Els comuns presenten una esmena a la totalitat als pressupostos, mentre el govern no descarti el Hard Rock
Albiach diu que faran marxa enrere si rebutgen públicament el Hard Rock (ACN/Jordi Borràs)

Els Comuns presenten una esmena a la totalitat als pressupostos, encara que seguiran negociant

Tensen la negociació a una setmana del debat, però s'obren a retirar l'esmena si es rebutja públicament el macroprojecte

RedaccióActualitzat

En Comú Podem ha presentat aquest dimarts una esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat. D'aquesta manera compliquen l'aprovació d'unes partides que compten amb el suport del PSC, ja que amb els vots dels socialistes i d'ERC, en total 66 vots, no n'hi ha prou per a l'aprovació definitiva, i caldria o els vots favorables o l'abstenció d'un altre grup.

Una setmana després que el govern aprovés els comptes en el Consell Executiu, els Comuns han presentat l'esmena, i continuen demanant la retirada del projecte del Hard Rock, però també altres mesures com mil milions per a polítiques d'habitatge o la regulació dels pisos temporals.

La portaveu dels Comuns, Jéssica Albiach, ha assegurat que, si Pere Aragonès descarta públicament el Hard Rock, estan disposats a fer marxa enrere en l'esmena fins a l'últim minut.

"Tenim paraula. Aragonès ha decidit quedar-se captiu en una decisió de fa una dècada. Nosaltres volem projectes de futur, però hem constatat en les diverses reunions que el govern no tirarà endavant mesures necessàries per al país, com la sisena hora o els mil milions d'euros en polítiques d'habitatge. Si descarta aquest projecte tòxic i nociu del Hard Rock, retirarem l'esmena a la totalitat"

Els Comuns, però, han evitat assegurar que la sisena hora sigui una condició sine qua non, com sí que ho seria el macrocomplex d'oci de les comarques de Tarragona.

El govern de Pere Aragonès diu que el Hard Rock està en un procés administratiu que ja no depèn de cap decisió política. Tenint en compte que el ple del debat a la totalitat dels pressupostos es fa la setmana que ve, els dies 13 i 14 de març, creix la pressió perquè els Comuns i el govern puguin arribar a un acord. Els Comuns insisteixen que no s'han aixecat de la taula i esperen, diuen, que "s'esmeni aquest error".

Els comuns presenten una esmena a la totalitat als pressupostos, mentre el govern no descarti el Hard Rock
Aragonès i Illa conversant durant un ple al Parlament (ACN/Mariona Puig)

El govern s'aferra a una negociació viva

El govern veu una "mala notícia per a la ciutadania" que els Comuns esmenin a la totalitat els pressupostos.

Durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha garantit que la voluntat d'acord és "total i plena" i ha preguntat a Albiach si els Comuns tenen també "voluntat real" d'aprovar els comptes. Plaja insisteix que no hi ha "cap escull".

"Ara ja és una evidència que el Hard Rock només és una excusa. L'executiu continuarà negociant amb la millor de les voluntats"

Els Comuns presenten una esmena a la totalitat als pressupostos, encara que seguiran negociant
El govern creu que la negociació és viva (ACN)

Amb poc marge de temps, però, la negociació encara és "viva". Plaja assegura que el govern tindrà en compte les reivindicacions dels Comuns i els donarà el vistiplau "si són viables".

La portaveu confia que els Comuns "no siguin capaços" de tombar els comptes només per "càlculs partidistes". Si ho fan, assegura, si no retiren l'esmena, es privaria la ciutadania dels pressupostos "més alts" de la història.

El PSC retreu als Comuns interès electoral

La portaveu del PSC-Units per avançar al Parlament, Alícia Romero, ha acusat els Comuns de posar el Hard Rock com a línia vermella en la negociació dels pressupostos per "pur interès electoral". Romero ha recordat que en anys anteriors van avalar els comptes, tot i que el projecte ja existia.

"Les condicions que posaven eren que no hi hagués ni un euro públic per al projecte. En canvi, aquest any, per pur interès electoral, estan posant aquest tema a sobre la taula d'una manera que no s'entén, quan altres anys han aprovat els pressupostos"

Els comuns presenten una esmena a la totalitat als pressupostos, mentre el govern no descarti el Hard Rock
Alícia Romero durant una roda de premsa del PSC al Parlament (ACN/Gerard Artigas)

En una entrevista a La 2 i Ràdio 4, Romero ha instat els Comuns a "fer una reflexió". Els ha recordat que el projecte de pressupostos no inclou cap partida per al Hard Rock i contempla, en canvi, increments de despeses en àmbits com l'educació, la sanitat o la mobilitat sostenible.

Tanmateix, ha recordat als Comuns que la cambra catalana s'ha manifestat molts cops, amb una "majoria aclaparadora", a favor del Hard Rock.

"Quan tinguin 50 diputats decidiran el model de país, però amb vuit no ho poden decidir"

Romero s'ha mostrat disposada a revisar els tipus impositius als casinos, tal com proposen els Comuns, però seria després de la tramitació administrativa del Hard Rock.

ARXIVAT A:
Pressupostos de la Generalitat
Anar al contingut