Renfe havia previst la supressió de 1.548 trens a tot l'Estat (ACN/Aina Martí)

Desconvocada la vaga de cinc dies a Renfe i Adif contra el traspàs de Rodalies

Les aturades estaven previstes per a aquest divendres i els dies 30 de novembre i 1, 4 i 5 de desembre

RedaccióActualitzat

Els sindicats de Renfe i Adif han arribat a un acord amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del govern espanyol i desconvoquen l'aturada prevista per aquest divendres i per als dies 30 de novembre i 1, 4 i 5 de desembre.

Segons l'acord, al qual ha tingut accés el 324.cat, es garanteix la integritat de les dues empreses, així com el manteniment de les plantilles i de les condicions sociolaborals dels seus treballadors. 

A més, l'acord assegura que les gestions per al traspàs de Rodalies, i per donar entrada a una companyia privada a Renfe Mercaderies, es portin a terme per personal de la companyia pública.

Tot i això, el traspàs comptarà amb "taules de negociació permanent" amb totes les parts amb la finalitat de "buscar consensos". I es convoca una primera reunió abans del 15 de desembre per "donar seguiment al compliment dels acords".

Malgrat tot, els sindicats adverteixen que es mantindran vigilants per garantir que es compleix amb l'acordat i asseguren que, si no és així, tornaran a convocar noves jornades de vaga.

Per la seva part, el sindicat CGT s'ha desmarcat de la resta i ha apuntat que, de moment, ells han desconvocat només la vaga d'aquest divendres. El dia 29 l'entitat valorarà si anul·la també la dels altres quatre dies, ja que ha de sotmetre l'acord amb els seus òrgans de decisió.
 

Operativa per a aquest divendres

D'altra banda, el ministeri reconeix en un comunicat que aquest divendres "poden produir-se modificacions puntuals en el servei ferroviari durant les primeres hores".

El ministeri atribueix aquests possibles retards a l'establiment dels serveis mínims abans de la desconvocatòria de l'aturada i a la coincidència amb la vaga general que ha convocat un sindicat d'extrema dreta.

Tot i això, José Bravo, secretari del sector ferroviari de la UGT de Catalunya, ha assegurat en una entrevista a Catalunya Informació que "tota la plantilla ja està en marxa perquè els trens de primera hora no tinguin cap mena de problema".

La vaga preveia suspendre 400 trens

A Catalunya, fins a 4.000 treballadors estaven cridats a la protesta i la Generalitat havia establert uns serveis mínims per a Rodalies i mitjana distància del 66% en hores punta i d'un 33% durant la resta dels serveis. I és que Renfe havia previst la supressió de 1.548 trens a tot l'Estat i de fins a 400 trens en el territori català.

Els comitès d'empresa de Renfe i Adif van acordar convocar aquesta vaga davant la incertesa que generava a les plantilles el traspàs de Rodalies a la Generalitat, en el marc de l'acord entre ERC i el PSOE per investir Pedro Sánchez.

Amb tot, aquest dijous, Rodalies ha funcionat especialment malament, amb més incidències del que és habitual i retards sense motiu aparent. Tants, que alguns usuaris han acusat els treballadors de fer una "vaga encoberta" prèvia a la protesta de cinc jornades.

ARXIVAT A:
Renfe
Anar al contingut