Madrid

Els municipis amb nuclears diuen que l'aposta per Zarra surt d'un informe manipulat

La directiva de l'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears es reuneix a Madrid per decidir l'estratègia que seguiran si, finalment, la localitat de Zarra, al País Valencià, és escollida per acollir el futur cementiri de residus nuclears. L'Associació ha avançat que podria impugnar la decisió del Consell de Ministres, perquè considera que tant Ascó, a la Ribera d'Ebre, com Yebra, a Guadalajara, són més bones opcions. Diuen que l'informe tècnic està "manipulat" i acusa Enresa d'aquest fet. Pel ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, cal que el Consell de Ministres prengui ja la decisió d'on s'instal·larà aquest cementiri de residus nuclears.

Actualitzat
El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, ha reiterat que el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de residus nuclears ha d'estar a punt "com més aviat millor", tot i que ha afegit que el deu departament ha complert i que és ara el Consell de Ministres qui ha de prendre la decisió final. "Jo no faig l'agenda del Consell de Ministres", ha dit quan se li ha preguntat sobre la data en què es determinarà la localització del cementiri.

Sebastián ha assenyalat també que Espanya haurà de pagar 60.000 euros de multa a França per seguir enviant-hi els residus nuclears. En aquest sentit ha afegit que "l'opció de no fer el MTC no és una opció realista per a Espanya". El titular d'Indústria ha agraït l'actitud dels ajuntaments que s'han presentat per acollir el cementiri "superant pressions, xantatges, amenaces i incomprensions". Miguel Sebastián ha assegurat que el seu ministeri els "tindrà molt en consideració".

Greenpeace denuncia que Indústria no ha fet els deures


Greenpeace ha denunciat que el Ministeri d'Indústria encara no ha fet arribar a l'Audiència Nacional els informes tècnics i de seguretat del Magatzem Nuclear Centralitzat, tot i que han passat tres mesos des que aquest tribunal en va fer la petició.

Al juny, arran del recurs presentat per l'entitat ecologista contra el magatzem nuclear, l'Audiència Nacional va ordenar a Indústria que els fes arribar el projecte tècnic i l'estudi de seguretat de la instal·lació i del centre tecnològic que hi va associat.

Segons Greenpeace ningú, ni els alcaldes dels pobles candidats a acollir aquest magatzem, ni el Parlament, ha pogut veure aquest document. Per això acusa el ministeri de secretista i obstruccionista, cosa que demostra la falta de transparència en aquest procés.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut