224 municipis en fase d'excepcionalitat per la greu sequera: quins són i què suposa

Les restriccions del nou escenari d'excepcionalitat impliquen la reducció d'aigua per a usos agrícoles i industrials, l'ús de la mínima imprescindible per al reg de les zones verdes i la limitació a 230 litres per habitant i dia

Actualitzat

Catalunya entra en una nova fase en l'abordament de la sequera, la d'excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat i de l'aqüífer del Fluvià Muga, que afecta directament gairebé sis milions de ciutadans de 224 municipis.

L'actuació comporta la reducció de l'aigua per als habitants, tenint en compte el risc de desabastament futur considerant que ens apropem a la primavera amb un volum de reserves molt baix, del 28%.

Aquest nou estadi pivota sobre un decret llei que ha aprovat el govern després de 25 mesos sense pluges abundants a les capçaleres dels rius. L'objectiu de l'executiu català és donar rang jurídic per agilitzar tràmits per a les actuacions que s'hagin de dur a terme i per dissuadir i penalitzar els possibles incompliments.

Amb les mesures per la sequera, el reg de jardins públics i privats queda limitat
Amb les mesures per la sequera, el reg de jardins públics i privats queda limitat (iStock)

El paquet de mesures d'aquest nou escenari entrarà en vigor un cop s'hagi publicat al DOGC, aquesta mateixa setmana.

Llum verda de l'ACA

La decisió del govern s'ha corroborat aquest dimarts en la reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera, integrada per membres dels departaments de Vicepresidència, Acció Climàtica, Interior, Empresa i Treball i Salut, s'ha abordat la proposta d'activar noves mesures i reforçar la coordinació des de tots els àmbits.

En paral·lel, el consell d'administració de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) aprovarà aquest dimecres l'entrada en la fase d'excepcionalitat, després de constatar que l'empitjorament de la situació de les reserves implica adoptar nous canvis per garantir l'abastament d'aigua.


A quants municipis, comarques i habitants afecten les mesures

Afecten 224 municipis en situació d'excepcionalitat, de 15 comarques, i prop de 6 milions d'habitants.

 

 

Situació actual: les reserves d'aigua

Catalunya es divideix en dues demarcacions pel que fa a la gestió de l'aigua. L'ACA només té plenes competències en les conques internesLes conques intercomunitàries --que afecten els rius que travessen diverses comunitats autònomes, com són el riu Ebre, el riu Segre, les dues Nogueres i el riu Garona-- també les gestiona l'Estat i els barems i nivells d'alerta no són iguals en cada cas. 

Amb les mesures associades al decret llei d'avui, en conjunt, de les 18 unitats en què es divideix l'abastament d'aigua: 2 seguiran en situació de normalitat; 3, en prealerta; 9, en alerta, i 4, en excepcionalitat (embassaments del Llobregat, embassaments del Ter, sistema Ter-Llobregat i aqüífer del Fluvià Muga).  

Tot i que aquesta setmana ha plogut i nevat, la sequera és persistent i es fa notar amb severitat arreu del país. Els següents mapes mostren l'estat actual de les reserves d'aigua a les conques catalanes:

Les de l'Ebre, gestionades per la Confederació Hidrogràfica, estan tot just al 30% de les reserves; les internes, que depenen de l'ACA, estan encara pitjor.


Mesures per la sequera

A continuació teniu resumides les principals mesures amb aquesta que comporta l'entrada en aquesta fase d'excepcionalitat:

 

De quanta aigua podran disposar els habitants cada dia

En situació d'excepcionalitat s'estableix una reducció de la dotació d'aigua mitjana de 230 litres per habitant i dia. Aquest cabal inclou activitats econòmiques i comercials.

 

Es podran omplir les piscines?

L'aigua potable per ompliment queda limitat a:

-El reompliment parcial de piscines amb sistema de recirculació de l'aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària.

-En centres educatius, l'ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres per al bany d'infants. 

Les limitacions no s'apliquen a les piscines d'aigua de mar que s'omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d'abastament i de sanejament públiques.

 

Reducció dels usos de l'aigua

L'entrada en l'escenari d'excepcionalitat suposa un pas més en la reducció d'aigua en alguns usos:

40% de reducció de l'aigua per a usos agrícoles. A les granges, l'ús d'aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per a l'abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Cal utilitzar les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries.

15% de reducció de l'aigua per a usos industrials.

Reducció de l'aigua per a usos lúdics: 15% en usos assimilables / 50% en el reg.  

 

Reg de zones verdes públiques i privades

-Prohibició del reg de zones verdes públiques i privades (S'aplicarà el reg de supervivència. Només es permetrà l'aigua per mantenir viu l'arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores amb la mínima quantitat d'aigua indispensable de 20.00 a 8.00).

-Es manté el reg destinat a la pràctica federada de l'esport en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 450 m³ /ha/mes i complint la resta de limitacions que digui l'ens local.

Prohibició de neteja de carrers amb aigua potable, excepte si la neteja és resultat d'un accident o d'un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d'aigua indispensable. També es permet la neteja d'aparadors i finestres amb galleda i esponja

La prohibició del reg en excepcionalitat no s'aplica al reg amb aigües de pluja recollides en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora.

 

Fonts ornamentals

Queda prohibit l'ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l'aigua imprescindible pel seu manteniment.

 

Desembassament de Sau a Susqueda

Aquest cap de setmana es va anunciar la intenció d'incrementar el volum d'aigua que es deriva de l'embassament de Sau cap a Susqueda per preservar-ne la qualitat i garantir l'ús prioritari, que és l'abastament de la població.

Això implica que en lloc de desembassar 0,3 hm3 d'aigua al dia, com s'està fent fins ara, es passarà a desembassar-ne 0,5 hm3/dia. La mesura es mantindrà sempre que no es produeixi el fenomen d'estratificació, és a dir que els fangs inferiors del pantà es barregin amb l'aigua.

Desembassament d'aigua del pantà de Sau que s'acumularà a Susqueda
Desembassament d'aigua del pantà de Sau que s'acumularà a Susqueda (Núria Bacardit / CCMA)
A causa de les baixes reserves d'aigua, després de 15 anys, el pont de Querós és ben visible de Susqueda
A causa de les baixes reserves d'aigua, després de 15 anys, el pont de Querós és ben visible de Susqueda (Núria Bacardit / CCMA)

 

Nous recursos, més cabal

Al marge de les mesures de restricció en l'ús de l'aigua, durant la fase d'excepcionalitat s'activaran altres mesures per disposar de més cabal.

Les més destacades seran l'ús d'aigua regenerada com la del tram final del Llobregat; l'aprofitament del Rec Comtal, amb una aportació de 200 litres per segon entre els mesos de maig i juny, i l'extracció de fins a 300 litres d'aigua per segon de pous de sequera municipal, als quals l'ACA requerirà que s'utilitzin.

L'ACA també preveu triplicar els ajuts per garantir l'arribada d'aigua a tots els punts que ho necessitin. En aquest sentit, ha decidit incrementar el pressupost fins als dos milions d'euros. Aquests ajusts, segons la mateixa ACA, permetran atorgar gairebé totes les peticions que es rebin.

Canal d'aigua regenerada abocada al Llobregat a Sant Vicenç dels Horts
Canal d'aigua regenerada abocada al Llobregat a Sant Vicenç dels Horts (Àlex Recolons / ACN)
ARXIVAT A:
Sequera
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut