Mig milió de joves de tot l'Estat es poden beneficiar dels 21 milions previstos per les ajudes (ACN/Pere Francesch)

En què i quan es poden gastar els 400 euros del bo cultural per a joves de 18 anys

Se subvencionaran arts en directe i audiovisuals, patrimoni cultural, productes en suport físic i productes de consum digital

Redacció/AgènciesActualitzat

A partir del mes de juny els joves que compleixin 18 anys aquest any podran començar a beneficiar-se del bo cultural, després que el Consell de Ministres hagi aprovat aquest dimarts el reial decret que estableix les normes reguladores d'aquesta targeta moneder de 400 euros.

És una mesura inclosa a proposta d'Unides Podem al projecte de pressupostos de l'Estat per al 2022, que també preveuen el xec de 250 euros mensuals per a l'ajuda al lloguer per a joves d'entre 18 i 35 anys.

L'esborrany del text, publicat el mes de febrer pel Ministeri de Cultura i Esport, regula que se'n podran beneficiar els joves que compleixin 18 anys al llarg del 2022.

Hauran de destinar els diners a l'adquisició i el gaudi de productes, serveis i activitats culturals. El bo serà vàlid durant els dotze mesos següents a la concessió.


Per a què es podrà fer servir

La previsió és subvencionar arts en directe, patrimoni cultural i arts audiovisuals: entrades i abonaments per a arts escèniques, música en directe, cinema, museus, biblioteques, exposicions i festivals escènics, literaris, musicals o audiovisuals, fins a un màxim de 200 euros per beneficiari.

A més, es recull subvencionar productes culturals en suport físic: llibres; revistes, premsa, o altres publicacions periòdiques; videojocs, partitures musicals, discos, CD, DVD, o els coneguts com a Blu-ray, fins a un màxim de 100 euros per beneficiari.

Per la seva banda, cada beneficiari podrà destinar fins a 100 euros al consum digital o en línia: subscripcions i lloguers a plataformes musicals, de lectura o audiolectura, o audiovisuals, compra d'audiollibres, compra de llibres digitals (coneguts com a e-books), subscripció per a descàrrega de podcasts, subscripcions a videojocs en línia, subscripcions digitals a premsa, revistes o altres publicacions periòdiques.

Per contra, Cultura ha assenyalat que no serà subvencionable l'adquisició de productes de papereria; llibres de text curriculars, ja siguin impresos o digitals; equips, programari, maquinari i consumibles d'informàtica i electrònica; material artístic; instruments musicals; espectacles esportius i taurins; moda, gastronomia ni productes pornogràfics.


Mig milió de beneficiaris

Es calcula que gairebé 500.000 joves de tot l'Estat es poden beneficiar d'aquestes ajudes, recollides als Pressupostos Generals de l'Estat per al 2022 amb una partida de 210 milions d'euros.

El text recull que el Bo Cultural Jove serà d'ús exclusiu en establiments o institucions adherides al programa. Encara no s'ha concretat com ho hauran de fer els joves per sol·licitar l'ajuda.

Se sap, però, que es farà a través d'una plataforma tecnològica específica, on es presentaran les sol·licituds, que es tramitaran per ordre de presentació. Els diners s'abonaran en format de targeta de prepagament virtual, o física si l'usuari no disposa de telèfon mòbil.

El Bo Cultural Jove serà compatible amb qualsevol altra subvenció, ajut, ingrés o recurs procedent d'altres administracions públiques.

ARXIVAT A:
CulturaCinemaTeatreMúsicaArtMuseus
Anar al contingut