Acaba l'acció militar d'Israel al camp de refugiats de Jenín amb 13 morts i milers d'evacuats

Han mort 12 palestins i un soldat israelià en els enfrontaments amb les milícies que combaten contra Israel a la Cisjordània ocupada

RedaccióActualitzat

L'exèrcit d'Israel s'ha retirat del camp de refugiats de Jenín durant la matinada de dimarts a dimecres. El balanç ha estat de 12 palestins i un soldat israelià morts i un centenar de ferits, 20 dels quals de gravetat, a banda de les destrosses al camp i l'evacuació d'unes 3.000 persones.

Després d'una operació militar de 48 hores contra les milícies palestines, un portaveu de l'exèrcit israelià ha assegurat que s'han retirat quan els objectius de l'operació s'han donat per complerts:

"Les forces que han operat al camp de Jenín i l'exèrcit han tornat a la seva activitat de rutina a Judea i Samaria [noms hebreus històrics de l'actual Cisjordània]."

Amb la sortida de l'exèrcit, milers de palestins que havien fugit estan tornant i s'estan trobant un paisatge devastat. 

Estat en què ha quedat un edifici després de la intervenció de l'exèrcit d'Israel, aquest dimecres a Jenín, a Cisjordània (Reuters)

 

Netanyahu: "No és una operació aïllada"

Per la seva banda i des d'un punt pròxim a Jenín, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha suggerit que hi haurà més accions militars similars contra les milícies palestines:

"En aquest moment estem completant la missió, i puc dir que la nostra àmplia activitat a Jenín no és una operació aïllada."

Durant la retirada hi ha hagut enfrontaments entre soldats i milicians als voltants de l'Hospital Khalil Suleiman, on han atès 125 ferits durant els 2 dies de l'operació militar.


Metges sense Fronteres denuncia l'atac a un hospital

Metges sense Fronteres, que treballa en aquest hospital, ha denunciat que l'exèrcit ha llançat gas lacrimogen contra l'edifici:

"Això és inacceptable, Urgències ara mateix està inutilitzada, completament plena de fum, com la resta de l'hospital. Hem d'atendre els ferits al terra del vestíbul."


L'agència Reuters ha preguntat per aquest enfrontament als responsables de l'exèrcit d'Israel, que han dit que no els constava cap incident a l'hospital.

Sí que han dit que han atacat per aire un grup de milicians situats a prop d'un cementiri que disparaven contra els soldats que es retiraven del camp de refugiats.

Exterior d'una casa destrossada després de la retirada de l'exèrcit d'Israel, aquest dimecres a Jenín, a Cisjordània (Reuters)

Dos palestins i un soldat israelià morts en la retirada

Durant les últimes hores de l'operació han mort dos palestins més i un soldat israelià, un suboficial del cos d'elit Egoz que participava en la retirada.

El portaveu de l'exèrcit d'Israel, Daniel Hagari, ha explicat a Twitter que el soldat era el sergent David Yehuda Yitzchak, de 23 anys, que vivia a la Cisjordània ocupada, a l'assentament de Beit El:

 

L'operació provoca l'evacuació de 3.000 persones del camp

L'operació va començar la matinada de diumenge a dilluns. En les primeres hores van morir 8 palestins i 50 van resultar ferits en la que és l'acció militar més gran d'Israel a Cisjordània en 20 anys.

L'exèrcit va atacar els milicians per aire amb drons i per terra amb un miler de soldats, i els enfrontaments van fer fugir uns 3.000 dels 14.000 habitants del camp de Jenín.

La resposta civil a Cisjordània ha estat una vaga general de protesta que ha tancat bona part dels comerços durant aquest dimarts.

També es pot considerar una resposta l'atropellament i apunyalament de 8 persones aquest dimarts a una àrea comercial de Tel-Aviv per part d'un jove palestí de Cisjordània.

Malgrat que alguns dels atacats van resultar ferits greus, sembla que tots sobreviuran, en una acció que ha reivindicat el moviment de resistència islàmica Hamas.

Balanç de l'operació segons l'exèrcit d'Israel

L'exèrcit d'Israel ha assegurat que van detenir 120 palestins per interrogar-los, 30 dels quals continuen detinguts, acusats de formar part de les milícies que actuen contra els interessos d'Israel.

També que en l'operació han trobat un miler d'armes i també explosius amagats en un túnel excavat a sota d'una mesquita.

Aquest dimecres han començat a tornar els habitants del camp de Jenín que van marxar aquest dilluns fugint dels enfrontaments entre soldats i milicians, malgrat que encara no hi ha electricitat ni aigua corrent.

Grup de persones tornant a casa després de la retirada de l'exèrcit d'Israel, aquest dimecres a Jenín, a Cisjordània (Reuters)

Dels 12 palestins morts per l'exèrcit durant l'operació, només cinc els han reconegut com a membres seus les organitzacions armades Jihad Islàmica i Hamas, malgrat que l'exèrcit manté que tots eren milicians.

Tot plegat forma part d'una escalada de violència a Cisjordània, on l'últim any han mort més de 150 palestins, 27 d'ells menors, i 25 colons jueus, 5 d'ells nens.

Durant aquest any s'han reforçat les milícies palestines, amb joves que opten per agafar les armes després de dècades d'un conflicte enquistat al qual no s'albira cap solució ni a mitjà ni a llarg termini.

Territoris ocupats malgrat les resolucions de l'ONU

Israel va ocupar Cisjordània el 1967, ocupació que s'ha mantingut malgrat les resolucions de l'Organització de les Nacions Unides, l'ONU, que n'han exigit el final, l'última de les quals el 2016.

En aquestes dècades s'hi han anat instal·lant cada vegada més colons jueus, en nous assentaments que les resolucions de l'ONU consideren "flagrants violacions de la legislació internacional".

Jenín ja va ser el 2002 escenari d'una batalla iniciada pels mateixos motius que la d'ara, i en què van morir 52 palestins, entre milicians i civils, i 23 soldats israelians.

Cotxes calcinats després de la retirada de l'exèrcit d'Israel, aquest dimecres a Jenín, a Cisjordània (EFE)
ARXIVAT A:
IsraelPalestinaCisjordània
Anar al contingut