El Parlament Europeu durant el ple dedicat a l'Estat de la Unió, aquest dimecres

El govern espanyol demana al Parlament Europeu que es pugui parlar en català als plens

El ministre d'Afers Exteriors ho ha demanat per carta, i és la materialització d'un dels acords tancats per la taula de diàleg i/o negociació

El govern espanyol ha anunciat aquest divendres que ha demanat per carta al Parlament Europeu que es pugui fer servir el català, el gallec i l'euskera en els plens d'aquesta cambra.

Segons la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, el govern espanyol està disposat a assumir els costos que comporti l'ús d'aquestes llengües en els plens.


Carta del ministre Albares

La carta, enviada pel ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, també afirma que el govern espanyol està "obert a negociar els detalls pràctics":

"Estimem que es donen les condicions per reiterar la petició del govern espanyol de possibilitar l'ús en el ple del Parlament Europeu de les llengües espanyoles diferents del castellà que gaudeixen d'estatut oficial a Espanya."

És una petició que només poden fer els estats membres, i partits i institucions catalanes n'han fet una reivindicació històrica perquè els governs espanyols ho demanessin.

De fet, ja s'havia demanat en dues ocasions, el 2005 i el 2009, quan el president del Parlament Europeu era Josep Borrell, i que no van tirar endavant.

El govern espanyol ha assegurat que actualment sí que es poden fer servir el català, l'euskera i el gallec davant d'altres institucions de la Unió Europea, com la Comissió Europea o el Tribunal de Justícia de la UE.

Reunió Rodríguez-Garriga

L'anunci d'aquesta carta ha coincidit amb la reunió que Rodríguez ha tingut aquest divendres a Madrid amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

Segons ha dit després aquesta conselleria, en aquesta reunió s'ha proposat al govern espanyol un pla perquè els catalans siguin atesos en català per l'administració de l'Estat:


Fruit de la taula de diàleg

La carta al Parlament Europeu i la reunió a Madrid i el seu contingut formen part dels compromisos que es van pactar en la reunió de la taula de diàleg i/o negociació entre els dos governs del 27 de juliol.

A banda del pacte per demanar l'ús del català a l'Eurocambra, ministeri i conselleria no han comunicat que estiguin negociant també el seu ús a institucions espanyoles com el Congrés dels Diputats.

 

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuCatalà Generalitat de CatalunyaGovern espanyol
Anar al contingut