Madrid

Els deu rius més grans del món agonitzen pel canvi climàtic

Nou informe dels efectes del canvi climàtic, aquest cop sobre la situació dels rius del món. L'organització ecologista Adena ha alertat que els deu rius més grans del món s'estan morint a causa de la contaminació i la construcció de preses. Adena demana als governs que s'impliquin en la dotació de recursos per protegir els rius i que investiguin noves formes de gestionar l'aigua de manera eficient.

Actualitzat

Els grans rius del món agonitzen com a conseqüència del canvi climàtic, la contaminació, la deficient planificació i la protecció inadequada de les àrees naturals. L'amenaça de falta d'aigua augmenta.

Els cinc dels rius més afectats són a l'Àsia: el Mekong, el Ganges, l'Indus, el Ianh-Tséi el Salween. A Europa, el més mal parat és el Danubi; a Amèrica, el Riu de la Plata i Río Bravo o Río Grande; a Àfrica, el Nil, i a Austràlia el Darling.

L'informe destaca que els embassaments del Danubi, un dels rius més grans d'Europa, han destruït el 80% dels aiguamolls, i al continent africà, la sequera que pateix el Nil té conseqüències greus per als pescadors dels pobles costaners.

Crida als governs

Davant d'aquest panorama d'autèntica "crisi de l'aigua dolça", Adena crida els governs perquè admetin el problema ara, i no quan l'emergència tingui proporcions difícils d'afrontar. Així, demana a les autoritats que protegeixin més eficaçment el flux natural dels rius i la distribució i ús de l'aigua, per tal de salvaguardar els hàbitats i els medis de vida de grans poblacions humanes. "La conservació dels rius i aiguamolls ha de ser considerada part essencial de la seguretat nacional, la salut i el desenvolupament econòmic", asseguren els responsables de l'informe.

Per últim, Adena assenyala que els acords de cooperació per a la gestió de recursos compartits, com la Convenció sobre cursos d'aigua de les Nacions Unides, han de ser ratificats i dotats dels recursos necessaris perquè veritablement funcionin. "La crisi de l'aigua dolça va més enllà dels deu rius mencionats en aquest informe i reflecteix quin grau de desenvolupament destructiu amenaça la capacitat de la natura per satisfer les nostres necessitats. Hem de modificar la nostra manera de comportar-nos ara o en pagarem el preu en un futur no gaire llunyà", han conclòs.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut