Debat a escoles i instituts: no podran triar docents en funció del perfil el curs vinent

La mesura, que va entrar en vigor el 2014, s'atura per garantir plaça als més de 20.000 nous funcionaris que han aprovat les oposicions

RedaccióActualitzat

Una de les novetats del curs vinent és que les direccions de les escoles i els instituts públics no podran escollir quins perfils de docents volen contractar per al seu projecte educatiu. La mesura va entrar en vigor el 2014 i, des de llavors, ha estat un motiu de debat en el sector, com també ho és ara el fet que es prohibeixi.

Segons la conselleria, la decisió d'enguany és temporal i respon a la voluntat de donar sortida als més de 20.000 nous funcionaris que han aprovat les oposicions.

Amb tot, alguns centres creuen que la pèrdua d'aquesta opció amenaça la seva autonomia i el projecte educatiu, i són partidaris de poder continuar fent una tria específica de docents en funció del seu perfil professional, sense dependre de l'atzar de la borsa.


Alguns centres no comparteixen la mesura

És el cas de l'Institut Escola Renaixença, on treballen un terç de l'horari per projectes i entrellaçant les matèries. "Ens deixa molt vulnerables perquè ens preguntem com podem continuar fent una aposta pel projecte que estem intentant construir", explica Jara Costa, coordinadora pedagògica de secundària del centre. I afegeix:

"Quan aquests docents no encaixen en el projecte, hi ha moltíssima rotació. Per tant, al final tampoc treballem per a una estabilització real de les plantilles".

"Ens ajuda poder fer perfils de docents, no tant per l'especialitat que necessitem com perquè tinguin aquesta formació en enfocament globalitzat", assegura Paula Ventura, coordinadora de projectes de secundària. Ventura també apunta que, així, s'asseguren que els professors "tinguin interès i motivació per tirar endavant això".

Disparitat d'opinions en el sector

A tot Catalunya, gairebé un 10% dels docents han estat contractats per aquesta via, i fins ara, segons la llei, podien representar fins a la meitat de la plantilla de les escoles i instituts.

En aquest sentit, els sindicats celebren que s'hagi aturat la iniciativa i que es respecti l'ordre de la llista d'interins, ja que des de fa anys ho consideren una tria a dit.

Opinió que no comparteix el col·lectiu Clam Educatiu ni el grup d'experts nomenat pel Departament, que demana preservar la norma per garantir l'estabilitat dels equips docents i dels seus projectes.

 

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut