L'exbisbe de Solsona Xavier Novell sortint a fer esport aquest dilluns
L'exbisbe de Solsona Xavier Novell sortint a fer esport aquest dilluns (CCMA)

El silenci del bisbe Xavier Novell és una imposició del Vaticà

TV3 ha pogut gravar per primera vegada l'exbisbe de Solsona en la seva nova etapa vital, tres setmanes després d'anunciar que deixava el càrrec per raons estrictament personals

Mireia Prats / Josep Maria CampsActualitzat

Xavier Novell va decidir fa tres setmanes fer vida fora del palau episcopal. I aquest dilluns, per primera vegada, l'hem pogut veure lluny de la vida que portava a la diòcesi de Solsona.

A les 7 del matí surt a fer esport per Manresa, i TV3 aconsegueix les primeres imatges des que va fer públic, en un comunicat, que renunciava al càrrec per raons estrictament personals.

 

Novell no parla, el silenci és evident

Un silenci que fonts eclesiàstiques asseguren que li ha imposat el Vaticà a través del cardenal Omella, que hauria parlat del cas Novell directament amb el papa Francesc.

Segons aquestes fonts, ell hauria volgut parlar i explicar-se des del primer moment, però la cúria no l'hi ha permès, i l'ha obligat a mantenir-se al marge i esquivar els mitjans de comunicació.

El que no entenen alguns sacerdots és per què Novell està obeint aquesta ordre vaticana si el que vol és marxar. Però ell encara es deu a la jerarquia perquè continua sent bisbe emèrit amb tots els privilegis que això comporta, però també sota la norma fèrria de l'Església.

Omella nega la imposició

Aquest dilluns l'arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Joan Josep Omella, ha trencat el seu silenci sobre aquest assumpte.

Entrevistat a l'emissora del seu arquebisbat, Ràdio Estel, ha assegurat que el silenci de Novell no és imposat per l'Església, i ha suggerit que és una decisió personal i que s'explicarà "quan sigui el moment":

"Respectem el ritme de cada persona, no obliguem."


"Els fills porten a vegades una vida que no els agrada als pares"

Omella ha comparat la situació amb la que pot viure una família, suggerint que se sent com un pare preocupat pel seu fill:

"Un poc com els pares a vegades amb els fills, hem de ser molt pacients, perquè els fills porten a vegades una vida que no els agrada als pares, no saben com fer-s'ho, no saben com entrar, i deixar també que els fills, a poc a poc, vagin dient el que els passa."

L'arquebisbe de Barcelona ha aprofitat per criticar alguns mitjans per ser "molt poc respectuosos amb la vida de les persones", i ha demanat respectar la intimitat de Novell i "tenir paciència".

Pel que fa a la renúncia de Novell en si, Omella ha admès que l'ha sorprès, "sobretot el motiu personal" que l'ha causada.


Més peticions de trencar el celibat

A Catalunya, l'Església viu un moment delicat, perquè el bisbe Novell no és l'únic que ha fet el salt a trencar el celibat.

Hi ha en aquests moments altres sacerdots que han comunicat a la Conferència Episcopal Tarraconense que volen penjar els hàbits perquè s'han enamorat i que demanen fer una vida secular, com el bisbe, però en l'anonimat.

Xavier Novell no és l'únic, però és bisbe, i el seu entorn proper no hauria calculat el rebombori que la seva decisió suposaria. I el silenci no l'ha ajudat.

 

ARXIVAT A:
ReligióEsglésia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut