Com alguns propietaris intenten saltar-se el topall del 2% en l'actualització dels lloguers

La llei prohibeix aplicar als lloguers vigents un augment per sobre del 2%, però molts propietaris al·leguen precisament la clàusula de l'actualització de l'IPC del contracte

RedaccióActualitzat

Cada vegada hi ha més llogaters que s'han de tornar a revisar el contracte amb lupa, perquè els propietaris els truquen per activar una clàusula que, quan van signar, no tenia importància, perquè no hi havia inflació. És la de l'actualització del lloguer amb l'IPC. 

Tot i que aquesta actualització en base a l'IPC està limitada al 2%, una mesura que s'allargarà fins al 31 de desembre de l'any que ve, alguns propietaris s'ho intenten saltar amb pujades fins i tot del 10%. En alguns casos, per a l'augment del preu s'al·lega precisament la clàusula del contracte de l'actualització de l'IPC.

 

Un d'aquests casos és, per exemple, el del David, que viu en un pis de lloguer des del 2016 amb un contracte en vigor fins a l'any que ve. Tot i que ja li van aplicar una petita actualització per la inflació a principis d'any, no s'esperava que el propietari, fa només un mes, l'informés a través d'un whatsapp d'una nova pujada per al 2023, en aquest cas del 10,2%, que suposava un augment de 115 euros mensuals.

Va assessorar-se amb advocats i el Sindicat de Llogateres i quan li va recordar el topall del 2%, el propietari li va dir que aquest tipus de topall no afectava tots els contractes. "Són coses que a vegades surten a la tele però no afecten a tothom", assegura que li van dir.

Enric Aragonès Jové, portaveu del Sindicat de Llogateres, alerta que no és un cas únic:

"Hi ha moltíssims casos en què es posen en contacte amb el sindicat perquè els arrendadors, la immobiliària o l'API els està intentant colar actualitzacions per sobre del 2% i això ara mateix està prohibit."

Òscar Gorgues, gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, però, assegura:

"Hi pot haver algun tipus de picaresca, però en general s'està aplicant de forma correcta."


La clàusula de l'actualització de l'IPC

La llei prohibeix aplicar als lloguers vigents un augment per sobre del 2%, però molts propietaris al·leguen la clàusula de l'actualització de l'IPC del contracte i, fins i tot, en reclamen retroactivitat. Un exemple amb què s'ha trobat una llogatera:

 

Aquesta clàusula, que és present en la majoria de contractes de lloguer, diu que revisar el preu més tard no significa renunciar a cobrar mesos anteriors. Però aquesta clàusula ara no serveix. I tampoc és una carta blanca perquè els propietaris puguin cobrar la retroactivitat ni d'un any ni de sis mesos i les pujades només es pagaran a partir del mes següent de la comunicació.

Unes pujades que no podran superar mai el 2% tant per als contractes que s'actualitzin el 2022 com per als que ho facin el 2023.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHabitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut