Seu del Banc Sabadell
El Sabadell comptava a tancament del 2023 amb 213.560 accionistes (David Zorrakino/Europa Press)

Qui són els accionistes del Sabadell que tenen la clau sobre l'opa hostil del BBVA

A l'entitat catalana, cap accionista supera el 4% de propietat i el fons nord-americà BlackRock és qui té el nombre més gran d'accions

RedaccióActualitzat

A primera hora d'aquest dijous el BBVA anunciava el llançament d'una oferta pública d'adquisició (OPA) hostil per prendre el control del Banc Sabadell, maniobra que no requereix negociació i que s'adreça directament als accionistes per comprar-los les accions.

L'operació ha sorprès alguns experts que confiaven que hi hagués una segona oferta amistosa i veuen en l'opa hostil un pas arriscat, perquè la fragmentació en l'accionariat del Sabadell fa complicat que el BBVA aconsegueixi més del 50% de les accions a què ha condicionat el moviment.

Així ho ha explicat Jordi Coll, professor de l'EAE Business School, en una entrevista a Catalunya Informació:

"Tenint en compte el tipus d'accionariat petit del Banc Sabadell i la mateixa identitat del banc, no hi veig possibilitat d'arribar a un 50% d'adquisició de les accions amb l'oferta actual."

D'altra banda, el professor d'Economia i Finances IESE Xavier Vives ha apuntat en una entrevista a TV3 que cal tenir també en compte que "més de la meitat del capital del Sabadell està en mans de grans fons d'inversió" i alguns inclús tenen accions als dos bancs.

Segons Vives, "el que pensin aquests fons d'inversió serà important per al resultat final d'aquesta opa hostil". De fet, altres experts creuen que l'entitat d'origen basc ha realitzat aquest pas després de sondejar-los. Però quins són els principals accionistes del Banc Sabadell?
 

Cap accionista supera el 4% de propietat

El fons nord-americà BlackRock és qui té el nombre més gran d'accions, tant del BBVA com del Banc Sabadell, en controla el 5,48% i el 3,62%, respectivament, segons les xifres que figuren a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

I és que, en el cas del Banc Sabadell, cap accionista supera el 4% de propietat. L'inversor mexicà David Martínez Guzmán, l'únic conseller dominical de l'entitat, és el segon propietari més important, amb un 3,49%, després d'haver desemborsat el 2019 prop de 20 milions addicionals per ampliar les seves accions.

El segueixen Fintech Europe, amb un 3,1% dels títols, Dimensional Fund Advisors, amb un 3%, i Millenium Group Managment, amb el 2,26%.


Però 27 accionistes tenen el 44% del capital

En aquest sentit, el Sabadell comptava a tancament del 2023 amb 213.560 accionistes --amb 5.440 milions d'accions-- i d'aquests, el 52% són institucionals i el 48% restant, minoritaris.

Els inversors més petits del banc català --amb fins a 12.000 accions i una inversió màxima de 22.400 euros a valor borsari d'aquest dijous-- són 168.843 i representen el 9,76% del capital.

Alhora, hi ha 27 accionistes amb més de 15 milions d'accions --i una inversió mínima de 28 milions d'euros a valor borsari d'avui-- que sumen 2.398 milions de títols i representen el 44,08% del capital.

El fons nord-americà BlackRock és qui té el nombre més gran d'accions del Sabadell amb el 3,62% (David Zorrakino / Europa Press)

 

ARXIVAT A:
Banca
Anar al contingut