Un dels pacients mostra com pot estendre el colze i agafar una ampolla

13 tetraplègics recuperen la mobilitat de les mans en transferir-los nervis sans

És una nova tècnica desenvolupada per investigadors australians

RedaccióActualitzat

Els gestos més senzills -agafar un vas i beure aigua o rentar-se les dents- són impossibles per a les persones tetraplègiques, que no poden moure ni braços ni cames. Una nova tècnica desenvolupada per investigadors australians pot ajudar molt a millorar la seva vida quotidiana.

Aquesta nova tècnica quirúrgica, que publica la revista The Lancet, ha permès recuperar la mobilitat de les mans a 13 tetraplègics que havien tingut un accident i tenien lesions que els deixaven immobilitzats per sota del colze.

 

 

L'operació ha consistit a recuperar nervis de la part superior de l'espatlla i el coll que tenien plena funcionalitat i transferir-los a les àrees lesionades: s'agafen els nervis dels músculs que encara funcionen, es passen per sobre de la ferida i s'uneixen als nervis musculars paralitzats per sota de la ferida per revitalitzar-los. L'objectiu és restaurar l'extensió del colze i que es pugui fer la pinça amb la mà.

De fet, fa anys que es fan transferències d'aquest tipus amb tendons i els últims anys també amb un sol nervi, però és la primera vegada que s'aconsegueix amb tot un grup de nervis.

Els resultats són molt bons, com ha reconegut Frederic Dachs, responsable de Traumatologia de l'Institut Guttmann.

"S'han començat a utilitzar nervis per sobre de la lesió medul·lar per reinervar nervis que estaven afectats. La gràcia d'aquest treball és que ho han sistematitzat i han fet més d'una transposició nerviosa en el mateix malalt. Així pots aconseguir més funcions."

No ha estat fàcil. Després de dos anys i molta rehabilitació, els pacients han aconseguit estendre el braç, obrir i tancar les mans, manipular objectes, maquillar-se, girar una clau, alimentar-se o rentar-se les dents.

L'estudi es va fer amb 16 pacients, però només ha funcionat amb 13. Ara, els investigadors hauran d'estudiar quins són els millors candidats per aplicar-los aquesta tècnica.

Els metges avisen que tornar a la situació anterior a la lesió no és possible, però la millora representa un canvi vital.

 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut