Manifestants han tallat la Gran Via durant mitja hora aquest dimecres per exigir a la UB que trenqui relacions amb Israel (EFE/Quique García)

El claustre de la UB exigeix a la direcció que trenqui relacions amb Israel

La direcció i el Consell de Govern de la universitat han de valorar ara la moció del claustre, aprovada per 59 vots a favor, 23 en contra i 37 abstencions

RedaccióActualitzat

El claustre de la Universitat de Barcelona (UB) ha aprovat aquest dimecres una moció de suport a Palestina que, entre altres coses, exigeix al Consell de Govern de la universitat que trenqui relacions institucionals i acadèmiques amb universitats, instituts de recerca, empreses i altres institucions d'Israel.

El text s'ha debatut a proposta de 45 membres del claustre universitari i s'ha aprovat per 59 vots a favor, 23 en contra i 37 abstencions. Això, mentre el futur de l'acampada propalestina d'estudiants continua en suspens perquè l'edifici històric de la UB serà una seu electoral diumenge.

El contingut de la moció s'ha traslladat a la direcció i el Consell de Govern perquè puguin valorar-la i el rector, Joan Guàrdia, s'ha compromès a generar una reflexió dels impactes de la guerra a Gaza entre els estudiants:

"Tenim l'obligació acadèmica, també el compromís i l'objectiu d'ajudar a tenir més elements de judici. No serem còmplices de cap vulneració de drets humans."

El text aprovat també demana un alto el foc immediat i permanent a Gaza i que els governs català i espanyol trenquin relacions amb Israel. El claustre també exigeix que es reconeguin "l'ocupació i l'apartheid que practica l'estat d'Israel" com les causes estructurals del conflicte.

Coincidint amb el debat de la moció i amb l'acampada al pati de l'edifici històric de la UB, uns 80 estudiants universitaris han tallat aquest dimecres la Gran Via durant mitja hora.

Una vuitantena de persones participen en l'acampada propalestina a la Universitat de Barcelona (EFE/Quique García)

Israel torna a carregar contra Espanya i l'acusa de "donar ales a Hamas"

L'ambaixada d'Israel ha carregat aquest dimecres contra el govern espanyol arran d'una carta que el ministre d'Afers Socials, Pablo Bustinduy, ha enviat a empreses espanyoles a Israel per demanar-los que evitin contribuir al "genocidi" a Palestina.

En un comunicat, l'ambaixada ha rebutjat "la falsa acusació difosa per alguns ministres, intel·lectuals i mitjans de comunicació que Israel està cometent un genocidi" a Gaza, i ha advertit que Espanya "dona ales a Hamas":

"La demonització i deslegitimació d'Israel, recorrent a acusacions mancades de fonament, dona ales a Hamas i a aquells que persegueixen la desaparició d'Israel (...). Són una clara incitació a l'odi i animen l'antisemitisme."

En les últimes hores, s'ha fet públic que, per primera vegada, els Estats Units han avortat un enviament d'armes a Israel, en plena operació terrestre de l'exèrcit a Rafah, al sud de Gaza.

 

ARXIVAT A:
UniversitatIsraelGuerra a Gaza
Anar al contingut