Girona

Els cinemes Albèniz de Girona tanquen per sorpresa i sense donar explicacions

Les pèrdues econòmiques derivades de la pandèmia i les restriccions i la crisi del sector feia temps que posaven a la corda fluixa la continuïtat de l'espai

RedaccióActualitzat

Com en el cas de la majoria de ciutats i viles catalanes, Girona s'ha quedat sense un espai de projecció de cinema cèntric. Un espai que el 2023 hagués celebrat el centenari.

Aquest dijous, els Cinemes Albèniz han abaixat la persiana sense avís previ ni massa explicacions, deixant alguns abonats amb diners encara per gastar en projeccions que ja no es programaran.

Això sí, a la porta del multicine de l'establiment proper a la riba de l'Onyar, la sala La Planeta i els jutjats i el registre civil i ha penjat un cartell imprès amb paper on diu:

"La família dels Cinemes Albèniz vol donar les gràcies a tots els clients i amics que ens han acompanyat durant gairebé 24 anys. Sense tots vosaltres no hauria estat possible. Moltes gràcies."

El mateix missatge que pot llegir-se al web de les sales, on, com en la façana de l'edifici, ja no hi ha els pòsters de la cartellera.

Web del cinema Albèniz amb el missatge de comiat
Web del cinema Albèniz amb el missatge de comiat


Rumors de tancament

Dimecres a la nit, sense que cap cinèfil en fos conscient, s'hi van fer les darreres projeccions. Els rumors sobre el possible tancament havien augmentat el mes passat.

La jubilació de l'històric programador, Josep Maria Pallàs, i un futur poc esperançador per al sector n'han precipitat la clausura, després que ja tanquessin els cinemes germans a la mateixa ciutat, els Albèniz Plaça.  

Josep Maria Pallàs, a l'entrada del cinema gironí, llegint el cartell que hi ha penjat la propietat
Josep Maria Pallàs, a l'entrada del cinema gironí, llegint el cartell que hi ha penjat la propietat (CCMA)

Precisament Pallàs se sent trist després d'ensopegar amb un tancament tan sobtat:

"L'Albèniz es mereixia un comiat a la seva alçada. Si hagués convingut, amb una setmana fent activitats. Havíem pensat en fer fins i tot sessions gratuïtes perquè la gent se'n pogués acomiadar com cal."

Inaugurat el 1923 com a Teatre Albéniz en plena expansió de l'art cinematogràfic, el 1998 l'espai es va convertir en un multicine amb una desena de sales.

Solar resultant de l'enderrocament de l'antic Teatre Albèniz sobre el que es va constuir la multisala
Solar resultant de l'enderrocament de l'antic Teatre Albèniz sobre el qual es va construir la multisala (CCMA)

Les pèrdues econòmiques derivades de la pandèmia i les restriccions van posar a la corda fluixa la continuïtat dels Albèniz, fins al punt que van tancar temporalment durant gairebé un any, però ara ja no hi ha marxa enrere.

Ara, el centre històric de Girona només hi queda amb el cinema Truffaut, de propietat municipal i programació no comercial. Per veure les últimes estrenes, els gironins hauran d'anar als multicines situats prop del parc de la Devesa.

 

ARXIVAT A:
Cinema
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut