La nevada, a Begues
La nevada, a Begues

Imatges de la nevada que ha emblanquinat el Vallès i el litoral de Barcelona i Tarragona

La neu ha deixat imatges de postal especialment al Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el camp de Tarragona

RedaccióActualitzat

Les previsions meteorològiques de cara a principis de setmana anunciaven neu a cotes baixes a Catalunya. Protecció Civil va activar l'alerta del pla Neucat des de dissabte per la possibilitat que les precipitacions arribessin al litoral i al prelitoral de la costa central.

El descens de les temperatures diumenge al vespre ha obert l'episodi d'enfarinades a partir d'aquest dilluns la matinada i imatges de postal quan ha començat a clarejar. 

Al Barcelonès i al delta del Llobregat ha nevat a les cotes altes, en zones com Collserola i el Tibidabo o punts elevats de Gavà i Viladecans, al Baix Llobregat. Molts ciutadans han immortalitzat l'estampa des de diferents punts.

 

Estampa de l'emblanquinada a Barcelona des de Vallvidrera
Estampa de l'emblanquinada a Barcelona des de Vallvidrera (CCMA)

 

Vallès enfarinat 

També s'han registrat nevades al Vallès Occidental. A ciutats com Terrassa i Sabadell ha nevat amb ganes i el paisatge ha quedat emblanquinat, tot i que no hi ha hagut afectacions en el trànsit rodat, ja que la neu no ha agafat a l'asfalt.

Des de la matinada, a poblacions com Begues, arbres, jardins i alguns carrers van anar acumulant neu. Els gruixos més importants s'han immortalitzat al nucli de Matadepera.

A la zona més litoral, al massís del Garraf, també han aparegut estampes nevades, així com a punts geogràfics de més a l'Interior, a les comarques del Penedès i Osona.   

 

Nevades a Tarragona, les primeres des de 2010

Més cap al sud del país, durant la matinada, s'han intensificat les precipitacions a Tarragona, que s'ha despertat amb flocs de neu i petites acumulacions de neu a barris com el de Sant Pere i Sant Pau, un xic més elevats del centre de la ciutat.

A Tarragona ciutat no s'havia vist neu des de fa més d'una dècada, el 2010. En altres parts de la comarca, i del conjunt del camp de Tarragona, les precipitacions han estat més intenses i han cobert els sostres dels cotxes:

 

Afectacions moderades en el trànsit

L'activació de plans d'alerta, tant des de la Generalitat com als diferents municipis, han facilitat la recuperació de la mobilitat en aquells punts on la neu i les precipitacions havien afectat les vies.

A Begues, al Baix Llobregat, s'hi han acumulat prop de 10 centímetres de neu, un dels indrets del país on més neu hi ha caigut. Les carreteres d'accés al municipi des d'Olesa de Bonesvalls i des de Gavà han quedat tallades durant unes a la nit, tot i que, al matí ja s'hi ha pogut circular.

Tot i que el pas ha estat reobert, es demana precaució als conductors a l'hora de circular-hi pel risc que algunes branques d'arbres, molt carregades de neu, caiguessin a la calçada.  

La neu que ha caigut en diversos punts del litoral i prelitoral, com el Massís del Garraf, la Serra de Collserola, que ha quedat ben enfarinada. A primera hora del matí, les carreteres d'entrada a Barcelona des de zones muntanyoses han anat recuperant la circulació normalitzada de vehicles.

La nevada, però, ha deixat tallada durant la matinada i primeres hores del dia la carretera de la Rabassada, que s'ha reobert a les 7.00, i l'entrada a la capital catalana pel barri d'Horta des de Cerdanyola del Vallès. 

A quarts de nou del matí, la Guàrdia Urbana de Barcelona comunicava que els treballs de les diferents brigades a la part alta de la ciutat per evitar complicacions i incidències en la mobilitat havien permès que s'hi pogués transitar sense problemes.  

La situació del trànsit a mig matí era gairebé normalitzada arreu del país. A hores d'ara només es manté l'afectació a la carretera BV-4024 entre Guardiola de Berguedà i Bagà al coll de Pal. Consulta aquí la informació del trànsit.

La resta de vies principals no presenten afectacions de consideració, tot i que als pics de les muntanyes, com la de Montserrat, s'hi visualitza la presència de neu.  

La plaça del Monestir de Montserrat amb neu als parterres i les teulades
La plaça del Monestir de Montserrat amb neu als parterres i les teulades (CCMA )

El telèfon d'emergències de la Generalitat, el 112, ha comunicat que, passat l'episodi de precipitacions més intenses les primeres hores d'aquest dilluns, havia rebut una quarantena de trucades relacionades amb complicacions derivades de la nevada:

 

Primeres precipitacions, diumenge al vespre 

Les primeres precipitacions de l'episodi de pluges i nevades previstes fins dimarts van començar diumenge del vespre. Ruixats acompanyats, de forma puntual, de calamarsa al Vallès Oriental, al Vallès Occidental i al Bages:

També va caure pedra a Vilafranca del Penedès:

La neu va trigar una mica més a fer acte de presència. A partir de les vuit del vespre, van caure els primers flocs a la serralada prelitoral. A la mitjanit, va començar a nevar amb diversos a punts com la muntanya del Tibidabo:

ARXIVAT A:
TrànsitMeteorologiaNevades
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut