Seu central del Banc d'Espanya, a Madrid (EFE/Kiko Huesca)

El Banc d'Espanya avisa d'una "pertorbació sense precedents" pel coronavirus

El Ministeri d'Economia, en canvi, considera que és "massa aviat" per saber si hi haurà recessió aquest any

RedaccióActualitzat

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha advertit aquest divendres que l'economia afronta "una pertorbació sense precedents" a causa de l'epidèmia de coronavirus, per la qual cosa reclama una "ambició més gran de les polítiques fiscals europees comunes".


Intensitat molt notable

El banc emissor reconeix que és difícil calcular la duració que tindrà aquest impacte, però té clar que "la intensitat serà molt notable".

En unes declaracions distribuïdes per l'entitat, el governador considera que les mesures adoptades a Espanya i altres països per contenir l'epidèmia "han portat a una disrupció molt severa de l'activitat econòmica", la qual cosa es traduirà en un deteriorament de l'activitat que podria ser "molt acusat en el curt termini".


Caiguda persistent

I alerta que això podrà acabar causant una caiguda "més persistent" tant de l'activitat econòmica com de les rendes familiars.

"Les mesures públiques són crucials per evitar que el que està sent una caiguda transitòria d'activitat i rendes de famílies i empreses acabi transformant-se en una de més persistent."


A més, diu que cal assegurar-se que la injecció de 750.000 milions d'euros del BCE al sistema "arribi a l'economia real, a les empreses i les famílies" en forma de crèdits.


Economia no fa previsions

Les previsions del Ministeri d'Economia d'aquest dijous eren més optimistes. La vicepresidenta tercera del govern i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha subratllat que és "massa aviat" per saber si l'economia espanyola entrarà en recessió enguany a conseqüència de la crisi del coronavirus.

 

Pla curt de la ministra d'Economia i Hisenda en funcions, Nadia Calviño. Imatge del 19 de novembre. (Horitzontal)
Nadia Calviño, ministra d'Economia (ACN)

 

En una entrevista a l'agència de notícies Bloomberg, Calviño ha demanat prudència.

"Quan vam començar a veure el coronavirus afectar el nostre país, -afirma Calviño- molta gent deia que l'impacte potencial seria molt baix, entre el 0,5% i l'1%. Ja en aquells moments vaig dir que necessitàvem ser extremadament prudents amb les previsions, perquè no sabíem la profunditat ni la durada de la crisi."


La ministra assegura que ara no la preocupen les previsions, diu que centra els seus esforços a fer front a la crisi sanitària.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut