Biden, durant una compareixença aquest maig
Els comentaris de Biden sobre l'atac a civils per part de l'exèrcit d'Israel són els més crítics fins ara (EFE/EPA/Chris Kleponis)

Biden avisa per primer cop Israel que deixarà d'enviar-li armes si envaeix Rafah

Benjamin Netanyahu respon als Estats Units que seguiran lluitant sols, si convé, encara que sigui només amb les ungles

Redacció/agènciesActualitzat

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha avisat aquest dimecres que deixarà d'enviar armament a Israel en cas que iniciï una incursió a gran escala a Rafah, al sud de la Franja de Gaza, on es refugien més d'1,4 milions de palestins desplaçats.

És la primera vegada que el líder demòcrata parla amb tanta claredat sobre limitar l'ajuda militar a Tel Aviv, tot i que no ha concretat l'abast d'aquest anunci. En una entrevista a la CNN, Biden també ha reconegut que milers de civils han mort a Gaza "com a conseqüència" de les bombes proporcionades pels Estats Units, principal aliat militar d'Israel.

"He deixat clar que si entren a Rafah, no els subministraré les armes que s'han fet servir històricament a la ciutat. (...) No els enviarem les armes i els obusos d'artilleria que s'han fet servir." 

De fet, segon van filtrar aquest dimecres funcionaris de l'administració de Biden, la setmana passada ja s'hauria frenat l'enviament d'un paquet de 3.500 bombes a Israel per "l'impacte que podrien tenir en nuclis urbans de gran densitat". Tot i això, el mandatari ha confirmat que altres ajudes militars per a la defensa d'Israel es mantindran, com per exemple el sistema antimíssils d'alta tecnologia anomenat Cúpula de Ferro.

Els comentaris de Biden són els més durs fins ara contra l'estratègia de Netanyahu, defensor d'un assalt a gran escala a Rafah, on més d'un milió de palestins malviuen en camps de desplaçats després de fugir de la guerra al nord de la Franja.

Netanyahu: "Si hem d'estar sols, ho estarem"

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha respost amb un vídeo a les xarxes socials on ha reiterat que seguiran lluitant sols, si convé, encara que sigui només amb les ungles, sense mencionar els Estats Units. 

"Si hem d'estar sols, ho estarem. Lluitarem amb dents i ungles. Vencerem junts."

L'ambaixador d'Israel a l'ONU, Gilad Erdan, ha qualificat l'ultimàtum de Biden com a "molt decebedor".

"És una declaració molt difícil d'escoltar i decebedora d'un president a qui hem estat agraïts des de l'inici de la guerra." 

Erdan ha afegit que "qualsevol pressió o restricció" sobre Tel-Aviv "dona esperança" als seus enemics i ha preguntat: "Si s'impedeix que Israel entri en una zona tan important com el centre de Rafah (...), com se suposa que s'ha d'assolir l'objectiu d'aniquilar Hamas?".

Edificis destruïts després d'un bombardeig israelià, aquest dimecres a Rafah, al sud de Gaza
Edificis destruïts en un bombardeig israelià, aquest dimecres a Rafah, al sud de Gaza (Reuters)

Netanyahu fa mesos que insisteix que està decidit a llançar una ofensiva terrestre a gran escala contra la ciutat on, segons ell, s'amaguen els últims batallons de Hamas. Aquest dimarts, l'exèrcit d'Israel ja va ocupar el pas de Rafah, el punt per on entra l'ajuda humanitària a la Franja des d'Egipte.


"Sento el missatge de les protestes"

Des que va començar la guerra a Gaza l'octubre passat, Biden ha presenciat diferents protestes propalestines en actes on ha assistit, com el sopar de corresponsals de la Casa Blanca, però les que han tingut més ressò han estat les organitzades per estudiants de les universitats americanes, que ja deixen almenys 2.000 detinguts. 

Preguntat per si li havia arribat el missatge dels manifestants, Biden ha respost a la CNN que sí: "Per descomptat. Sento el missatge." De totes maneres, s'ha mostrat preocupat perquè molta gent hagi "oblidat" la "brutalitat" de l'atemptat de Hamas del 7 d'octubre.

ARXIVAT A:
Estats UnitsIsraelGazaGuerra a Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut