Un treballador d'una empresa de retolació de Manises, al País Valencià, prepara senyalització de seguretat pel coronavirus (EFE/Manuel Bruque)

268 morts, la xifra més baixa a Espanya des de la primera setmana de confinament

Fernando Simón admet que Catalunya i Madrid podrien tenir una desescalada més lenta perquè tenen "un punt de partida més complicat"

Juli Rodés AlmerActualitzat

En les últimes 24 hores s'han notificat a tot Espanya 268 noves morts per Covid-19. Per trobar una xifra més baixa cal anar 40 dies enrere, fins a la primera setmana de confinament, el 20 de març, que hi va haver 235 morts quan la tendència era a l'alça.

En total, a Espanya, ja han mort pel coronavirus 24.543 persones.

D'altra banda, fins a 112.050 persones ja han superat la Covid-19, i són més del 52 per cent de les diagnosticades amb PCR. A més, continua havent-hi més noves altes que nous contagis.

A més, els positius detectats amb proves PCR han pujat fins a 213.435. La diferència amb els casos notificats ahir és una xifra rècord de 518 positius, que no es registrava des d'abans de l'estat d'alarma, però Sanitat, en canvi, parla de 1.309 nous casos.

L'explicació estaria en el fet que Galícia, fins ara, facilitava una única xifra de positius per Covid-19 que sumava proves PCR i d'anticossos (com Sanitat fins dijous passat).

 

Un sanitari desinfecta una ambulància a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona (EFE/Toni Albir)


Les xifres publicades aquest dijous pel Ministeri de Sanitat mantenen l'evolució de la Covid-19 en els paràmetres dels últims dies, en què diàriament moren al voltant de 300 persones i es detecten un 1 per cent més de contagis que el dia abans.

Per segon dia consecutiu, a més, les persones curades són més de la meitat de les diagnosticades amb els tests PCR, una dada que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va voler posar en valor, de manera destacada, en la seva compareixença davant la premsa de dimecres.


Madrid i Catalunya, més a poc a poc?

L'epidemiòleg Fernando Simón, coordinador de les emergències sanitàries a Espanya, ha valorat que l'evolució de la Covid-19 és una "evolució bona" que "segueix la tònica d'aquests dies".

Preguntat sobre si la situació diferent de la Covid-19 a Madrid i Catalunya pot fer que la desescalada cap a la "nova normalitat" sigui més lenta en aquestes dues comunitats, Simón ha admès que "és possible" que passi, però que cal veure com evolucionen.

"El seu punt de partida [de Madrid i Catalunya] és més complicat que el d'altres, però també és cert que l'evolució de l'epidèmia és molt ràpida a totes les comunitats autònomes, cap avall, incloses aquestes dues.

"Sí que és possible que es retardi una mica més l'adopció de mesures, per les dades de què disposem ara mateix, però no necessàriament, en funció de com evolucionin els pròxims dies."


Simón ha remarcat, per exemple, que la meitat dels nous contagis es concentren en dues comunitats autònomes —Madrid i Catalunya— i que hi ha vuit comunitats tenen una situació molt favorable.

Es refereix a Astúries, Balears, Canàries, Extremadura, Múrcia, La Rioja i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, que en les últimes 24 hores han declarat entre 0 i 15 contagis.

Simón també ha valorat positivament que, per segona vegada, la xifra de morts diàries està per sota de les 300, i ha admès:

"Comparat amb setmanes anteriors, estem baixant més de pressa del que havíem pogut esperar."


Ceuta, Melilla i Múrcia no han registrat cap mort, en les últimes 24 hores, i vuit comunitats han notificat menys de 10 defuncions.

Tot i la valoració positiva de les dades, Simón ha reiterat que cal una "eufòria continguda" perquè "encara tenim un risc imporant de nous brots epidèmics que tindrien un impacte excessiu en el sistema sanitari i en tota població i que implicaria passos enrere en el pla de transició".

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
Anar al contingut