La Cúpula de Ferro funciona com un escut contra els coets llençats des de Gaza

La Cúpula de Ferro, el sistema punter de defensa d'Israel contra els coets de Hamas

"El nombre d'israelians morts seria més gran si no hagués estat per la Cúpula de Ferro", va dir el portaveu de l'exèrcit israelià

RedaccióActualitzat

"El nombre d'israelians morts i ferits seria molt més gran si no hagués estat pel sistema Cúpula de Ferro, que una altra vegada ens ha salvat la vida", va dir aquesta setmana el portaveu de les forces armades d'Israel, el tinent coronel Jonathan Conricus.

Quan sonen les sirenes, Israel activa el seu sistema antimíssils d'alta tecnologia: la Cúpula de Ferro, un escut contra els coets llançats des de Gaza.

Dels 2.300 coets disparats des de l'inici de l'escalada bèl·lica, la meitat han estat interceptats i d'altres han resultat fallits. N'hi ha molt pocs que aconsegueixen el seu objectiu final, i resulten mortals per als ciutadans israelians.

Això explica la diferència en el balanç de víctimes d'un costat i l'altre: 10 israelians i 181 palestins. A l'escalada bèl·lica del 2014 van morir més de 2.000 palestins i 73 israelians.

Dels 2.300 coets disparats des de Gaza, la meitat han estat interceptats (Reuters / Amir Cohen)

Un sistema punter

El sistema Cúpula de Ferro va ser creat per dues empreses israelianes punteres en tecnologia militar: Rafael Advanced Defense Systems i Israel Aerospace Industries, amb el suport financer dels EUA.

La Cúpula de Ferro té l'origen en els combats d'Israel contra l'organització armada libanesa Hezbollah, el 2006. Milers de coets van ser llançats a territori israelià i van causar més d'un centenar de morts, danys enormes i evacuacions massives.

Israel va encarregar el disseny d'un sistema de defensa que protegís d'armes de curt abast, com els coets llançats des de Gaza i el Líban.

La Cúpula de Ferro va entrar en funcionament el 2011 a Beerxeba, al sud d'Israel, quan va interceptar amb èxit el primer coet.

Una dècada després, Israel té 10 bases desplegades al nord i al sud del país, cadascuna amb tres o quatre llançadores que poden disparar 20 míssils interceptors cadascuna.

Considerat un dels sistemes de defensa més avançats del món, la Cúpula de Ferro utilitza un radar per identificar els projectils abans que puguin causar danys.

El sistema va ser ideat després de la guerra amb Hezbollah, el 2006 (Reuters / Amir Cohen)


Com funciona?

Quan es llança un coet cap a Israel, els radars del sistema segueixen la seva trajectòria. Un equip de control estima el lloc on impactarà.

Seguidament, s'activa un llançador de míssils interceptors que fan explotar el coet. La idea de la cúpula surt de la trajectòria dels dos míssils xocant, que dibuixen una mena d'arc.



Un míssil interceptor pot costar entre 30.000 i 50.000 dòlars. Un sistema car de desenvolupar, però rendible segons les forces armades israelianes: la seva tecnologia distingeix entre els projectils que arriben a zones poblades i els que no. Si no ha de causar danys, no s'activen els míssils interceptors.

Però alguns analistes afirmen que la intensitat del recents atacs des de Gaza poden desbordar la Cúpula de Ferro. Apunten que Hamas intenta llançar-ne molts alhora perquè sigui més complicada la seva neutralització.

Un míssil interceptor pot costar entre 30.000 i 50.000 dòlars (Reuters / Amir Cohen)
ARXIVAT A:
Israel
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut