Consells per estalviar aigua a casa en temps de sequera

Petites accions quotidianes poden contribuir a evitar el malbaratament de l'aigua

RedaccióActualitzat

La sequera, lluny de millorar, empitjora. Des de l'entrada en fase d'emergència, els ulls estan fixats en els sectors que més aigua consumeixen i també en les ciutats, on es concentren habitants, serveis i sector turístic.

A continuació, detallem una guia amb tot un seguit de consells que ha elaborat l'ACA i que poden ajudar a estalviar i, sobretot, a evitar el malbaratament de l'aigua a casa en els diferents usos que en fem.


Només obrir l'aixeta quan cal

Una aixeta oberta gasta 10 litres cada minut. Podem estalviar si la tanquem mentre ens rentem les dents o mentre ens ensabonem les mans.

A més, la senzilla instal·lació d'un reductor de cabal pot fer baixar el consum a la meitat. Són barats i senzills d'instal·lar, ja que s'enrosquen a la mateixa aixeta i poden arribar a reduir el consum en un 50%.

Evitar deixar rajant l'aixeta mentre ens rentem les mans o les dents és una acció que permet estalviar molts litres d'aigua cada dia
Evitar deixar rajant l'aixeta mentre ens rentem les mans o les dents és una acció que permet estalviar molts litres d'aigua cada dia (Unsplash)

El manteniment també és primordial. Una aixeta que no tanca bé, que degota, pot arribar a deixar anar a l'aigüera fins a 30 litres al dia.


Dutxa en lloc de bany

La dutxa és fins a sis vegades més eficient que la banyera, on el consum es pot disparar fins als 300 litres. En canvi, per a una dutxa de 5 minuts es destinen entre 60 i 80 litres.

De la mateixa manera que amb les aixetes del lavabo o de la cuina, a la dutxa també s'hi poden instal·lar reductors de cabal que redueixen fins a la meitat el consum.

Una altra acció habitual mentre esperem que surti l'aigua calenta és deixar rajar la dutxa i que un grapat de litres se'n vagin pel desaigüe. Tenir una galleda al plat de la dutxa ens pot donar prou aigua per regar, posteriorment, les plantes del balcó.

Fer servir la dutxa en lloc de la banyera permet estalviar fins a sis vegades més aigua
Fer servir la dutxa en lloc de la banyera permet estalviar fins a sis vegades més aigua (Unsplash)

Al vàter, usar la descàrrega adequada

Quan el vàter tingui doble botó, si optem pel de descàrrega mínima sempre que es pugui, estalviarem uns 3 litres cada vegada que estirem la cadena.

A banda, si no fem servir el vàter com una paperera, s'estalvien força litres d'aigua i també els maldecaps que pot suposar un embús a la canonada.

 


Rentadores i rentaplats eficients

Escollir electrodomèstics de baix consum també serveix per estalviar aigua. Una rentadora o un rentaplats eficients, i amb càrrega completa, poden reduir el consum d'aigua a una quarta part i fer servir sempre els programes més òptims amb el consum que, habitualment, són els de més durada.

A l'hora de rentar els plats, si ho hem de fer manualment, el més eficient és posar el tap i omplir una mica la pica amb aigua i sabó per llavors rentar plats, gots i coberts tot de cop. Sempre l'aixeta tancada mentre ensabonem i esbandir amb l'aixeta oberta al mínim, no cal que ragi amb la màxima intensitat.

És preferible, en cas que se'n disposi, d'usar el rentavaixella, perquè es reutilitza l'aigua.  L'aparell ha d'estar ple, perquè, en proporció, un rentat complet gasta menys que dos mig plens. I no cal esbandir prèviament els plats i els estris, només retirar-ne les restes sòlides. 

 

Pel que fa a les rentadores, també cal optimitzar-ne l'ús: que la càrrega sigui completa, acumular el màxim de roba per color, i utilitzar programes curts i amb aigua freda.

La recomanació és que si s'han de canviar els electrodomèstics, s'aposti pels de baix consum energètic i els que incorporen els cicles de rentat curt. 
 

Reaprofitar l'aigua quan cuinem

A la cuina també hi ha maneres senzilles d'estalviar aigua, per exemple reaprofitar per al reg la que hem fet servir per rentar aliments o per bullir-los.

Tan senzill com abocar l'aigua que fem servir en un recipient. Un cop tingui temperatura ambient, ja podem regar les plantes.


A casa, regar en el moment adequat i un sol cop

A l'estiu, el millor moment per regar és al capvespre, per evitar l'evaporació, mentre que a l'hivern el millor moment és a primera hora del matí per evitar que l'aigua es geli. En tots dos casos, a banda d'optimitzar el consum d'aigua, la planta no pateix.

Sempre és preferible un sol reg abundant més que no pas regar molt sovint amb poca quantitat d'aigua. A més, fer servir recursos com escorça, grava o terra volcànica a dins del test permet retenir amb més eficiència la humitat i evita l'aparició de males herbes.

Un platet a la base de la torreta acabarà de contribuir a aquest estalvi.

Al jardí i a l'hort, la millor eficiència s'obté amb un sistema de reg gota a gota programable.

També evitar la gespa i apostar per alternatives com els grams o les plantes entapissants és una bona mesura d'estalvi perquè no requereix un reg tan intens i continuat per al seu manteniment.

Si hem de trasplantar, sempre és millor esperar als mesos de tardor i, si hem de fer servir adobs, els més eficients són els d'alliberació lenta.


Neteja de vehicles sense mànega

La millor opció per netejar el vehicle és el túnel de rentat. En aquest tipus d'instal·lacions disposen sistemes de reaprofitament de l'aigua emprada.

Si fem servir la mànega necessitarem més de 300 litres per tenir el cotxe net.

Si optem per fer-ho a casa, l'opció que evita més malbaratament és netejar el vehicle amb una galleda i una esponja.


Piscina plena els 365 dies de l'any

I si teniu piscina, convé fer-ne el manteniment tot l'any per no haver de reomplir-la cada estiu.

Cobrir-la, a més, ens permet reduir l'evaporació fins a un 70% i, a més, evita les gelades en els mesos d'hivern.

ARXIVAT A:
SequeraCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut