Entrada d'urgències de l'Hospital Príncep d'Astúries, a Alcalá de Henares, a Madrid (EFE/Fernando Villar)
Entrada d'urgències de l'Hospital Príncep d'Astúries, a Alcalá de Henares, a Madrid (EFE/Fernando Villar)
Madrid

394 morts més i 3.600 nous contagis en 24 hores pel coronavirus a Espanya

Simón diu que les noves previsions apunten que, si hi ha col·lapse, no serà general i es pot produir més endavant a les UCIs

RedaccióActualitzat

Espanya torna a experimentar un nou salt exponencial de les xifres de contagiats pel coronavirus. Ja són 28.572, 3.600 més que ahir. Segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat, el nombre de morts també creix molt i se situa en els 1.720, 394 més que ahir.

Mentre que el nombre de nous contagis suposa un increment del 15% respecte als d'aquest dissabte, el dels morts suposa el 30% més, i la meitat de les defuncions han estat a la Comunitat de Madrid. El percentatge de noves infeccions és més baix que en dies anteriors, però on s'han disparat més és a la comunitat de Castella-la Manxa.

Madrid, que continua sent el focus principal de l'epidèmia a Espanya, ja suma 1.021 morts de pacients de coronavirus, 217 en un dia. Els infectats a la comunitat són 9.702 persones, 781 casos més que dissabte.

Cap a l'estabilització

Els responsables del comitè de gestió tècnica del coronavirus asseguren que encara cal ser prudents, però que es va cap a l'estabilització del nombre de casos nous. També han defensat les mesures adoptades pel govern espanyol i han destacat que aquí no es poden fer actuacions com les que es van adoptar a Wuhan, epicentre xinès del virus.

Pel director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes sanitàries, Fernando Simón, hi ha una certa esperança en l'evolució de l'epidèmia, que "no està empitjorant, però cal ser prudents".

En l'última setmana la tendència general és d'una petita inflexió en la incidència en l'estabilització del nombre de nous casos. Això pot donr alguna esperança, però hem de ser molt prudents."

"L'evolució és similar a la de dies anteriors, però no sabem si serà més llarga, però el que sí que sabem és que no està empitjorant respecte a les dades anteriors."

Simón ha destacat la xifra de 3.475 professionals sanitaris que s'han infectat pel coronavirus, una població de risc que representa un 12% dels contagis.

"El col·lapse no serà general"

Sobre la previsió dels 70 científics que anunciaven un col·lapse sanitari per a la setmana que ve, Fernando Simón ha explicat que nous models de previsió basats en dades més reals, i no només sobre els casos notificats que no es fan en temps real, apunten que si el punt àlgid és la setmana que ve, el col·lapse arribarà a les UCI dues setmanes després.

"No és fàcil encertar-ho perquè l'evolució es basa en dades notificades. Encara que baixi la incidència es continuaran ingressant pacients perquè la mitjana de dies d'ingrés no són 14 dies, sinó 28. Si el punt àlgid serà aquesta setmana, el punt crític a les UCIs serà dues setmanes després, perquè s'hauran acumulat els casos greus."

Simón ha dit que s'estan aplicant mesures que "permeten mantenir nivells de funcionament sense problemes socioeconòmics" i s'han de mantenir, per evitar repercussions més greus.

"No estem lluny, però relaxar les mesures abans d'hora voldria dir tornar a començar."

"Espanya no és com la Xina", ha dit Simón per referir-se a les mesures preses al país asiàtic, que considera que no es poden aplicar a Espanya i Europa.

Tests per a tothom

Simón ha volgut tranquil·litzar explicant que els tests que van arribar dissabte es començaran a fer en els pròxims dies, començant pels casos més greus, els que tenen símptomes, a la població de risc com els professionals sanitaris i també a les residències de gent gran, i fins a arribar a tota la població.

"Per identificar els casos positius, garantir els aïllaments en hospitals i preveure noves estratègies per a les següents fases." Estem aconseguint suficients tests per a tots els que en necessitin."

Són testos senzills que mostren el resultat al cap de 10 o 20 minuts després. Simón ha dit que n'arribaran de l'estranger i que aviat se'n començaran a produir a Espanya.

A més, considera que a mesura que es facin els tests, el percentatge de letalitat, que ara és del 6% en funció de les comunitats autònomes i de l'edat de la població, també baixarà.

"Com més proves es facin a més població, es detectaran més pacients i baixarà la letalitat."


Simón ha explicat la falsa alarma de coronavirus que el va obligar a fer-se el test després d'un episodi de tos. Simón s'ha disculpat per haver passat al davant "de tantes persones que fa dies que esperen".

Casos a Catalunya

Aquestes xifres no contemplen l'actualització que fa el govern de la Generalitat a la tarda i que pot incrementar encara més el nombre de morts i contagiats. Dissabte a la nit, el recompte oficial a Catalunya augmentava en un nombre menor els contagiats - mig miler més - però sumava 69 morts més en un sol dia.

 

Sánchez defensa la gestió

El president del govern espanyol defensa les mesures que s'han pres fins ara pel coronavirus, diu que són les més dures que s'han aprovat al món, tot i que a la Xina es va fer un confinament total i ara Itàlia ha pres la mateixa decisió.

Sánchez adverteix que el pitjor encara ha d'arribar. En una compareixença dissabte a la nit, de gairebé una hora, el president espanyol no va anunciar mesures noves, sí que va afirmar que la generalització dels testos ha de servir per frenar la cadena de contagis i també va assegurar que el seu govern no polemitzarà amb cap administració de l'Estat.

Tests de detecció del coronavirus a Navarra
Tests de detecció del coronavirus a Navarra (govern de Navarra)

 

El mirall de Madrid

La comunitat més afectada segueixen sent Madrid, que s'ha convertit en un mirall pel futur d'altres territoris afectats com el País Basc i també Catalunya.

A Madrid ja hi ha col·lapse sanitari. Dos hospitals de la comunitat, el Príncipe de Asturias d'Alcalá d'Henares i el Severo Ochoa de Leganés, han demanat que es derivin pacients a altres centres perquè ja tenen les urgències col·lapsades. El personal mèdic que hi treballa al·lega que l'afluència de casos ha sobrepassat la capacitat d'atenció.

Divendres, el Severo Ochoa va començar a enviar pacients que arribaven amb els símptomes del virus cap a centres privats, però no són els únics centres que es troben al límit. Per això, la Unitat Militar d'Emergències ha començat a muntar un hospital de campanya al recinte firal d'Ifema, amb capacitat per a 5.000 llits.

 


L'opinió dels experts

Els responsables tècnics i sanitaris del Ministeri de Sanitat han dibuixat un panorama que, de moment, no convida a l'optimisme. Les xifres de la pandèmia creixen imparables, tot i que, segons asseguren, s'està fent tot el possible per dotar el sistema sanitari dels mitjans per fer-hi front.

S'ha anunciat la compra de 700 respiradors, 640.000 tests i milers mascaretes, tant per al personal mèdic com per als pacients, ulleres protectores i fins i tot robots que permetran multiplicar els 20.000 tests PCR diaris que ja es fan actualment.

 

Un material que es garanteix que s'anirà incrementant per fer front al pic de la crisi. Un pic al qual encara no es pot posar data.

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut