Una de les masies catalogades de Collserola (ACN/Albert Canalejo)
Una de les masies catalogades de Collserola (ACN/Albert Canalejo)
Barcelona

Collserola cataloga 199 masies per poder-les recuperar

El nou Pla Especial del Parc de Collserola també recull 450 elements d'interès com fonts o barraques de pedra seca

A Collserola s'han catalogat 199 masies per poder-les recuperar i donar-los valor. Se n'ha encarregat el Consorci del Parc Natural de Collserola i l'Àrea Metropolitana de Barcelona dins del marc del nou Pla Especial del Parc (PEPNat), que destaca el valor del patrimoni arquitectònic de la serra i permet ampliar-ne els usos.

Són masies, cases rurals i altres construccions en sòl no urba­nitzable que "aporten qualitat al medi natural, agrari i paisatgístic", segons l'AMB.

A més d'aquest catàleg de masies, el Pla especial de protecció de Collserola també inclou un inventari del patrimoni cultural, amb 450 elements d'interès tradici­onal, ambiental o paisatgístic, com són fonts, safarejos, barraques de pedra seca, fites paisatgístiques, petites construccions o restes arqueològiques.

Les fonts, safarejos i altres elements d'interès també formen part d'un inventari (ACN/Albert Canalejo)

El Consorci del Parc de Collserola s'encarrega de preservar el patrimoni construït, especialment les masies, i treballa de manera conjunta amb els ajuntaments i els propietaris per impulsar-ne el manteniment i la consolidació.

L'objectiu és assegurar la bona conservació d'aquest patrimoni i, al mateix temps, impulsar la dinamització socioeconòmica del parc.

En cas que es destini a restauració, cal un pla de gestió de la finca.

Segons la cap d'Oficina de Territori del Consorci de Collserola, Idoia Martin, el parc treballa per millorar la conservació del patrimoni, restringir l'ocupació de noves edificacions i evitar la fragmentació dels espais naturals. Per Martin, "és de vital importància la implicació dels municipis consorciats i altres ens per posar a la pràctica la rehabilitació d'aquests espais".

Avui dia encara queden mostres dels anteriors habitants de Collserola. D'abans del segle XIX s'han conservat elements vinculats a l'explotació agrària, com és el cas de poblats, ermites i masos.

Les primeres estructures modernes de les quals es té constància daten entre el segle XIX i el XX, mentre que a partir dels anys cinquanta i fins als vuitanta o noranta del segle passat van créixer les construccions residencials.

ARXIVAT A:
Patrimoni
Anar al contingut