Segons les expertes, cada cop tendirem a fer menys canvis d'armari i més senzills (iStock)
Segons les expertes, cada cop tendirem a fer menys canvis d'armari i més senzills (iStock)

Com fer el canvi d'armari? Set passos per optimitzar l'espai i mantenir l'ordre

Consultem dues organitzadores professionals perquè ens guiïn en aquesta tasca ara que baixen les temperatures

La calor i les altes temperatures cada cop s'allarguen més en el calendari i endarrereixen una tasca abans pròpia de cada inici d'estació: el canvi d'armari.

Una feinada necessària per als que no tenen prou espai, però que sovint fa mandra emprendre, o bé no es troba el temps per fer-la de manera òptima.

Per on comencem? Quina és la forma més eficient de fer-lo? I la millor manera de guardar la roba? Són alguns dels interrogants que ens sorgeixen i als quals intentarem donar resposta amb l'ajuda de dues organitzadores professionals: Alicia Iglesias, influencer i empresària d'Ordre i neteja a casa, i Clara Massons, creadora de contingut i al capdavant del projecte Una casa Clara.
 

Pas 1: Què volem conservar i què no ens fa falta ja?

Ja sigui perquè la talla ja no ens va bé, perquè estan en mal estat o simplement perquè no ens agraden, el cert és que sovint el nostre armari té peces de roba que no ens posem. Segons Clara Massons, el canvi d'armari és un bon moment per focalitzar-nos en el que realment volem conservar:

"Tota la roba que tenim de més a l'armari ens destorba a l'hora d'escollir què posar-nos, ens molesta, ens distreu. I tenim l'armari ple, però no sabem què posar-nos."

De fet, segons Massons, un dels errors més típics que cometem a l'hora de fer el canvi d'armari és guardar roba tot i que no ens vagi bé la talla: "Hem de ser realistes, estiguem en el present".

Tot i això, les organitzadores tampoc són partidàries de seguir normes o convencionalismes que asseguren que el que no ens posem en un any ho podem descartar. "Això no té per què servir per a tothom", apunta Massons.

El primer pas del canvi d'armari és descartar la roba que no volem conservar (Unsplash/Sarah Brown)

Les expertes recomanen triar la roba que de veritat ens agrada i ens reporta benestar. "L'armari és estil, però sobretot t'ha de proporcionar seguretat en tu mateix, t'ha d'empoderar", assegura Iglesias.

Així doncs, el primer pas d'aquest canvi d'armari seria triar, de la roba d'estiu, què conservem per a l'any vinent i què descartarem. El que no necessitem ho podem donar a entitats amb finalitats socials, regalar, vendre, reciclar o llençar si creiem que no pot tenir un nou ús.

Pas 2: Treure els extrems

El clima i la temperatura que fa a la zona on vivim determinen el tipus d'armari que tenim i, per tant, també el canvi d'aquest. A més, aquesta tasca cada vegada queda més desdibuixada amb el canvi climàtic. "Cada cop en farem menys i més senzills", apunta Iglesias.

En general, al nostre país hi ha molt entretemps, de manera que potser en ple mes de febrer podem estar dinant en una terrassa en màniga curta. És per això, que segons les expertes, és òptim mantenir peces de roba que ens serveixin durant tot l'any. Per tant, Iglesias afirma que un canvi d'armari útil consisteix a "treure l'extrem hivern a l'estiu i l'extrem estiu a l'hivern".

En el canvi d'armari mantindrem la roba d'entretemps (Unsplash/Kamil Kalkan)

És a dir, ara traurem la roba que exclusivament ens posem a l'estiu i mantindrem les samarretes de màniga curta o els jerseis fins. I col·locarem l'extrem hivern, amb els jerseis gruixuts i els abrics que teníem guardats.

D'igual manera que amb les peces d'estiu, les expertes recomanen aprofitar aquest canvi per descartar la roba d'hivern que ja no ens posarem i ens ocuparà lloc.
 

Pas 3: Com i quina és la millor manera de guardar la roba?

Les organitzadores ho tenen clar: abans de guardar la roba ha d'estar neta i ben eixuta i la millor manera d'emmagatzemar-la és amb caixes de tela. Així ho explica Iglesias:

"Les capses de cartó absorbeixen molt la humitat i les de plàstic no permeten a la roba respirar."

Tot i això, Iglesias matisa que si col·loquem les capses de tela en un traster on hi ha humitat, cal col·locar caixes deshumidificadores.

Per la seva banda, Massons aconsella que siguin capses petites i baixes, ja que "pesen menys i és fàcil que ens càpiguen al dalt de l'armari; si són de cartó, necessitem molt d'espai vertical".

I què n'opinen de les bosses que envasen al buit? "No les recomano", afirma Massons, "crec que espatllen la roba i l'arruguen molt". A més, segons Iglesias, "cada any les has de canviar perquè el plàstic es pica i es trenquen i s'acaba perdent el buit".

Només les recomanen en casos concrets com amb el dels nòrdics, que ocupen molt i es poden arrugar sense problema.
 

Pas 4: Com col·loquem la roba per tenir un armari endreçat?

Un cop triada la roba d'hivern i guardada la d'estiu, cal col·locar les peces a l'armari. Per fer-ho, les expertes recomanen ordenar per categories on cada grup tingui el seu espai concret. I segons la seva tipologia, anirà penjada o plegada.

"Els jerseis no van mai en penjadors, van sempre doblegats, perquè el punt penjat s'estira molt", apunta Iglesias. En canvi, "els vestits han d'anar penjats".

En aquest sentit, Massons recomana penjar la roba "amb una sola peça per penjador" i seguint un d'aquests criteris d'esquerra a dreta: "Per color, de més fosc a més clar, de llarg a curt o de gruixut a prim".

Uns consells que, segons Iglesias, variaran segons la tipologia d'armari i la roba que cada persona tingui: "A mi potser em funciona ordenar per colors per les característiques de la fusteria de l'armari, però a tu no".

Les organitzadores recomanen no penjar els jerseis de punt (Unsplash/Fernando Lavin)

Tot i això, Iglesias dona un consell en què discrepa de la guru de l'ordre Marie Kondo: no cal treure tota la roba de l'armari per ordenar-lo.

"Ho treus tot, però després arriba l'hora de dinar, marxes i hi has posat un 20%. Quan tornes, hi has de posar la resta, però estàs cansat o et ve de gust fer alguna altra cosa i vas procrastinant."

És per això que recomana "fer-ho a poc a poc". "Un dia endreces el calaix dels mitjons, la setmana següent el calaix de la roba interior, l'altra les samarretes", afegeix.
 

Pas 5: Com podem optimitzar l'espai de l'armari?

Les dues organitzadores coincideixen: doblegar en vertical peces com samarretes o jerseis, seguint el mètode que va popularitzar Marie Kondo, aprofita molt l'espai. Així ho expressa Massons:

"On caben 10 peces sense doblegat en vertical, seguint aquest mètode, n'hi caben 40, multipliquem per 4 l'espai de l'armari."

Per l'organitzadora, l'altre avantatge és que amb aquest plegat quan obrim un calaix ho veiem tot a simple vista. "No apilem, fem una sola capa", apunta.

El plegat vertical ajuda a optimitzar l'espai de l'armari (iStock)

Tot i això, hi ha molts armaris que no tenen calaixos, tenen només prestatges. Si aquest és el cas, l'experta recomana que es col·loqui una caixa a la balda, inclús se'n pot aprofitar una de sabates neta, sense tapa, i col·locar-hi allà les samarretes plegades en vertical:

"Si les apilem com tota la vida, aprofitem espai vertical de la balda, però no el fons de l'armari. Al fons, hi deixem tot allò que no ens posem, no ho veiem i es va quedant allà durant anys."

En canvi, explica que amb el contenidor podem aprofitar tot l'espai fins al fons de l'armari: "A més, podem posar un altre prestatge si creiem que hi ha massa espai mort en vertical".

 

Pas 6: Com evitem les arnes?

Un cop hem fet el canvi d'armari, cal evitar les arnes, uns insectes que proliferen en alguns aliments o en béns materials com la roba. Per evitar que es colin al nostre armari, Iglesias recomana col·locar bosses de lavanda, boles de fusta de cedre, fulles de llorer en quantitat o naftalina. I és que les olors fortes les espanten.
 

Pas 7: Com mantenir l'ordre a l'armari durant tot l'any?

"La clau per tenir un armari sempre ordenat no és endreçar molt, sinó tenir el que necessitem", explica Massons citant l'autora japonesa Hideko Yamashita.

En la mateixa línia, s'expressa Iglesias: "Els armaris no es desordenen perquè no estan ben estructurats o ben fets, sinó perquè tenen més roba de la que poden emmagatzemar". I això, per Massons, no té a veure amb la grandària del moble, "un armari d'un metre d'ample ha de ser suficient per a una persona".

Les dues organitzadores ho tenen clar: "Cal comprar de manera més conscient". I per fer-ho, Iglesias creu que cal "evitar les compres que fem per impuls" i sortir a comprar amb "una llista amb el que necessitem". Assegura que les peces de roba entren fàcil a l'armari, però costa molt que en surtin:

"Ara, potser en comptes d'arreglar un pantaló, en comprem un de nou. Però no reciclem el vell, sinó que el guardem per si de cas, per si vaig a la muntanya, per exemple. Llavors acumules i la bola va creixent."

Per Massons, un consell útil és disposar de peces de roba que combinin i que, amb poc nombre, possibilitin diferents opcions de vestir:

"Si tenim quatre pantalons de diferents colors i quatre parts de dalt que conjunten amb aquests pantalons, tindrem 16 conjunts diferents. Anem 16 dies diferents i no tindrem cap problema per organitzar l'armari."

I és que, segons l'organitzadora, el millor "seria tenir una selecció prou bona de roba per no haver de fer el canvi d'armari", ja que "no necessitem un armari més gran, ens sobra roba".

 

ARXIVAT A:
Moda
Anar al contingut