5 milions d'abelles destinades a Alaska moren de calor a l'aeroport d'Atlanta
Desenes de caixes amb abelles en un remolc de la companyia aèria Delta (Metro Atlanta Beekeepers Association)

Cinc milions d'abelles destinades a Alaska moren de calor a l'aeroport d'Atlanta

La companyia aèria Delta va desviar els insectes a Atlanta i no els va mantenir refrigerats, condició imprescindible perquè sobrevisquin

RedaccióActualitzat

Cinc milions d'abelles van morir el cap de setmana passat a l'aeroport d'Atlanta, als Estats Units, quan feien escala en un viatge que les havia de portar a Anchorage, la principal ciutat d'Alaska.

El carregament de més de 350 quilos havia d'aterrar el 22 d'abril, procedent de Sacramento (Califòrnia). Però l'avió de Delta on havien de viatjar les abelles no tenia prou espai per emmagatzemar-les i l'aerolínia va decidir desviar-les a Atlanta.

L'elevada temperatura d'aquesta ciutat del sud-est dels Estats Units va ser letal per als insectes, que van morir de forma massiva.
 

Abelles per a més de 300 apicultors d'Alaska

L'enviament de 200 ruscs era el primer de dues remeses que havien d'abastir més de 300 apicultors d'Alaska. El transport d'abelles tenia com a objectiu oferir serveis de pol·linització, molt necessaris per als cultius de la zona.

No obstant, l'enviament comporta certes complicacions: cal alimentar les abelles durant el trajecte (generalment aigua amb sucre) i mantenir-les a temperatures fresques.

5 milions d'abelles destinades a Alaska moren de calor a l'aeroport d'Atlanta
Milers d'abelles mortes en un dels ruscos que viatjaven cap a Alaska (Metro Atlanta Beekeepers Association)

Abandonades a 28 graus

Quan van ser desviades a Atlanta, Delta va informar-ne Sarah McElrea, importadora d'abelles a Alaska, que va demanar que posessin el carregament en una nevera.

No obstant, després de més d'un dia d'espera a l'aeroport, la companyia va retirar les abelles dels refrigeradors perquè algunes havien començat a sortir de les caixes on estaven emmagatzemades.

Les altes temperatures --28 graus-- van començar a passar factura a les abelles i la curiositat d'espècies autòctones va complicar l'accés dels operaris a la mercaderia. La companyia va demanar a McElrea que anés a buscar personalment les abelles des d'Alaska fins a Atlanta, un trajecte de 7.000 km.


25 apicultors intenten rescatar les abelles

Davant d'aquesta situació, McElrea es va posar en contacte amb l'associació d'apicultors local Metro Atlanta Beekeepers Association, que va enviar un dels seus membres a avaluar les conseqüències de l'incident. Quan va arribar, un quart de les abelles ja havien mort i la resta no podien accedir al menjar perquè havien posat els contenidors cap per avall.

Davant la mort imminent dels insectes, l'associació va fer una crida a apicultors de la zona perquè acudissin a rescatar-los. Prop de 25 persones hi van anar, però l'escena que van trobar va ser tràgica: per tot arreu apareixien abelles mortes.

5 milions d'abelles destinades a Alaska moren de calor a l'aeroport d'Atlanta
Edward Morgan, de Metro Atlanta Beekeepers Association, rescatant abelles (Metro Atlanta Beekeepers Association)

La xifra de supervivents no s'ha pogut determinar amb exactitud, però Jimmy Gatt, president de la Metro Atlanta Beekeepers Association, estima que un 70% de les abelles haurien mort.


Demana 48.000 dòlars a Delta

Sarah McElrea assegura que demanarà a Delta que li aboni els 48.000 dòlars perduts per l'incident.

La portaveu de l'aerolínia, per la seva banda, ha explicat que han engegat procediments interns per prendre mesures immediates i garantir que aquest tipus d'incidents no es tornin a produir.


La migració apícola, una solució per als cultius

La migració comercial d'espècies pol·linitzadores s'ha convertit en imprescindible per a agricultors d'arreu, ja que els pesticides han fet disminuir molt els pol·linitzadors locals. Cultius com els de nabius, taronges, ametlles i síndries depenen en gran mesura d'aquests apicultors comercials.

En el cas d'Alaska, la importació d'abelles de mel és especialment important, ja que el procés d'hibernació és impossible per les baixes temperatures. És per això que els apicultors de la zona encarreguen milers de ruscs d'abelles cada primavera, a l'inici de la temporada de cultiu.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientEstats Units
Anar al contingut