Acord entre el govern i el PSC per als pressupostos de la Generalitat d'aquest any (EFE/Andreu Dalmau)
Pere Aragonès i Salvador Illa sisgnen l'acord per als pressupostos de la Generalitat d'aquest any (EFE/Andreu Dalmau)

Acord Govern-PSC per uns pressupostos que, de moment, no convencen els Comuns

Tot i que l'acord no menciona el Hard Rock, aquest continua sent l'escull per sumar-hi els Comuns, que es mantenen oberts a negociar

RedaccióActualitzat

Acord entre el govern i el PSC per als pressupostos de la Generalitat d'aquest any. L'acord, que han signat aquesta tarda el president Aragonès i Salvador Illa, es tradueix en un document de 17 pàgines i se centra en quatre grans prioritats: educació, habitatge, seguretat i la lluita contra la sequera.

No hi ha referències a qüestions en què el PSC i Esquerra han mantingut posicions allunyades, com l'ampliació de l'aeroport o el projecte d'oci i turisme de Hard Rock a Tarragona.

"Són els pressupostos més expansius i socials de la història de Catalunya", ha dit la vicepresidenta Laura Vilagrà en la roda de premsa per anunciar l'acord. A l'espera de conèixer la lletra petita del projecte, que el govern aprovarà aquest dimecres en una reunió extraordinària, Vilagrà ha avançat que suposaran 2.442 milions d'euros més de despesa, per arribar als 43.600 milions.
 

2.400 milions més de despesa

La vicepresidenta ha posat el focus en els 1.045 milions que es destinaran a combatre la sequera, amb actuacions per millorar el reg o dessalinitzadores --anunci que feia el president al Parlament--, en el fet que l'1,7% anirà a parar a cultura i que s'invertiran 20 milions per a salut mental.

Educació, una de les prioritats dins de l'acord, superarà els 7.000 milions d'euros per primera vegada, un 10% més que el 2023. D'entre les partides que contempla l'acord hi ha 50 milions per fer millores educatives després dels mals resultats de les últimes proves PISA.

També permetrà fer efectiu l'acord firmat ara fa un mes amb els sindicats, que suposa revertir totes les retallades que encara s'arrossegaven des del 2010. I es destinen 25 milions a l'equiparació del personal de l'escola concertada amb el de la pública.

Pel que fa a habitatge, aquest any es volen destinar 4.000 habitatges nous a lloguer social, dins un pla que es va anunciar fa un any per arribar a 10.000 habitatges en 4 anys.

També es proposa crear 25 jutjats nous, però la decisió, els mitjans i el personal depenen de l'Estat.

S'ha pactat reforçar l'atenció primària amb 144 milions d'euros, a falta de saber el pressupost total per a sanitat. L'acord a què es va arribar amb les infermeres després de setmanes de protestes es traduirà en una partida de 100 milions d'euros per millorar les seves condicions laborals.

Pel que fa a infraestructures, no s'esmenten ni la B-40, que hauria de connectar Terrassa i Sabadell, ni Rodalies, però sí que es concreten obres de millora al metro de Barcelona, que suposarien una inversió de 57 milions.
 

 

Malgrat que és un pas endavant, amb aquest acord no n'hi ha prou per aprovar els comptes. Falta que algun grup, almenys, s'hi abstingui. Per això, segons el govern, ara s'obren dos escenaris: que Comuns i Junts s'hi apuntin, o bé portar els comptes a govern i tirar pel dret.

En tot cas, Vilagrà s'ha mostrat convençuda que tiraran endavant: "Tenim converses avançades amb diversos grups i esperem aprovar-los amb un suport ampli. Ara tenim un suport important de 66 diputats i diputades i es tracta d'aconseguir els suports que ens falten per donar-los llum verda".

Laura Vilagrà en una roda de premsa al Palau de la Generalitat
Vilagrà ha presentat l'acord amb el PSC (ACN/Bernat Vilaró)

Illa: "És el govern, qui ha de negociar"

Pensant en aquest objectiu, Salvador Illa, sense mencionar ningú, ha fet una "crida genèrica a tothom perquè estigui a l'altura". En una roda de premsa al Parlament, el cap de l'oposició ha tret pit d'haver mobilitzat 4.500 milions d'euros en quatre carpetes que considera prioritàries --educació, habitatge, seguretat i sequera-- i s'ha reivindicat com el partit que fa "política útil". "Ens agrada més pensar en el país que en les eleccions", ha afirmat.

En tot cas, ha subratllat que la responsabilitat de tirar endavant els comptes no és seva: "Hi ajudarem en tot el que puguem, però és el govern qui ha de negociar".

Amb tot, la tramitació parlamentària podria allargar-se al voltant d'un mes i mig, si es prenen com a referència altres exercicis.

Salvador Illa a la sala de premsa del Parlament
Salvador Illa ha anunciat l'acord al Parlament (ACN/Marta Sierra)

Cap menció al Hard Rock

Sobre el Hard Rock, principal escull de les negociacions --prioritari per als socialistes i línia vermella per als Comuns--, Illa ha explicat que, si bé no hi cap partida per a aquest projecte, han assolit el compromís d'executar totes les actuacions acordades l'any 2023 que, "per la raó que sigui, han patit algun retard en la seva execució". Això, ha subratllat, inclou el Hard Rock o la B-40.

A més, quan se li ha preguntat si la sequera podria condicionar el projecte del macrocomplex turístic, el líder del PSC ha respost: "Tot projecte que es faci a Catalunya està subjecte a les especificitats derivades de la sequera. Tot és tot. No hi ha excepcions".
 

L'acord no convenç els Comuns: "Estem lluny"

Els Comuns sembla que no en tenen prou. Jéssica Albiach ha insistit que per negociar els pressupostos cal que el govern descarti el projecte del Hard Rock: "No és una anècdota. Perpetua un model d'un país caduc, basat en l'especulació, que ens acosta més al Madrid d'Ayuso que a la Catalunya que volem ser".

"Una vegada el descarti, estem disposades a entrar a negociar els continguts del 2024", ha insistit. "De moment, estem en converses i estem lluny", ha afegit. Ara bé, ha deixat la porta oberta a seguir negociant: "No perdrem l'esperança fins a última hora".

Després d'això, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha defensat que el projecte del Hard Rock s'hauria de separar dels comptes. "No és el model de negoci que defensa aquest govern, però té el suport de 33 diputats i cal arribar a acords per tirar endavant els pressupostos. I el Hard Rock no està relacionat amb aquests pressupostos i no s'hi destina ni un euro". "Hi ha coses fetes que no es poden desfer", ha conclòs.
 

Per a Junts és un "intercanvi de cromos"

Junts critica l'acord de pressupostos i acusa el PSC de ser "còmplice del desori del Govern". En roda de premsa al Parlament, la portaveu, Mònica Sales, ha insistit en la fiscalitat -- incloent la bonificació de l'impost de successions -- si l'executiu vol sumar els seus vots als comptes.

Sales ho ha qualiticat d'"intercanvi de cromos" després del pacte pels comptes de l'Ajuntament de Barcelona. "Demostra que prioritzen els interessos de partit als de país i una actitud sucursalista que no podem compartir", ha dit.

I ha lamentat que el pacte "no contempla" mesures per rebaixar la pressió fiscal, enfortir l'ús social del català o per "avançar en la sobirania".

ARXIVAT A:
ERCPSCEn comúParlament de CatalunyaPressupostos de la Generalitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut