El líder de l'antiga Batasuna compleix condemna a la presó de Logronyo
Imatge d'arxiu d'Arnaldo Otegi
Madrid

El govern espanyol indemnitzarà amb 20.000 euros Otegi per "danys morals"

L'executiu espanyol indemnitzarà amb 20.000 euros Arnaldo Otegi després que el Tribunal Europeu dels Drets Humans a Estrasburg considerés desproporcionada, el 2011, una sentència en què se'l va considerar culpable d'injuriar el rei. L'alt tribunal considera que cal indemnitzar l'exlíder de Batasuna pels "danys morals" causats en haver-se vulnerat el seu dret a la llibertat d'expressió. Se'l va condemnar a un any de presó per dir que el rei era "responsable dels torturadors".

RedaccióActualitzat
El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha confirmat que el govern acatarà la sentència, tot i que "amb disgust" i, per tant, des de "la discrepància", pagarà els 20.000 euros fixats pel tribunal d'Estrasbsug i 3.000 més per les despeses del procediment judicial.

La sentència del tribunal, d'ara fa un any, criticava la sobreprotecció de la legislació espanyola cap a la figura del rei i assegurava que la pena que es va imposar a Otegi per un delicte d'injúries a la corona era "particularment severa" i "desproporcionada". En aquest sentit, matisava: "Per ocupar una posició de neutralitat en el debat polític, d'àrbitre i de símbol de la unitat de l'Estat, no se'l pot protegir de totes les crítiques en l'exercici de les seves funcions oficials".

La sentència la va fixar a l'abril del 2005 el Suprem i després la va ratificar el Constitucional al juliol del 2006. S'hi considerava que les declaracions que Otegi va fer el 26 de febrer del 2003 arran d'una visita del rei Joan Carles a Biscaia, dies després de la detenció de deu treballadors del diari "Egunkaria", superaven de manera "evident allò que és lícit" pel seu "considerable caràcter infame".

Anar al contingut