París

Detinguts a França els presumptes caps d'ETA David Pla i Iratxe Sorzabal

Fernández Díaz afirma que aquestes detencions suposen "pràcticament l'acta de defunció d'ETA"

RedaccióActualitzat

Cau la cúpula d'ETA. Les autoritats franceses han detingut els presumptes caps d'ETA David Pla i Iratxe Sorzabal, segons han informat fonts de la lluita antiterrorista. Les mateixes fonts han indicat que Pla i Sorzabal ocupaven des de fa anys la direcció de l'aparell polític de l'organització terrorista, l'únic que es mantenia especialment actiu, després del cessament definitiu de la violència l'octubre del 2011. Des del govern espanyol, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha assegurat que aquesta operació suposa "pràcticament l'acta de defunció" d'ETA

La policia francesa ha detingut els suposats caps etarres en una casa rural de Saint-Étienne-de-Baïgorry, prop de Baiona, a la regió d'Aquitània. Precisament, també ha estat detingut el propietari de la casa, Pantxo Flores, el qual compta amb antecedents per la seva vinculació amb l'organització terrorista. 

En la mateixa operació, hi ha hagut un quart detingut. Es tracta de Ramón Sagarzazu Gaztelumendi, Ramontxo, l'antic cap de l'aparell internacional de l'organització terrorista. Fonts de la lluita antiterrorista han informat que Ramontxo, que també s'ha detingut en la casa rural, va quedar en llibertat el 2012 després d'haver complert una condemna de 10 anys de presó a França per pertinença a ETA.

"Cop mortal" a ETA

Fonts de la investigació informen que, des de fa mesos, Pla i Sorzabal estaven intentant obtenir algun alguna mena de contraprestació per la capitulació definitiva de la banda. Amb aquestes detencions, en les que ha col·laborat la Guàrdia Civil, les mateixes fonts asseguren que han fet "un cop mortal" ja que deixa ETA sense responsables de pes i d'experiència. Fins i tot diuen que es tracta d'un "cop definitiu".

L'operació policial s'ha batejat amb el nom de "Pardines", en homenatge al guàrdia civil José Antonio Pardines, la primera víctima mortal d'ETA, assassinat el 1968 a la població guipuscoana de Billabona en un control de carretera.

En un principi, les mateixes fonts havien assegurat que el suposat tercer integrant de la cúpula d'ETA, José Antonio Urrutikoetxea "Josu Ternera", també havia estat detingut, però aquest extrem encara no ha estat confirmat. En tot cas, el Ministeri de l'Interior ha assenyalat que l'operació continua oberta i que a les pròximes hores hi podria haver noves detencions.

Pla va llegir el comunicat del cessament de la violència

David Pla va néixer a Pamplona el 1975 i va ser qui va llegir el comunicat del cessament definitiu de la violència el 2011. La policia el buscava des de l'abril del 2010, després que França el detingués en una operació de la Guàrdia Civil contra l'entramat d'advocats d'ETA. Va quedar en llibertat per falta de proves i es va fugar. Al juny del 2014, el jutge Javier Gómez Bermúdez va ordenar-ne el processament per integració a banda armada. L'acusava d'intentar col·locar un artefacte a l'Audiència Nacional.

Sorzabal, considerada la cap de l'aparell polític d'ETA

Experts de la lluita antiterrorista consideren Iratxe Sorzabal la cap actual de l'aparell polític d'ETA, juntament amb David Pla. Va ser la portaveu de Gestores Pro Amnistia i ha format part de nombrosos comandos etarres. Se li atribueixen almenys tres assassinats, a més de quinze delictes més de terrorisme. Sorzabal, nascuda fa 44 anys a Irun, ha protagonitzat moltes escapades i té un ampli historial delictiu. L'Audiència Nacional li va imputar dos assassinats, el de l'agent de l'Ertzaintza Roman Doral, el 1996, i el de l'auxiliar de clínica Josefina Correa, un any abans.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut