Els magistrats del Tribunal Internacional de Justícia

Revés per a Israel: el màxim tribunal de l'ONU li ordena aturar l'ofensiva sobre Rafah

La decisió inèdita del Tribunal Internacional de Justícia és una victòria per als palestins i per a Sud-àfrica, que feia mesos que ho demanava a la Haia

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Xesco Reverter

Periodista de la secció d'Internacional de TV3

@xescoreverter
Actualitzat

El Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) de la Haia ha ordenat a Israel que aturi la seva ofensiva militar sobre la ciutat de Rafah en una resolució inèdita contra l'estat jueu.

La decisió l'han aprovat 13 dels 15 jutges del Tribunal, només els magistrats d'Uganda i Israel hi han votat en contra. Responen així a l'última petició que la setmana passada va presentar Sud-àfrica demanant que el tribunal es pronunciés davant del risc que a Gaza s'estigués cometent un genocidi.

El Tribunal considera que Israel no ha fet prou per mitigar el patiment dels civils, tal com els mateixos magistrats li havien dit en dues ocasions, i també li ordena que mantingui obert "sense cap restricció" el pas fronterer de Rafah perquè pugui entrar tota l'ajuda humanitària necessària. També li ordena que deixi entrar els equips d'investigadors sobre genocidi i l'adverteix que no destrueixi proves de possibles crims Gaza. 

Les sentències i les ordres del TIJ són definitives i sense recurs, però el TIJ no té cap manera ni cap força per fer-les complir.

Tant Israel com Sud-àfrica són firmants de la Convenció contra el Genocidi del 1948 i com la resta d'estats es comprometen a no cometre genocidis, a prevenir-los i a castigar-los. Els països accepten la jurisdicció de la TIJ a l'hora d'investigar-los i jutjar-los, però Israel ja ha deixat dit que no es donarà per al·ludit i continuarà les seves operacions a Gaza.

"Cap poder a la Terra aturarà Israel quan protegeix els seus ciutadans i persegueix Hamas a Gaza", va dir dijous el portaveu del govern israelià, Avi Hyman, davant la imminència de la decisió del TIJ.

La sala d'audiències del Tribunal Internacional de Justícia, a la Haia (Reuters, Yves Herman)


Israel diu que les acusacions són "repugnants"

Tel-Aviv ha qualificat de "falses i repugnants" les acusacions de Sud-àfrica davant el TIJ. En un comunicat conjunt, l'oficina del primer ministre, Benjamin Netanyahu, i el Ministeri d'Exteriors han respost a l'ordre del tribunal negant que l'ofensiva a Gaza estigui provocant un genocidi:

"Israel no ha dut a terme ni durà a terme cap activitat militar a la zona de Rafah que creï condicions de vida que puguin conduir a la destrucció de la població palestina, total o parcialment"

Netanyahu ha assegurat que continuarà permetent que entri ajuda a Gaza "d'acord amb la llei".


Reaccions a favor de l'ordre

Com era esperable, el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, ha celebrat l'ordre del Tribunal Internacional de Justícia i ha demanat que es prenguin mesures per fer-lo efectiu: "Cridem la comunitat internacional a obligar l'Estat ocupant a implementar les decisions del TIJ i a pressionar-lo perquè les respecti i apliqui sobre la base de la legitimitat i el dret internacional". 

Per Hamas, que governa la Franja de Gaza, la decisió no és suficient, ja que considera que l'ofensiva israeliana a altres zones de la Franja és "igual de brutal i perillosa" que la de Rafah.

En canvi, Sud-àfrica, el país que va registrar la petició perquè el tribunal es pronunciés, ha aplaudit la sentència, que ha descrit com a "pionera" perquè suposa la "primera menció explícita a Israel perquè aturi la seva acció militar" a Gaza. "És una crida a l'alto el foc de facto", ha afegit el govern sud-africà.


Una ordre que tanca una setmana nefasta per Israel

Tel-Aviv té un llarg historial de desobeir resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU (també legalment vinculants). L'ordre del TIJ d'avui perjudica encara més la seva reputació i el seu aïllament internacional. L'acusació de genocidi planeja sobre l'Estat que va néixer, precisament, com a conseqüència i resposta a un genocidi, el del poble jueu a mans dels nazis.

L'ordre cautelar del TIJ arriba en una setmana especialment dolenta per la imatge internacional d'Israel. Dilluns, el fiscal en cap del Tribunal Penal Internacional, també amb seu a la Haia, va demanar ordres de detenció per Benjamin Netanyahu, el seu ministre a qui acusa de crims de guerra i contra la humanitat.

Dimecres, Espanya, Noruega, i Irlanda van anunciar el reconeixement de Palestina com Estat, trencant un tabú a l'Europa occidental. I ara, el Tribunal Internacional de Justícia li ordena un alto el foc a Gaza quan Hamas encara no està derrotat.

Venedors palestins davant les ruïnes d'un edifici d'un banc, ciutat de Gaza, 5 de maig (Reuters/Dawoud Abu Alkas)

Com hem arribat fins aquí

El desembre, Sud-àfrica, va presentar una denúncia al TIJ contra Israel per genocidi a Gaza i després d'una primera ronda d'audiències sobre mesures cautelars, el gener, el tribunal va considerar que era "plausible" que Israel vulnerés alguns drets garantits als palestins en la Convenció sobre el genocidi.

No va ordenar a Israel que aturés la violència, com volia Sud-àfrica, però li va ordenar que s'abstingués d'actes que poguessin caure sota la Convenció del Genocidi i donés garanties que les seves tropes no cometien actes genocides contra els palestins.

Els magistrats també van ordenar al govern jueu que prengués mesures per millorar la situació humanitària a Gaza i, al març, el tribunal va emetre més mesures cautelars ordenant a Israel que prengués totes les accions necessàries i efectives per garantir el subministrament bàsic d'aliments als palestins a Gaza.

Davant la continuïtat de les operacions a Gaza, les dificultats de distribució d'ajuda i, especialment, de la invasió de Rafah contra el criteri de tota la comunitat internacional, Sud-àfrica la setmana passada va tornar al tribunal per demanar-li que donés l'ordre d'aturar les hostilitats que fins ara s'havia resistit a emetre.

Els advocats de Sud-àfrica i d'Israel davant el Tribunal Internacional de Justícia (Reuters, Yves Herman)

Genocidi, un cas que va per llarg

La resolució final del cas i la sentència sobre si Israel ha comès o no un genocidi a Gaza pot tardar anys a saber-se ja que els magistrats acostumen a tardar molt de temps a resoldre els casos. Les ordres d'avui són només mesures cautelars per prevenir més danys.

Segons la Convenció sobre el genocidi, els actes de genocidi inclouen matar membres d'un grup, causar-los greus danys corporals o mentals i infligir deliberadament condicions de vida calculades per provocar la destrucció total o parcial del grup.

El Tribunal Internacional de Justícia és el màxim tribunal de l'ONU i es va establir després de la Segona Guerra Mundial per dirimir disputes entre estats. No s'ha de confondre amb el Tribunal Penal Internacional, també amb seu a la Haia, però que jutja individus per crims de guerra, contra la humanitat i genocidi.

Just dilluns, el seu fiscal en cap va demanar ordres de detenció per Benjamin Netanyahu, el seu ministre i els tres màxims líders de Hamas a qui acusa de crims de guerra i contra la humanitat.

El Tribunal Internacional de Justícia és la màxima instància judicial de l'ONU i es va fundar el 1945 (Reuters, Yves Herman)
ARXIVAT A:
Pròxim Orient IsraelGazaGuerra a Gaza
Anar al contingut