La companyia i l'Ajuntament han estat immersos en una batalla legal que s'ha resolt en contra dels interessos d'Airbnb

Els 40.000 Airbnb de Nova York, pràcticament prohibits: com s'ho ha fet l'Ajuntament?

La companyia carrega durament contra l'enduriment de la normativa i anuncia que començarà a reemborsar reserves a partir del desembre

Redacció/Agències

La teoria dels creadors d'Airbnb assegurava que la plataforma posaria en contacte amfitrions i hostes que volguessin allotjar-se a casa seva, però qualsevol que n'hagi fet ús sap que aquesta filosofia, en molts casos, ha quedat del tot oblidada.

Airbnb exerceix a la pràctica com a plataforma de lloguer d'allotjaments turístics i diferents ciutats d'arreu del món, com ara Barcelona, miren de limitar-ne l'acció per evitar que això acabi perjudicant els veïns.

És el cas de la icònica ciutat nord-americana de Nova York, on aquest dimarts s'han començat a aplicar un seguit de restriccions que, segons denuncia Aribnb, suposaran una prohibició "de facto" de la seva activitat.

La companyia oferia uns 40.000 allotjaments a la ciutat que ara estan en perill, com també ho estan molts altres allotjaments que no estaven registrats en aquesta plataforma, però tampoc complien amb els requisits.


Si aculls turistes, hi has de ser

La nova normativa obliga tots els amfitrions a registrar-se davant les autoritats locals, i això desemmascararà una realitat: que molts incompleixen la norma segons la qual a la ciutat no es poden llogar apartaments sencers durant menys de 30 dies si els propietaris no hi són presents.

És a dir, pots acollir fins a dos turistes a casa mentre tu hi siguis i hi convisquis, però no pots llogar-los l'habitatge sencer ni una zona de la casa tancada amb clau per aïllar-la de la resta.


"Els visitants no són benvinguts", segons la plataforma

"La ciutat està enviant un missatge clar als milions de visitants en potència que ara tindran menys opcions per allotjar-se a Nova York: no sou benvinguts", ha assegurat el director de política global d'Airbnb, Theo Yedinsky.

La normativa prohibeix llogar apartaments sencers per menys de 30 dies (Pexels/Andrea Davis)

Així mateix, la companyia ha lamentat que les normatives de Nova York són una anomalia "fins i tot entre les ciutats que han decidit regular els apartaments turístics, com Los Angeles o San Francisco, que sí que permeten als amfitrions oferir el seu pis sense ser-hi presents".

Segons asseguren, fa anys que Airbnb intenta treballar amb les autoritats per fer front al problema dels apartaments il·legals, però la ciutat ha decidit aprovar "noves normes que creen una prohibició 'de facto' dels lloguers a curt termini".

Tot i això, posen en dubte que les mesures puguin contribuir a la reducció dels lloguers a la Gran Poma, que pateix una crisi d'habitatge.

L'ajuntament i la companyia han estat immersos en una batalla legal que una jutgessa va tancar el mes passat, considerant que és "racional" que les autoritats vulguin controlar la legalitat dels apartaments que s'ofereixen.

Les reserves amb data d'entrada a partir del 2 de desembre i que incompleixin la norma seran reemborsades (Pexels/Cottonbro Studio)

Com en altres ciutats del món sotmeses a la pressió turística, les autoritats de Nova York consideren que aquesta proliferació d'apartaments turístics contribueix que pugin els preus dels lloguers per als residents permanents i agreuja la crisi d'habitatge que afecta la ciutat.


Els clients seran reemborsats a partir del desembre

En un missatge a la seva pàgina web, la plataforma recorda els amfitrions que a partir d'ara tenen dues opcions: registrar-se davant de les autoritats o augmentar el temps que ofereixen els seus allotjaments a més de 30 dies.

Tot i això, Airbnb no cancel·larà les reserves que ja estiguin confirmades i comencin abans de l'1 de desembre. Les que comencin a partir del 2 i no compleixin amb la normativa seran cancel·lades i es tornaran els diners als hostes.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTurismeHabitatge
Anar al contingut