Barcelona

Pujol Ferrusola: "Jo no he operat mai des de paradisos fiscals"

En la seva compareixença a la comissió parlamentària d'investigació sobre el frau fiscal, el fill gran de Jordi Pujol i Marta Ferrusola també ha assegurat que no ha cobrat "mai comissions de ningú que hagi treballat per a l'administració pública".

Actualitzat

El fill gran de Jordi Pujol i Marta Ferrusola, Jordi Pujol i Ferrusola, ha negat que hagi "operat mai des de paradisos fiscals", sinó que va ser l'oficina del BBVA amb què treballava la que va fer els "moviments des de paradisos fiscals". Ha explicat que, com la majoria dels inversors, "quan vas a un banc, no preguntes on estan dipositats els productes en última instància". Pujol Ferrusola també ha assegurat que no ha cobrat "mai comissions de ningú que hagi treballat per a l'administració pública", en contra del que ha qualificat de "mites" que hi ha sobre la seva persona.

En la seva compareixença a la comissió parlamentària d'investigació sobre el frau fiscal, Pujol Ferrusola ha explicat que els diners que el pare de l'expresident de la Generalitat va deixar-los corresponen a "unes divises que el meu avi en el seu moment va produir amb la seva feina, que mai han estat a Espanya". Sobre aquests diners, ha dit que "mai" ha sabut res sobre "com es van administrar" fins que se li va demanar que se'n fes càrrec, als anys noranta.

Com ja va explicar Jordi Pujol Soley als jutjats, ha explicat que "no hi ha cap escrit oficial" que faci referència als diners deixats per Florenci Pujol: "Hi ha una carta als meus pares, concretament a la meva mare, en què expressa la seva preocupació per l'orientació professional que el meu pare està agafant amb la política". Pujol Ferrusola, però, ha avisat que no explicaria gaires detalls d'aquests diners perquè el proper 26 de març ha de comparèixer al jutjat número 31 de Barcelona per declarar sobre aquesta "deixa" i "és allà on toca explicar les primícies".

"Relació molt especial"

Pujol Ferrusola ha explicat que tenia "una relació molt especial" amb el seu avi, un tipus de relació que no ha tingut amb el seu pare i que creu que "segurament" tampoc van tenir el seu pare i el seu avi. Pujol Ferrusola ha recordat que solia passejar amb el seu avi per Barcelona i que "sempre insistia" sobre "el mal que ens podia causar la política a la família" i que ja el va avisar que els deixaria uns diners "perquè estiguéssim tranquils".

El primogènit dels Pujol ha dit que, diverses vegades, va preguntar al seu avi si també deixaria diners a la seva tia Maria, que no sabia res de la famosa "deixa", tal com va explicar a la comissió el cunyat de l'expresident, Francesc Cabana. La resposta de Florenci Pujol va ser sempre que "la tia Maria és el meu problema. Tu preocupa't del teu problema".

Pujol Ferrusola també ha parlat dels seus viatges a Andorra amb la seva exparella Victoria Álvarez i ha qualificat de "mentida" que viatgés al país per transportar diners, tal com ella afirma. El fill de l'expresident de la Generalitat ha comentat que va viatjar "a Andorra tres vegades" amb Álvarez i que només en una ocasió s'hi van quedar a dormir.

"Un home del Renaixement"

El fill gran de l'expresident de la Generalitat ha posat com a exemple diversos diputats per defensar que ell no domina tots els àmbits que tracten les seves empreses, sinó que fa servir tècnics que l'assessoren, com també fan els parlamentaris quan participen en diverses comissions i no tenen formació per fer-ho. Ha fet servir exemples concrets de diputats d'ICV, ERC, UDC i l'exdiputada del PSC Laia Bonet, que ha fitxat per Acciona per millorar la imatge d'Aigües Ter-Llobregat. De fet, fins i tot ha ironitzat que ell, com els diputats, és un "home del Renaixement".

El fill de Pujol s'ha referit també a Banca Catalana i ha assenyalat que mai va ser un instrument per fer fortuna per part de la seva família, "sinó per fer país". També ha defensat que el 90% de la seva activitat empresarial l'ha desenvolupat fora de Catalunya. Un altre dels "mites" que ha volgut desmentir és que el marbre de l'antiga terminal de l'Aeroport de Barcelona el proveís una de les seves empreses. Ha apuntat que no va ser ell, sinó un soci seu, tres anys abans que ell s'incorporés a aquesta empresa.

Entrega de la conversa de la Camarga

Cap al final de la compareixença, que s'ha allargat més de quatre hores, el fill de Pujol ha entregat al Parlament una còpia de la conversa entre la seva exparella Victoria Álvarez i la líder del PPC Alícia Sánchez-Camacho. Pujol Ferrusola ha explicat que entregava la còpia de la conversa perquè quedés dipositada a la comissió de secrets oficials de la cambra, perquè considera que és un "tema interessant" que els diputats han de conèixer.

El fill de l'expresident de la Generalitat ha equiparat la confessió del seu pare del mes de juliol amb el seu paper en el 23-F i durant el franquisme. Per Pujol Ferrusola, Pujol va fer el comunicat per "coherència" amb la seva trajectòria. A més, també ha assegurat que és "molt amic" d'Artur Mas, tot i que ha matisat que "als meus amics no tinc per què veure'ls cada dia ni anar a sopar cada dia".

Jordi Pujol i Ferrusola ha comparegut aquest dilluns al Parlament, després que ho fessin el seu pare i la seva mare, tot i que ha respost amb preguntes més llargues que no pas els seus progenitors.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut