Enric Soler davant de la piscina on va ser víctima d'abusos per part del jesuïta Francesc Peris
Un exalumne davant de la piscina on va ser víctima d'abusos per part del jesuïta Francesc Peris (3Cat)

La gran majoria van dirigides al religiós Francesc Peris, però també contra Eudald Garcia Cots --que ja és mort-- i un tercer jesuïta del qual encara no n'ha transcendit la identitat. El portaveu dels exalumnes de Casp, Ignasi Guasch, demana als Jesuïtes mesures contundents contra els abusadors. 

"Ni que sigui per netejar el nom de l'escola i dels bons professionals que hi ha hagut, creiem que és necessari que emprenguin accions clares i valentes que passen, sobretot, per personar-se i depurar responsabilitats."

En l'informe afegeixen que els protocols i canals activats pels mateixos Jesuïtes no han estat eficaços per a les víctimes, ja que --al seu entendre-- no reuneixen les garanties necessàries d'independència. Els exalumnes també lamenten que un any després de destapar-se el cas de Francesc Peris, la Companyia de Jesús no hagi donat cap detall de l'auditoria interna que van anunciar. Guasch creu que "davant d'un cas tan bèstia com aquest, una certa celeritat --amb rigor-- seria exigible". 

El portaveu dels exalumnes de Casp també lamenta que els Jesuïtes no hagin fet mai res per iniciativa pròpia:

"Només han actuat quan han anat sortint les diferents bombes, i creiem que en sortiran més."

El correu habilitat pels exalumnes per rebre les denúncies d'abusos sexuals per part d'antics alumnes del centre és afectadxsjesuitescasp@gmail.com 

Façana del col·legi Jesuïtes de Casp de Barcelona (Google Street View)

La reacció dels Jesuïtes

Els Jesuïtes ja han rebut l'informe fet públic pels exalumnes del centre de Casp i expliquen que n'estan estudiant el contingut i les propostes que s'hi fan. Asseguren que tenen la intenció de reunir-se amb aquest grup d'antics estudiants i que aviat faran públiques les conclusions del procés d'investigació intern iniciat el juliol passat. 

L'informe dels exalumnes arriba la mateixa setmana de la preestrena de "La fugida" al DocsBarcelona, un documental coproduït per 3Cat sobre els abusos de Francesc Peris i també del jesuïta Lluís Tó. El portaveu dels exalumnes de Casp, Ignasi Guasch, s'ha referit al documental d'aquesta manera: 

"Creiem que cal una escombrada a fons i investigar --com s'apunta al documental-- si hi ha hagut una manera de fer que ha facilitat que durant anys s'hagi abusat sexualment dels alumnes dels Jesuïtes."


El documental "La fugida" es podrà veure a TV3 el dia 18 de juny vinent.

Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat

 

ARXIVAT A:
Pederàstia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut