Madrid

Garzón envia a la presó set dels deu presumptes integrants del "complex Biscaia"

La majoria dels presumptes membres del "comando Biscaia" han ingressat a presó. Després de prendre'ls declaració fins a quarts de quatre de la matinada, el jutge de l'Audiencia Nacional, Baltasar Garzón, ha decretat presó provisional per a set de les deu persones relacionades amb la banda. Entre ells hi ha el presumpte cap del complex, Arkaitz Goikoetxea, que ha reconegut pertànyer a ETA i actuar sota les ordres del cap de l'aparell militar, Txeroki, però no ha concretat els seus objectius. L'Audiència Nacional ha deixat en llibertat Inge Urrutia i Libe Agirre i ha decretat llibertat sota fiança de 12.000 euros per a Adur Aristegi.

Actualitzat
El primer a parlar amb Garzón ha estat Arkaitz Goikoetxea, presumpte cap del comando, que ha reconegut la seva pertinença a ETA tot i que s'ha negat a respondre les preguntes sobre la seva participació en fets concrets. Goikoetxea no ha ratificat la declaració que hauria fet davant de la Guàrdia Civil, i que apuntava al segrest del regidor socialista d'Eibar Benjamín Atutxa, a l'assassinat del jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska, i a un atemptat de grans dimensions a Getxo.

Goikoetxea sí que ha reconegut que rebia ordres directes del presumpte cap de comandos d'ETA, Garikoitz Aspiazu, àlies "Txeroki". A Goikoetxea se li imputa, entre moltes altres coses, l'assassinat del guàrdia civil Juan Manuel Piñuel, a Legutiano. Amb les proves que ha obtingut durant els escorcolls, la fiscalia sosté que ETA estava preparant, a més, una campanya d'atemptats a Andalusia aquest estiu. Una imputació que podria estar relacionada amb els plànols de la costa andalusa que es van trobar en els escorcolls en diferents vivendes dels membres del comando detinguts. Per tot plegat, la fiscal de l'Audiència Nacional, Dolores Delgado, en sol·licita la presó incondicional.

Com Goikoetxea, sis presumptes etarres més han rebut ordres de presó. En canvi, Garzón ha decretat llibertat sota fiança de 12.000 euros per a Adur Aristegi i deixa en llibertat Inge Urrutia i Libe Agirre.

Traslladats a l'Audiència Nacional

Els arrestats els han traslladat al migdia fins a l'Audiència Nacional des de les dependències de la Guàrdia Civil a Madrid en furgons de l'institut armat, però no han començat a declarar fins que faltaven pocs minuts per a les cinc de la tarda. El primer a declarar ha estat el presumpte cap del comando, Arkaitz Goikoetxea, detingut en un domicili del barri de Santutxu de Bilbao al costat de la seva companya sentimental Maialen Zuazo Aurrekoetxea i d'una altra dona, Ana Isabel Prieto Furundarena. El magistrat i la fiscal han seguit prenent declaració al segon dels deu detinguts, Aitor Cotano, arrestat a Nigrán.

També han comparegut davant el jutge Adur Aristegi Aragon i Gaizka Jareño Agurriza, detinguts a Elorrio; Iñigo Gutiérrez Castillo i Mikel Saracho Moro, que van caure a la localitat biscaïna de Getxo; Libe Agirre Mazaga, arrestada a Fuengirola, i Inge Urrutia.

Els presumptes plans del "complex Biscaia"

La sessió maratoniana de declaracions, que ha acabat a les quatre de la matinada, ha arribat només 24 hores després que la Guàrdia Civil desmantellés el tercer amagatall d'ETA a Getxo. Hi van trobar fins a 35 quilos de material explosiu i detonadors. El comando estaria planejant, segons fonts policials, un gran atemptat contra l'Ertzaintza abans del 31 de juliol, una campanya d'atemptats a Andalusia, l'assassinat del jutge Grande-Marlaska i el secrest del regidor socialista d'Eibar Benjamín Atutxa. L'edil socialista, de 57 anys, havia estat seguit per la banda, que volia fer una acció com la d'ara fa onze anys amb Miguel Ángel Blanco, el regidor popular d'Ermua que va morir assassinat després de 48 hores de segrest.

Al zulo de Getxo la policia hi va trobar carmanyoles amb artefactes preparats per explotar i material per fabricar més explosius. Segons sembla, la banda volia atemptar contra la policia basca amb un cotxe bomba El Departament d'Interior del govern basc ha precisat que l'atemptat s'hauria comès molt probablement al final d'aquest mes de juliol i que l'objectiu havia de ser una furgoneta de l'Ertzaintza de Getxo al port vell d'Algorta, coincidint amb les festes d'aquest barri.

Dos presumptes etarres més a França

La gendarmeria francesa manté retinguts dos presumptes membres més de l'aparell militar d'ETA. Es tracta d'Asier Eceiza Ayerra, àlies "El Gordo", i d'Olga Comes. Els dos presumptes membres d'ETA estan detinguts a les dependències policials de la capital del departament de la Costa d'Or i de moment s'han negat a declarar. Precisament per això, la gendarmeria ha demanat la col·laboració ciutadana per localitzar el lloc on vivien. Eceiza és considerat el lloctinent de Txeroki, cap dels comandos de la banda terrorista. Olga Comes Arambiles seria sospitosa d'haver informat sobre el regidor socialista d'Eibar que la banda volia segrestar i assassinar.

La detenció es va fer divendres a la tarda a Dijon, capital del departament de la Costa d'Or, quan una patrulla de la gendarmeria va veure un cotxe avariat parat en un costat de la carretera. Els dos etarres van ser detinguts sense oposar resistència després que els van identificar com a membres de la banda. La policia francesa analitza el cotxe, la pistola, les matrícules falses i la documentació que van trobar en el vehicle.

Anar al contingut