El nou ministre de Treball, Valeriano Gómez (Foto: EFE)
El nou ministre de Treball, Valeriano Gómez (Foto: EFE)
Madrid

El govern espanyol allarga sis mesos més l'ajuda de 426 euros pels aturats

El govern espanyol allargarà per tercera vegada l'ajuda de 426 euros durant sis mesos a les persones sense feina i que han deixat de cobrar l'atur. Ho ha anunciat el nou ministre de Treball, Valeriano Gómez, que ha matisat que la pròrroga dependrà de la disponibilitat pressupostària. "Espanya ha d'aspirar a gastar molt menys per atendre les necessitats dels aturats i més en polítiques més poderoses per activar la creació de feina", ha afegit el ministre.

Actualitzat
Valeriano Gómez ha augurat una reducció de la despesa en els pròxims mesos perquè cada vegada s'incorporen menys aturats per rebre la prestació contributiva, i se n'incorporen més per rebre l'assistencial. Aquesta prestació és més baixa perquè no es vincula a un salari previ sinó a l'indicador públic de rendes múltiples (IPREM). D'aquesta manera, el cost mitjà per persona aturada està minvant, ha afegit el ministre.

Gómez ha xifrat en unes 300.000 les persones que reben el programa temporal de protecció per atur o inserció; 1,3 milions els que reben la prestació assistencial i hi ha unes 800.000 més sense cobertura, alguns perquè no havien treballat abans. Gómez no ha detallat quants ciutadans han consumit l'ajuda assistencial perquè encara falta quantificar quants havien trobat feina.

Sobre el diàleg social, Valeriano Gómez ha dit que "de manera informal" ja ha parlat amb els interlocutors. La setmana que ve es fixaran les dades de les reunions perquè a principis de novembre es reprenguin les negociacions. El titular de Treball ha advertit que "costarà temps" obtenir resultats després de la ruptura anterior.

Valeriano Gómez s'ha mostrat optimista i ha pronosticat que podrem sortir de la crisi "sense necessitat de reformes marginals per la protecció" social.


Anar al contingut