Desabastiment als comerços russos? Putin prepara la població per a una economia de guerra

El Kremlin acusa Occident de totes les penúries econòmiques i avisa els russos que vindrà un llarg període de sacrificis

Manel AlíasActualitzat

Gent al supermercat abraonant-se sobre el sucre: circulen diversos vídeos de compradors a Rússia que, davant del temor que els preus continuïn escalant o que se n'acabin les existències, intenten omplir el rebost.

Són els efectes de la guerra, que també comencen a notar-se a les lleixes dels supermercats russos. En alguns, han limitat la compra de sucre a dos quilograms per persona i en altres s'imposa un màxim de tres paquets de determinats productes.


També hi ha dificultats per trobar compreses o alguns medicaments estrangers. I molts russos intenten acaparar paquets de gretxka, blat sarraí, un producte bàsic en les cuines russes.

Les autoritats han reconegut el problema, però afirmen que no hi ha desabastiment.

El nostre equip a Moscou ha visitat alguns supermercats per comprovar-ho.

Galina Petrovna

La Galina Petrovna ens diu, mentre avança per un dels passadissos del supermercat, que necessita sucre, però que no està espantada per si s'acaba. "Podem passar sense res", afirma movent amb energia el bastó que l'ajuda a desplaçar-se.

La Galina Nikolaevna, en canvi, ho veu més preocupant, però creu que ja hi va haver escenes de pànic similars a l'inici de la pandèmia per covid.

Per la seva banda, la Iúlia, que és una compradora més jove, creu que és la gent més gran la que intenta comprar molt. "Crec que serà un problema temporal que acabarà després del maig. I tindrem de tot. I si falten productes, menjarem unes altres coses", assegura.


Intents frustrats de desmoralitzar la societat

Malgrat l'estoïcisme de molts russos, Putin sap que l'economia domèstica pot ser font de tensions internes. És per això que ja en el seu discurs del 16 de març acusava Occident de totes les penúries i preparava el poble per a un llarg període de sacrificis.

"És un moment difícil per a nosaltres", assegurava, i afegia que les empreses russes pateixen "una pressió sense precedents".

"El sistema bancari va ser el primer objectiu de les sancions, però els nostres bancs estan fent front a aquest repte. Treballen sense descans per fer els pagaments entre els clients i per garantir el funcionament de les empreses."

Per Putin, "òbviament, els intents d'organitzar un atac llampec contra Rússia, desmoralitzar la nostra societat i destruir-nos han fracassat".

Un sistema econòmic autosuficient i amb lligams amb els aliats de Rússia

La recepta del president rus per contrarestar la inflació passa per ampliar la producció i derivar cap al país productes que abans es venien a l'exterior. En aquest sentit, ja s'ha limitat l'exportació de gra o de sucre.

El principal mercat de Rússia era la Unió Europea. I Putin sabia, quan va llançar l'atac contra Ucraïna, que suposava aïllar-se d'Occident. Ara vol convèncer el seu auditori que aquesta circumstància cal aprofitar-la per edificar un sistema econòmic autosuficient i amb més lligams amb els mercats de països aliats del Kremlin.

"L'economia russa s'adaptarà a les noves realitats", assegurava un Putin convençut, que va prometre reforçar la sobirania russa en ciència i tecnologia, destinar més recursos a l'economia, la indústria, les infraestructures i l'habitatge, i enfortir els llaços econòmics amb mercats internacionals dinàmics i en creixement ràpid.

"Sens dubte, les noves realitats ens obligaran a fer canvis estructurals profunds en la nostra economia. I no amagaré que seran complicats, hi haurà temporalment inflació i més atur. La nostra feina és minimitzar els riscos."

Putin prepara el seu poble per a temps difícils. Una vegada més. I els entrega l'anàlisi feta: l'origen del mal és Occident. L'origen de la solució, el Kremlin.

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut