Madrid

Tres falangistes detinguts al cementiri on han enterrat les restes de Primo de Rivera

L'exhumació de Primo de Rivera es fa en una cerimònia discreta i no hi assisteix cap membre del govern espanyol

RedaccióActualitzat

Les restes del fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera, ja són al cementiri de San Isidro de Madrid. Hi han arribat aquest migdia procedents del Valle de los Caídos, ara anomenat Cuelgamuros.

L'esperaven unes dues-centes persones seguidores, segons les agències. Quan el cotxe fúnebre que el traslladava ha arribat al recinte, hi ha hagut moments de tensió i enfrontaments amb la policia que han acabat amb tres detinguts simpatitzants del partit la Falange.

Aquí es pot veure un dels moments de tensió:


Enmig de càntics com "Govern criminal" o "Primer assassineu i després profaneu", i gestos feixistes, els falangistes han intentat trencar el cordó policial. A més, han cantat l'himne falangista "Cara al sol" i han desplegat banderes de la Falange.

També han criticat els familiars de Primo de Rivera per no haver lluitat "prou" per evitar l'exhumació. Consideren que no han batallat jurídicament per defensar-lo, cosa que, segons els manifestants, sí que ho van fer els familiars de Francisco Franco abans que també fos exhumat de Cuelgamuros.

Primera imatge de l'exhumació de Primo de Rivera (EFE/La Moncloa)

Les feines d'exhumació han començat a primera hora del matí, a les 6, i han durat 13 hores. Ha estat una cerimònia totalment discreta i, a diferència del que va passar amb Franco, no hi ha hagut cap membre del govern espanyol.

Els únics testimonis del procés han estat un grup d'unes 80 persones, entre familiars, funcionaris, monjos i membres de seguretat. El pressupost d'aixecar la làpida de 3.500 quilos i canviar-la per lloses de marbre negre s'ha calculat en 8.600 euros.

El cementiri de San Isidro és el lloc que ha triat la família. En aquest cementiri també hi ha les restes de la seva germana, Pilar Primo de Rivera, fundadora de la Sección Femenina de la Falange.

Les restes del dictador han arribat al cementiri aquest dilluns al migdia (EFE/Javier Lizón)

En les últimes hores, el Valle de los Caídos ha penjat el cartell de tancat, davant de la sorpresa dels visitants i dels habituals de la missa dels diumenges. Ha estat un dia de preparatius per a la sortida de les restes de José Antonio Primo de Rivera, que abandonen la basílica després de 64 anys, en compliment de la Llei de la Memòria Històrica.

Segons la norma, les restes de José Antonio podrien haver continuat a Cuelgamuros, però no en un lloc de preeminència com el que ocupava a l'altar major des del 1959, al costat de Francisco Franco fins a l'exhumació del dictador l'octubre del 2019.

Panteó del dictador Francisco Franco al cementiri d'El Pardo-Mingorrubio
Panteó del dictador Francisco Franco al cementiri d'El Pardo-Mingorrubio (EFE / Javier Lizon)

La data de l'exhumació del fundador de la Falange és la del 120 aniversari del seu naixement. A la casa on va néixer, al carrer Gènova de Madrid, hi ha una placa que és punt de concentració dels seus seguidors en dates destacades. El 19 de novembre passat s'hi va celebrar una marxa autoritzada.

ARXIVAT A:
Memòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut