Alerta per un virus a l'Amèrica Llatina que pot provocar microcefàlia en nadons

El virus de Zika es transmet pels mosquits i a Colòmbia, fins i tot, han recomanat evitar els embarassos

Actualitzat

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha llançat una alerta pel risc de contagi pel virus de Zika, que ja s'ha estès a vint països de l'Amèrica Llatina. El virus es transmet per una picada de mosquit.

El Zika procedeix d'Àfrica i va ser descobert el 1947, però fins ara no havia preocupat perquè només s'havien registrat casos esporàdics i sense gravetat. Ara, però, s'ha descobert que pot ser la causa de l'augment de naixements de nadons amb microcefàlia o alteracions del sistema immunitari. En els casos més greus, fins i tot pot provocar la mort.

Davant d'aquesta situació, l'OMS recomana a les dones embarassades que no viatgin als països afectats i, a Colòmbia, el govern, fins i tot, ha recomanat a la població que eviti els embarassos.

Una de les grans preocupacions són els Jocs Olímpics d'aquest estiu a Rio de Janeiro, tal com explica l'epidemiòleg del Clínic Antoni Trilla, que demana prudència.

"La recomanació i no prohibició seria si vostè està embarassada; doncs, que no hi vagi. Els Jocs Olímpics plantegen com qualsevol esdeveniment, en el qual s'apleguen persones de molts països del món que van en aquest cas a Rio de Janeiro i que després tornaran en els seus països d'origen. Aquesta és una situació que, des del punt de vista de la transmissió d'unes determinades malalties, òbviament suposa un risc."

Una de les complexitats que presenta el virus és que molts cops no dóna símptomes i només és possible detectar-lo amb una anàlisi de sang després de la picada. De moment, no existeix cap vacuna ni cap medicament per tractar ni prevenir la malaltia.

Una manera de lluitar contra els seus efectes podria ser utilitzar mosquits transgènics incapaços de transmetre el virus. En aquesta línia ja està treballant un grup d'investigadors brasilers, que ha anunciat que n'ha desenvolupat un de modificat genèticament que podria impedir la proliferació dels mosquits que transmeten el Zika. Ara, l'única eina per minimitzar el seu impacte és controlar el mosquit que transmet el virus amb fumigacions i tapant els contenidors d'aigua.

La Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica explica que el risc de contagi a Europa pel virus de Zika és molt baix, i es reduiria a algun cas importat procedent dels països més afectats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut