El whatsapp, comunicació oral o escrita? Dos professors de la UPF proposen un nou gènere
Enviar whatsapps és escriure o parlar?

El whatsapp, comunicació oral o escrita? Dos professors de la UPF proposen un nou gènere

Consideren que el gènere whatsapp és una "categoria difusa", que no té una clara línia de separació entre l'oralitat i l'escriptura

Xavier DuranActualitzat

Els whatsapp són escriptura? O són comunicació oral? La pregunta pot semblar ingènua, perquè no hi ha dubte que aquests missatges s'escriuen. Però dos investigadors de la Universitat Pompeu Fabra creuen que són un nou gènere híbrid, entre la comunicació oral i l'escrita.

Segons l'article que Carme Bach i Joan Costa Carreras, investigadors del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la UPF,
publiquen a Revista Signos. Estudios de Lingüística, el whatsapp seria "un gènere escrit concebut com si fos una conversa espontània".

Per explicar-ho, els dos autors fan referència a la descripció del mitjà oral-escrit que van proposar el 1978  proposat per Michael Gregory i Susanne Carroll el 1978 en una obra titulada "Language and Situation".

Bàsicament, dividien la comunicació oral en espontània i no espontània. I l'escrita en tres: la que està pensada per llegir com si no estigués escrita –el diàleg d'un actor-, per ser llegida –el text d'un guió televisiu o radiofònic- o no necessàriament per ser llegit.
 

Anàlisi de 500.000 paraules de whatsapps de joves

Per esbrinar si el whatsapp encaixava en aquesta classificació, van analitzar 500.000 paraules en català contingudes en els missatges que 23 estudiants de primer curs de Traducció i Interpretació i de Llengües Aplicades de la UPF els van cedir voluntàriament.

Els dos investigadors van classificar les paraules en diverses categories. Així, hi havia lèxic col·loquial, que podia incloure paraules grolleres, interjeccions i argot juvenil, eufemismes, abreviatures, expressions rutinàries, paraules amb repetició de signes de puntuació (!!!!!) o lletres (una cosaaaaaa), modificacions com superdivertit, etc.

Tot plegat els porta a constatar "la proximitat del gènere whatsapp a la conversa col·loquial".

Per això, consideren el gènere whatsapp com a "categoria difusa", com un gènere que, encara que inicialment sigui escrit, no té una clara línia de separació entre l'oralitat i l'escriptura.
 

No és ruptura, sinó continuïtat

Bach i Costa Carreras partien de la hipòtesi que hi hauria moltes similituds entre el gènere conversa col·loquial i whatsapp. Amb l'anàlisi consideren demostrada la hipòtesi.

I per això, creuen que la classificació de Gregory i Carroll s'ha de replantejar. Així, en l'esquema de la classificació, una nova línia sortiria de la comunicació oral i una altra de l'escrita. I totes dues assenyalarien el whatsapp, un gènere escrit concebut com si fos una conversa espontània.

Tots dos autors coincideixen amb el que comentaven les investigadores Ana Mancera i Ana Pano el 2013, quan afirmaven que xats, correus electrònics, blogs i fòrums "presenten unes dinàmiques que els acosten, en diferents graus, a la conversa".

I així, proposen aquesta hibridació, que no significa una ruptura, sinó una prova que hi ha una continuïtat entre l'oralitat i l'escriptura.

És a dir, que el whatsapp, tot i ser escrit, no deixa de tenir molt de conversa oral.

ARXIVAT A:
Català TecnologiaRecerca científica
Anar al contingut