Programació especial i ampli seguiment informatiu de la cimera del clima de Glasgow, a TV3 i Catalunya Ràdio

La ciutat escocesa de Glasgow es prepara per acollir la cimera del clima de l'Organització de les Nacions Unides COP26, entre els dies 31 d'octubre i 12 de novembre. TV3 i Catalunya Ràdio faran un ampli seguiment de la conferència amb una cobertura especial dels Serveis Informatius i l'emissió de programes, reportatges i documentals dedicats a la crisi climàtica.

El 324.cat estrenarà un especial interactiu sobre l'evolució del clima, en col·laboració amb el Servei Meteorològic de Catalunya i el Barcelona Supercomputing Center. I el canal Super3 també sumarà a la programació especial.

L'esperada cimera del clima de les Nacions Unides, que l'any passat es va haver d'ajornar per la pandèmia, aplegarà representants de prop de 200 països per debatre sobre els compromisos per abordar la crisi climàtica. Aquesta trobada clau per al futur serà seguida amb molta atenció pels Serveis Informatius de TV3, amb dos equips d'enviats especials, liderats per Cori Calero i Georgina Pujol, i de Catalunya Ràdio, amb l'especialista en clima Montse Poblet i l'editor del podcast "Mapamundi", Quim Olivares. A més, des de Glasgow hi haurà una cobertura especial amb la corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Londres, Coia Ballesté.

 

Programació especial a TV3

Dilluns, 1 de novembre, Toni Cruanyes presentarà el "TN vespre" des de Glasgow, amb motiu de l'inici de la cimera. Per la seva banda, el cap de Meteorologia de TV3, Tomàs Molina, que participa en la conferència, farà intervencions als telenotícies des de la ciutat escocesa. A més de l'àmplia cobertura de tot el que passi a Glasgow, també s'emetran notícies i reportatges de les conseqüències de la crisi climàtica, a Catalunya i arreu del món, en termes econòmics, migratoris i energètics, entre altres.

Pel que fa a la programació especial, el mateix dilluns, a les 22.15, el programa "60 minuts" emetrà "Cotxes nets, bateries brutes", un documental de Vanessa Schlesier i Lukas Augustin estrenat en format reduït al "30 minuts", que es podrà veure en versió original d'una hora. Mentre la indústria de l'automòbil ha intensificat la fabricació i la venda de vehicles elèctrics, catapultada per directrius polítiques arran de la crisi climàtica, aquest treball explica que darrere s'hi amaga l'explotació de cobalt, una de les matèries primeres per a la producció de les bateries elèctriques. El documental investiga sobre les condicions d'extracció d'aquest mineral al Congo, amb moltes violacions dels drets humans, riscos ambientals i morts.

Dimarts, 2 de novembre, a les 22.05, el "Sense ficció" emetrà el documental "Demà", de Mélanie Laurent i Cyril Djon, que aborda en positiu la crisi que amenaça de portar la humanitat cap a l'extinció. Es tracta d'un viatge a la recerca d'alternatives creatives, netes i democràtiques per fer viable la vida al nostre planeta, dels horts urbans a l'escola finlandesa, de les bicicletes i molins danesos a la democràcia popular d'un poblet indi. La història que explica, tan optimista com radical, conclou que demà no és massa tard, però cal moure's ara.

El mateix dimarts, a les 00.15, TV3 dedicarà "Valor afegit", dirigit i presentat per Albert Closas, a "Les factures de la crisi climàtica". El programa farà un recorregut per la nostra vida diària per analitzar l'impacte social i econòmic de les mesures que es prenen i es prendran en el futur per lluitar contra la crisi climàtica.

I el diumenge 14 de novembre, a partir de les 22.05, "L'illa que no vol desaparèixer" és la producció pròpia que emetrà el "30 minuts". El reportatge explica la lluita dels habitants de l'illa de Pellworm, al mar del Nord, per la seva supervivència. L'illa pateix els efectes de l'escalfament global amb unes marees que cada vegada impacten més sobre els dics que mantenen l'illa a resguard del mar. Pellworm és un exemple d'aposta per la sostenibilitat, que a més han portat la seva lluita fins al Tribunal Constitucional alemany, a partir de la demanda d'una jove activista. El tribunal els va donar la raó i ha obligat el govern alemany a accelerar els seus compromisos de descarbonització per assolir la neutralitat climàtica el 2045, cinc anys abans del que havia previst.

 

Programació especial a Catalunya Ràdio

Durant la celebració de la COP26, Glasgow acollirà els principals líders mundials, amb el compromís d'intentar pactar la reducció d'emissions de CO2, i organitzacions ecologistes que pressionaran per ser ambiciosos en la lluita contra l'escalfament global. I "El matí de Catalunya Ràdio" estarà atent als avenços de les negociacions. Durant els dies de la cimera, cada matí, Laura Rosel connectarà en directe amb els enviats especials dels Serveis Informatius i dedicarà l'espai "El micròfon autònom", amb Marta Carreras, a copsar els efectes de la crisi climàtica arreu de Catalunya. 

"La nit dels ignorants 3.0", amb Xavier Solà, farà la nit de dilluns, 1 de novembre, a les 00.10, una àmplia entrevista a un expert de referència en aquest sector: Pep Canadell, doctor en Ecologia Terrestre, és director executiu del Global Carbon Project, un projecte de recerca que pertany a la xarxa Future Earth, una xarxa internacional de científics, investigadors i innovadors que col·laboren per fer, del nostre planeta, un món més sostenible. 

El programa "El suplement", amb Roger Escapa, té previst per diumenge, el dia que arrenca la COP26 a Glasgow, a les 8.50, una conversa amb el presentador del "TN vespre", Toni Cruanyes, per explicar quina estratègia s'ha seguit per aconseguir dissimular l'existència real del canvi climàtic. I a les 10.00, a la secció "Setmana tràgica", el periodista Jon Sindreu i el politòleg Toni Rodon analitzaran les claus de la cimera.

La programació de Catalunya Ràdio estarà aquests dies farcida de temes relacionats amb la cimera. "Els viatgers de la gran anaconda" del 6 de novembre, per exemple, se centraran en la ciutat d'Auroville, a l'Índia. Un projecte que intenta construir una ciutat que permeti una millor harmonia en la convivència entre l'ésser humà i la Terra. Toni Arbonès farà una entrevista a Ariadna Álvarez, arquitecta i editora d'una guia de viatges arquitectònics a Auroville i Pondicherry. També dissabte, "Geografia humana", amb Maite Sadurní, farà un especial esquitxat de totes les cançons "verdes" que un es pugui imaginar.

I el programa "Kids XS", amb Pau Guillamet, dedicarà un especial al canvi climàtic el dissabte 6 de novembre, en què es tractaran temes com el malbaratament alimentari i la petjada de carboni. En parlarà amb grans i petits, i també alcaldes que expliquin com ho gestionen als municipis.

Pel que fa al programa "MeteoMauri", farà una valoració de la cimera de Glasgow un cop conclogui, el dijous 18 de novembre. Francesc Mauri convidarà experts que hi hagin participat activament durant les jornades perquè expliquin en primera persona com ho han viscut.

 

Programes especials al Super3

El dijous 11 de novembre, a partir de les 20.00, l'informatiu "InfoK", amb Núria Vilanova, dedicarà una especial a la crisi climàtica, que es podrà tornar a veure l'endemà, divendres, a la mateixa hora.

Amb motiu de la cimera del clima de Glasgow, un cop emès aquest monogràfic de l'"InfoK", el divendres 12 de novembre, es preestrenarà el primer capítol de la sèrie noruega "Missió Àrtic", que consciencia els nens i nenes dels efectes reals de la crisi climàtica. 

Sinopsi de "Missió Àrtic": El clima canvia més ràpidament i més palpablement que mai. La Johanne, l'Elias, l'Erika i en Johannes, dues noies i dos nois noruecs de dotze i tretze anys, guiats i ensinistrats per l'explorador Aleksander Gamme, emprenen una gran expedició que seguirà les passes de l'històric científic, polític, humanista i explorador Fridtjof Nansen (1861-1930) cap al pol nord. Es proposen aprendre-hi per què es fon el glaç del pol nord i fer adonar als adults de les greus conseqüències que aquest fenomen pot tenir per a la seva pròpia generació, si no s'hi posa, urgentment, aturador.

 

L'evolució del clima a Catalunya, en un especial interactiu del 324.cat

Durant la cimera de Glasgow, el 324.cat estrenarà un especial interactiu dedicat a la crisi climàtica, en què els usuaris podran saber quina ha estat l'evolució del clima a Catalunya durant els últims 50 anys i consultar, municipi per municipi, quina és la previsió per als pròxims 30 anys.

En aquest projecte col·laboratiu entre el Barcelona Supercomputing Center, el Servei Meteorològic de Catalunya i TV3, s'uniran les macrotendències mundials amb les microtendències a Catalunya per arribar a tenir previsions municipals fins al 2050. A partir d'un cercador, es podrà navegar per les previsions científiques del Servei Meteorològic de Catalunya sobre les tendències climàtiques per poblacions, basades en les dades de què es disposa actualment.

Aquesta pàgina, que comptarà amb les prediccions del Barcelona Supercomputing Center entre els anys 1970 i 2070 sobre l'evolució del clima al món i al Mediterrani, permetrà veure les principals conseqüències que es poden derivar de la crisi climàtica. Aquestes previsions mostren des del que podria ser el pitjor escenari si no s'actua per frenar la crisi climàtica fins al millor escenari si hi ha un gran canvi global. En aquesta franja de 100 anys, es mostrarà la clara tendència a l'escalfament  i a la creixent irregularitat de les pluges en el cas que es que mantinguin les tendències actuals globals de grans emissions de gasos d'efecte hivernacle.

 

tv3.cat

catradio.cat

super3.cat  

324.cat

 

Anar al contingut