Seus del BBVA i el Sabadell
El Sabadell va rebutjar l'oferta del BBVA, que ara ha presentat una opa

El BBVA llança una opa hostil per absorbir el Banc Sabadell

L'oferta és en accions de l'entitat d'origen basc i amb les mateixes condicions que la proposta amistosa d'absorció que el Sabadell va refusar dilluns

RedaccióActualitzat

El BBVA ha anunciat a primera hora d'aquest dijous una oferta pública d'adquisició (OPA) hostil per prendre el control del Banc Sabadell.

L'oferta planteja les mateixes condicions que la proposta amistosa d'absorció que el banc que dirigeix Carlos Torres va presentar i que l'entitat financera catalana presidida per Josep Oliu va rebutjar aquest dilluns.

El Banc Sabadell ha respost al llançament d'aquesta opa recordant els motius pels quals dilluns va dir no a l'oferta d'integració del BBVA. Considera que infravalorava "significativament" l'entitat catalana i també les seves perspectives de creixement com a entitat independent.

L'anunci ha generat un rebuig frontal tant del govern espanyol com del català, però també d'empresaris, sindicats i organitzacions de consumidors. Coincideixen que la concentració bancària pot suposar preus més elevats per a empreses i consumidors, en reduir-se l'oferta

El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha advertit que l'executiu té l'última paraula a l'hora d'autoritzar l'opa i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ja ha garantit que el govern espanyol aturarà l'operació.

El govern també ha mostrat la seva "total oposició" a l'OPA hostil amb l'argument que aquest moviment suposaria un perjudici en la competència, llocs de treball i ecosistema financer de Catalunya. 

L'anunci de l'opa abans de l'obertura dels mercats borsaris ha fet que el BBVA hagi començat la jornada liderant les pèrdues de l'Ibex-35 amb una caiguda de més del 6%, mentre que el Sabadell ha arrencat amb una pujada del 5%.

Els detalls de l'opa

Segons detalla l'oferta que s'ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, l'opa s'adreça a la totalitat de les accions del Sabadell.

La contraprestació que s'ofereix és d'una acció de nova emissió per 4,83 accions del Sabadell, i es manté una prima del 30% respecte al valor que tenia abans que saltés la notícia de l'oferta el 29 d'abril.

El preu equivalent de la contraprestació en efectiu és de 2,12 euros per acció de l'entitat d'origen català.

El BBVA sosté que l'oferta és "excepcionalment favorable" per als accionistes i que manté la "doble seu operativa" a Sant Cugat i Madrid. L'entitat basca defensa que, si l'opa tira endavant, tindrà "impactes financers molt positius" per les "sinergies i complementarietat" dels bancs.

A més, l'entitat de Carlos Torres també assegura que vol "preservar el millor talent de totes dues entitats" i les decisions per integrar les plantilles "es guiarà per principis de competència professional i mèrits, sense adoptar mesures traumàtiques i amb totes les garanties".

Imatge de la seu del BBVA a Madrid
Imatge de la seu del BBVA a Madrid (EFE)


Suport del 50% dels accionistes del Sabadell

Ara la decisió, però, queda en mans dels accionistes del Banc Sabadell, ja que fa falta l'acceptació de més del 50% dels accionistes, que hauran de decidir si el banc val més en solitari, com defensa l'entitat catalana, o amb el BBVA. Gairebé la meitat dels accionistes són petits inversors.

A diferència del que passava amb l'oferta amistosa de la setmana passada, ara el BBVA no reserva "cap avantatge" als accionistes ni membres del consell d'administració del Sabadell. 

En la primera proposta, l'entitat basca oferia una acció de nova emissió per 4,83 -- la mateixa oferta que amb l'opa--, però, a més, es comprometia a tenir una doble seu operativa, mantenint la seu de Sant Cugat, i a mantenir el nom "Sabadell" de manera conjunta en aquells territoris o negocis on sigui rellevant. També descartava mesures traumàtiques per a la plantilla.

Ara, l'adquisició per part de BBVA del control del Sabadell està subjecta al deure de notificació prèvia al Banc d'Espanya i a la no oposició per part del Banc Central Europeu.

Aquest dimecres el banc català ha fet pública la carta en què el president del banc basc avisava el president del Sabadell diumenge que no tenia marge per millorar l'oferta de compra i que va fer que dilluns el consell d'administració del Sabadell decidís rebutjar la fusió. 


Antecedents d'opes al sector bancari espanyol

Havent assegurat que no podia millorar l'oferta, només quedaven dues opcions, o bé que el BBVA desistís de l'operació o bé que optés per l'opa hostil, una decisió que es veia poc probable, perquè la banca és un sector molt regulat, amb poc marge per a grans aventures i que està sota la tutela del Banc d'Espanya, poc amic de la inestabilitat.

Finalment, ha triat l'opció més agressiva, una opa hostil, que no es veia al sector bancari de l'Estat espanyol des dels anys 80, quan no va tenir èxit. 

A finals del 1987, l'antic Bilbao va intentar comprar Banesto a la brava, sense acord. Una guerra que no va guanyar i que va haver d'abandonar. Va acabar fusionant-se amb el Biscaia i anys després va engolir Argentaria.


 

ARXIVAT A:
Banca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut