Albiach i Aragonès a l'hemicicle del Parlament en una imatge del 2022
Aragonès i Albiach es reuneixen al Palau de la Generalitat (ACN)

Els pressupostos, en l'aire: govern i Comuns segueixen enrocats a poques hores de la votació

ERC amenaça de tombar els comptes espanyols si no es desencallen els de la Generalitat

RedaccióActualitzat

S'acaba el marge de negociació perquè el govern pugui tirar endavant els pressupostos. Quan falten menys de 24 hores perquè es votin les esmenes a la totalitat al Parlament, el govern d'Esquerra i els Comuns no arriben a cap acord.

Després que en les últimes reunions dels equips negociadors no s'ha avançat, Pere Aragonès i Jéssica Albiach han fet aquest dimarts a la tarda un intent in extremis de desencallar les negociacions, enrocades pel projecte del Hard Rock

El president i la líder dels Comuns s'han reunit aquest dimarts a la tarda durant 45 minuts al Palau de la Generalitat i s'han intercanviat documents de treball, però la trobada ha acabat sense acord. 

Segons els Comuns, el govern continua "enrocat" en els assumptes centrals, mentre que ERC assegura que l'enrocament és dels Comuns i adverteix la situació posa en risc l'aprovació dels pressupostos que Pedro Sánchez presenti al Congrés. 

Les dues parts s'han instat a continuar negociant a través de trucades durant la tarda i fins a l'hora de la votació. 

Albiach a l'arribada al Palau de la Generalitat (EFE/ Quique García)

El govern, amb la intenció de demostrar la seva predisposició a cedir en demandes socials, ha entregat als Comuns un document d'11 pàgines amb propostes concretes en àmbits com ara l'habitatge o l'educació, comprometent-se, per exemple, a estendre les beques menjador.

Però per donar suport als pressupostos, els d'Albiach volen que Aragonès surti públicament a anunciar que el macroprojecte no es farà. "Vols mantenir els privilegis fiscals als jocs i al casino, com feia Convergència, o el teu model és un altre? Jo crec que això també és necessari que el president ho demostri", ha afirmat Jéssica Albiach a "Els matins" de TV3. Creu que el govern pot fer més del que diu i que cal voluntat política.

Segons el govern, comprometre's a aturar el Hard Rock "és impossible". Així ho ha dit la portaveu, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu. "El govern no té marge per aturar una tramitació en marxa", ha dit, insistint en la tesi de l'executiu: no pot fer marxa enrere en un projecte que ja està aprovat i que el PSC, l'altre soci indispensable per aprovar els pressupostos, pressiona perquè tiri endavant.

I ha afegit que Albiach també té "canals i palanques" a Catalunya i Madrid per forçar els socialistes a renunciar al macrocomplex.

Alhora, la portaveu ha acusat els Comuns de "marejar la perdiu". "No ho sap el govern, no ho saben els periodistes i no ho sap l'opinió pública: els Comuns tenen una voluntat real d'aprovar aquests pressupostos?", ha preguntat. Per Plaja, "és sorprenent" que encara s'ho plantegin.
 

Últimes hores per negociar

A banda de l'esmena a la totalitat dels Comuns, aquest dimecres també s'ha de votar al Parlament --si no les retiren-- la que ha presentat Junts, tot i que no tanca la porta a seguir negociant. Una de les seves principals demandes, que el govern no accepta és la supressió de l'impost de successions.

Així, doncs, a hores d'ara, tots els grups de l'oposició --excepte el PSC-- tenen previst votar que no als pressupostos del govern.

El ple comença aquest dimecres a les 9 del matí.  

ARXIVAT A:
Pressupostos de la Generalitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut