Aquesta era la situació del pantà de Sau al desembre passat
Aquesta era la situació del pantà de Sau al desembre passat (ACN/ Mar Martí )

El govern estudia buidar el pantà de Sau i transvasar-ne l'aigua al de Susqueda

L'ACA preveu restriccions d'aigua a finals d'any si no plou durant la primavera i la tardor: "S'han trencat tots els pronòstics"

RedaccióActualitzat

Davant la situació de sequera que viu Catalunya, la Generalitat estudia buidar completament l'embassament de Sau, a Osona, i transvasar-ne tota l'aigua al de Susqueda, a la Selva, per tal de preservar-ne la qualitat.

De fet, en els últims mesos l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ja havia augmentat l'aportació d'aigua des de Sau cap a Susqueda amb aquesta finalitat.

El pantà de Sau té unes reserves d'aigua molt baixes, de 28 hectòmetres cúbics. És tan poca aigua que podria començar a fer-se malbé, a perdre qualitat, pel contacte amb els fangs.

El transvasament d'aigua d'un pantà a l'altre no suposa cap pèrdua de recursos, es remarca des de l'ACA, perquè sempre es gestionen conjuntament, i facilita la captació d'aigua superficial, de millor qualitat.

Això permet atendre millor l'ús prioritari de l'aigua, que és l'abastament de la població.

El director general de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, ha dit en una entrevista a RAC1 que l'aigua de Sau encara té bona qualitat perquè fa fred, però que a mesura que passi el temps "podria estratificar-se", perdre oxigen i causar la mort dels peixos que hi viuen.

L'estratificació és la barreja de les capes inferiors de la làmina d'aigua amb els llots del fons de l'embassament, que pot comportar la mobilització dels fangs i la consegüent reducció de la qualitat de l'aigua. 

Si s'acabés duent a terme, seria la primera vegada que la Generalitat acorda un buidatge d'aquest tipus.
 

Possibles restriccions a finals d'any

A finals d'any poden arribar restriccions al subministrament domèstic d'aigua de boca si persisteix la situació de sequera actual, segons ha dit Samuel Reyes.

El director de l'ACA alerta que "podem tenir un estiu molt dur" per la manca d'aigua i ha dit que la situació actual és "crítica" perquè "s'han trencat tots els pronòstics". Considera que si no plou durant la primavera i no plou durant la tardor serà molt complicat garantir l'abastiment ininterromput a l'àrea metropolitana i a altres municipis.

De fet, la Generalitat podria intensificar la setmana vinent les restriccions per l'episodi de sequera, segons ha avançat Catalunya Ràdio. El govern podria acordar aquest mateix dimarts pujar un graó i entrar en fase d'excepcionalitat (que s'activa quan s'arriba al límit del 25% de les reserves).

Si s'aprovés, a la pràctica, això voldria dir que no es podran regar jardins i zones verdes, ni públiques ni privades, excepte en els casos en què en depengui la supervivència dels arbres o les plantes.

Tampoc no es podran regar els camps de gespa, tret d'aquells que siguin per a pràctiques federades d'esport (els camps de futbol, per exemple) i els carrers no es podran regar amb aigua potable.

Amb l'excepcionalitat, s'establiria també una quantitat màxima d'aigua per persona, de 230 litres per habitant i dia. Són 20 litres menys per persona i dia del que podem consumir ara, amb fase d'alerta.

ARXIVAT A:
SequeraMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut