Madrid

Pedro Sánchez: "El pitjor encara no ha arribat i ens hem de preparar"

El president del govern espanyol no anuncia mesures noves, i diu que no vol entrar en debat amb altres administracions: "Si algú polemitza, nosaltres conciliarem"

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest dissabte al vespre per fer un balanç de l'aplicació de l'estat d'alarma que va decidir la setmana passada, una setmana exacta després que entrés en vigència.

Ha estat una compareixença llarga, d'uns 50 minuts, en què no ha anunciat cap mesura nova ni canvis en les que estan vigents actualment. Sí que ha dedicat força estona a buscar l'empatia dels ciutadans, fent moltes referències a les vivències d'aquesta setmana.

Segons ha assegurat, en aquests set dies "ha canviat la percepció" de la població sobre el personal sanitari, sobre l'exèrcit i sobre els veïns de cadascú, que "ara ja no són uns desconeguts".

També ha dit que considera que el gruix de ciutadans ha fet cas de la recomanació d'estar-se a casa, i ha criticat els que s'han dedicat a acaparar, a difondre notícies falses i a buscar solucions individuals.

"Aquests 7 dies ens han canviat"

En un to molt institucional, Sánchez ha començat la seva intervenció afirmant que els últims 7 dies "ens han canviat" i que "necessitem guanyar temps per preparar millor el sistema sanitari."

També ha assegurat, citant l'OMS, que el coronavirus s'està escampant "amb una velocitat sense precedents", i ha admès que "les línies d'actuació s'han de canviar quan no són eficaces".


"El dany es concentra en alguns territoris"

També ha admès que hi ha comunitats autònomes on la crisi és més aguda:

"El dany es concentra en alguns territoris, i en aquests hem de fer un esforç molt gran. Hem aconseguit que l'impacte no sigui uniforme."

"Els territoris més afectats són la Comunitat de Madrid, i en menor mesura Catalunya i el País Basc."

Després s'ha dedicat a fer un balanç de l'impacte general de les mesures que va prendre el seu govern fa una setmana.

Ha fet un repàs de les principals xifres de la crisi, i també del material hospitalari i els tests de coronavirus que s'estan distribuint arreu de la geografia espanyola i també dels que s'han encarregat per als pròxims dies.

Ha destacat l'ús d'internet que hi ha hagut, que ha augmentat un 80%, ha dit, i ha assegurat que ha estat el segon consum més alt de la Unió Europea, i el cinquè del món.

 

"Si algú polemitza, nosaltres conciliarem"

El president del govern espanyol no ha fet cap referència a les demandes d'extremar l'aïllament d'alguns territoris, com les que li ha fet reiteradament la Generalitat.

L'única referència a aquest debat ha estat per afirmar que no té cap intenció de "polemitzar":

"Ningú del nostre govern no polemitzarà amb cap administració ni cap partit polític. Si algú polemitza, nosaltres conciliarem."


"El pitjor encara no ha arribat"

Sánchez ha assegurat que "ara arribarà l'onada" del coronavirus, i ha afegit que "la gent s'ha de quedar a casa per aplanar la corba":

"El pitjor encara no ha arribat i ens hem de preparar"

"La unió és ara la nostra millor arma contra el virus. En les pròximes setmanes que cadascú que contribueixi en la mesura de les seves forces, units, i només units, el guanyarem."


"De les més dures del món"

Quan ha arribat el torn de preguntes dels periodistes, Sánchez ha defensat les mesures preses fins ara pel seu govern.

En línia amb el que va dir aquest divendres el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha reiterat que són "de les més dures del món".

Ha afegit que s'han pres d'acord amb les directrius de l'OMS, que també reclamen que es respectin els drets humans:

"Quan es diu que cal augmentar les mesures, volen dir que s'ha de prohibir que la gent surti a comprar al pa? Que no puguin sortir a passejar amb un nen autista?"

El president del govern espanyol ha assegurat que fa una setmana ja es va prohibir desplaçar-se a les segones residències, mesura que Itàlia no ha pres fins aquest dissabte.

També que "cal saber ponderar" els interessos en joc en aquesta crisi, buscant l'equilibri entre els riscos i la necessitat de mantenir en marxa l'economia del país.

Una setmana intensa

Divendres de la setmana passada el govern de Pedro Sánchez va decretar l'estat d'alarma durant 15 dies.

L'endemà, i després d'un consell de ministres extraordinari que va durar 7 hores, va anunciar que el govern espanyol assumia el control de la crisi a tot el territori estatal.

Això va suposar que els serveis d'emergències quedaven a les ordres de quatre ministeris: Interior, Defensa, Sanitat i Transports.

Les mesures adoptades suposaven la restricció teòrica de la mobilitat de la majoria de la població amb excepcions per abastiment i serveis essencials, però també per anar a la feina.

El govern de la Generalitat va considerar que les mesures li prenien competències i es quedaven curtes, i va reclamar que es tanqués Madrid i Catalunya per evitar la propagació del virus.

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Pedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut