Ecologistes denuncien un vessament d'aigües fecals a Gavà per un sistema de col·lectors "totalment deficitari"

ACN Gavà - Les Agulles-Ecologistes en Acció ha denunciat un vessament d'aigües fecals en una riera de Gavà com a conseqüència dels problemes del sistema de col·lectors durant el temporal d'aquest dilluns. En un comunicat, han explicat que el vessament s'ha produït cap a la riera de les Partes i des d'allà a la riera dels Canyars, arribant al mar. Segons han explicat, a banda de la contaminació pels excrements procedents del clavegueram, s'han arrossegat una important quantitat de residus sòlids com plàstics, llaunes, tovalloletes i ferralla. Els ecologistes han assegurat que aquests episodis són un fenomen "recurrent" a causa del sistema de col·lectors "totalment deficitari", on no hi ha separació entre pluvials i fecals.

L'organització ha alertat que això provoca un excés de bacteris fecals, una càrrega de fosfats i altres substàncies presentes a les aigües residuals urbanes i, amb l'arrossegament de sòlids, s'afecta als peixos i altres organismes pelàgic però també a plantes i animals del fons marí.

De fet, porta anys reclamant a les autoritats municipals que es faci un pla d'inversions per instal·lar una xarxa separativa d'aigües pluvials, que han d'anar a les rieres, de les fecals, que han d'anar a la depuradora. En no disposar d'aquesta xarxa, els ecologistes han lamentat que l'únic tub que porta totes les aigües col·lapsa i vessa el contingut als sobreeixidors de la riera.

Els ecologistes han alertat que el canvi climàtic s'està accelerant i que els episodis de fenòmens extrems són cada cop més freqüents. Per això, s'ha preguntat què passaria si arribés a l'àrea de Barcelona un fenomen com el que va deixar fins a 700 litres per metre quadrat en dos dies a Grècia fa uns mesos si amb només 100 els efectes han estat "considerables".

Anar al contingut