La Blanca fa 55 anys que viu en aquest pis i sempre ha pagat el lloguer (CCMA)

Suspès el desnonament d'una dona al Gòtic a qui volien fer fora per no pagar 177 euros d'obres

La Blanca Espinosa fa 55 anys que viu al mateix pis, sempre ha pagat el lloguer i també ha abonat el rebut que va retenir dos mesos, fa sis anys, per unes obres mal fetes

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

La Blanca Espinosa, una veïna de 78 anys del Gòtic, a Barcelona, ha aconseguit aturar el cinquè intent de desnonament del pis on viu des de fa 55 anys.

La volien fer fora  perquè va ajornar dos rebuts de 88,8 euros fa sis anys per unes obres mal fetes. Un deute que va pagar més tard. Al final, però, la propietat ha acceptat renegociar el lloguer i l'ordre de desnonament s'ha suspès.


La Blanca viu en aquest pis des del 1968. S'hi va instal·lar amb el seu marit en casar-se. I aquí van néixer els seus fills i hi té totes les amistats.

L'únic que volia --ha explicat a TV3 aquest dimecres-- és que la deixessin quedar al seu pis perquè --ha insistit-- no deu res a ningú:

"No me'n vull anar de casa meva. No he fet res mal fet i no dec res a ningú. Sempre que trucàvem per dir que les obres no estaven bé, avisàvem que no pagaríem i la propietària ens deia que no ens podia atendre. Però al final ho vaig pagar tot, ja fa molt de temps."

"No vull un pis nou, aquí tinc tots els records i els veïns. Em vull morir aquí", afegeix la Blanca, que reconeix que tot això li està provocant "molta ansietat".

Només va deixar de pagar 2 extres de 88,8 euros, fa sis anys, per unes obres mal fetes a la cuina i el bany (CCMA)


Va ajornar dos pagaments extres fa sis anys per unes obres mal fetes

L'any 2017, la Blanca i el seu marit, que ja és mort, van acordar unes millores al pis amb la propietària i van accedir a pagar un increment de 88,8 euros al rebut mensual per ajudar a pagar-les. Però, en acabar els treballs, van ajornar els dos primers rebuts, de 177,6 euros en total, perquè no estaven d'acord amb la feina que havien fet i consideraven que les millores no es corresponien amb el que havien pactat amb la propietat. Havien quedat, entre altres coses, zones sense tapar al bany o calaixos de la cuina mal encaixats que no tancaven.

L'entitat Resistim al Gòtic, que s'ha personat al pis des de primera hora amb desenes de veïns per intentar evitar el desnonament, acusa la propietària actual --que va comprar l'habitatge sabent que hi havia una llogatera amb renda antiga-- de fer servir aquest incident com a excusa per expulsar la Blanca, apujar el preu del lloguer de l'immoble i oferir-lo com a habitatge turístic o de temporada.

Asseguren que la llogatera "ni vol marxar ni té on anar".

La comitiva judicial que hi ha anat per executar el desnonament ha estat negociant amb els mediadors municipals per veure com resoldre el problema, fins que finalment s'ha arribat a un acord.


El jutge considera que no està en situació de vulnerabilitat

El jutge havia resolt executar el llançament perquè considera que l'arrendatària no està en situació de vulnerabilitat, però, abans que es fes efectiu, un metge forense havia de visitar la Blanca per saber quin era el seu estat de salut.

Segons consta en la interlocutòria judicial, la llogatera no està en situació de vulnerabilitat perquè hauria venut un habitatge que va heretar --en part-- fa uns anys i tindria uns estalvis fruit d'aquesta operació i el suport dels serveis socials. Els advocats de la propietat afegeixen que, a més, la dona seria usufructuària d'un habitatge a la ciutat, on viu el seu fill i consideren que sí que té on anar.


Cap retard en el lloguer en 55 anys

Afegeixen, a més, que la propietària actual és una advocada gran tenidora que va acudir als jutjats fins que un jutge li va donar la raó i va considerar que el retard en els dos rebuts de fa sis anys era motiu suficient per dictar una ordre de desnonament.

Fins que no es van fer les obres de millora, el lloguer de renda antiga que pagava la Blanca Espinosa era de 191,8 euros mensuals, però un cop fetes les obres la quota va pujar fins als 280 euros. Ara en paga 338, i té una pensió de 500 euros.

La Blanca no ha deixat mai de pagar el lloguer del pis. Només va retenir dos augments de 88,8 euros per obres l'abril i el maig del 2017, dos mesos en què va continuar pagant el mateix lloguer que havia abonat fins llavors. A partir del juny d'aquell any ja va pagar els 280 euros mensuals pactats, tot i no estar d'acord amb els treballs que li havien fet a casa.

Martí Cusó, de Resistim al Gòtic, demana que la deixin seguir vivint a casa seva:

"El que demanem és que la Blanca es pugui quedar a casa seva. És un clar cas de connivència entre una propietat i els jutjats per fer fora una veïna del barri."


És el cinquè intent de desnonar-la

Aquest és el cinquè intent de desnonar la Blanca del seu pis. El primer va ser l'octubre del 2020, després de la pandèmia. Posteriorment, als jutjats s'han aturat tres intents més a través de moratòries i recursos.

Un jutjat de primera instància de Barcelona va donar la raó a la Blanca l'octubre del 2017, després que el cas acabés a la justícia. La propietat, però, va presentar recurs a l'Audiència Provincial de Barcelona, que va estimar-lo i va revocar la sentència favorable a la llogatera.

En la nova sentència, del juliol del 2019, el jutge dicta que es liquidi el contracte d'arrendament i també dicta el desallotjament de la Blanca, ja que estima que amb un sol impagament ja se la pot fer fora.

L'entitat assegura que la propietat vol dividir l'habitatge i posar-lo a lloguer de temporada "com ja ha fet amb altres pisos de la finca".

Veïns concentrats al carrer per mirar d'aturar el desnonament de la Blanca (CCMA)

 

 

ARXIVAT A:
JudicialPobresaHabitatge
Anar al contingut