Joves ballant en una discoteca
Joves ballant en una discoteca (Pexels)
Barcelona

El vídeo viral d'uns menors fent "perreo" en una discoteca: empoderament o cosificació?

El local d'oci ha acabat despenjant la gravació d'un ball sexualitzat protagonitzat per adolescents

RedaccióActualitzat

El ball sexualizat d'un grup d'adolescents en una discoteca de Barcelona s'ha viralitzat i ha posat a sobre la taula dos debats. D'una banda, la difusió de continguts sexualitzats protagonitzats per menors d'edat. De l'altra, si aquesta mena de balls --"perreo", twerking o "dembow"-- són una mostra de l'empoderament femení o, a la inversa, un senyal de cosificació de la dona. 

La discoteca Pampara Tardes, del barri de Sants, ha retirat la gravació del compte oficial del local a TikTok i que ha tingut milions de reproduccions. 

Al vídeo, gravat dissabte passat, es veuen les noies, arrepenjades a la barra i movent el cul davant d'ells, que les agafen pel darrere o s'hi refreguen. 

 

Empoderament o cosificació? 

Balls d'aquest tipus són sinònim d'empoderament de les dones o de cosificació? 

La psicòloga i sexòloga Elena Crespi Asensio considera que el que cal preguntar-se és si tothom s'ho està passant bé i, alhora, té clar on són els límits quan es va més enllà d'un ball

"Qualsevol persona que hagi provat de ballar d'aquesta manera, i sent el poder de moure el cos, veurà que és molt divertit. A mi m'agradaria preguntar a les noies: 'Vosaltres us ho esteu passant bé?' I si diuen que sí, i tinc clars els límits que jo vull establir, llavors me n'aniria als nois i diria 'Teniu clars, els límits?' És que això només és un ball, que no vol dir res més."

També planteja que a la nostra societat no s'ensenya prou pensament crític "com perquè una nena o una noia pugui establir que això és un empoderament".

Una mancança fruit també de la hipersexualització de les nenes. "Posem el focus en el seu físic, com van vestides, quins moviments fan i les col·loquem en aquesta submissió", argumenta. 

Una altra psicòloga i terapeuta sexual, Montse Iserte, remarca que el vídeo "impacta" pel fet que "s'està reproduint en mans de gent molt joveneta una sexualitat masclista, amb dominació, un cop més, per part de l'home".

Alhora, afegeix, "és una realitat" que, a l'edat dels adolescents del vídeo, "molts ja entren en contacte sexual". 
 

Balls més antics considerats sexuals i la por d'una agressió 

La periodista musical i crítica cultural Aïda Camprubí Hinojosa ha destacat que aquesta coreografia "no és exclusiva de Pampara", sinó que és present "a totes les festes de reggaeton que hi ha a Espanya i al món". 

La periodista defensa que cada generació s'ha escandalitzat per un ball. "El twist, el  rock'n'roll, eren considerats balls sexuals. La lambada va ser un escàndol. I l'únic que passa és que hi ha un desconeixement dels codis i, a cada generació, com que els codis i els tipus de balls canvien, les poblacions més grans s'escandalitzen", afirma. 

Un altre tema, per ella més gros, és que noies i dones hagin de conviure amb la por de l'assetjament o les agressions quan surten de festa: 

"El que realment ens hauria d'escandalitzar és que aquest comportament que nosaltres trobem patriarcal en les danses està constantment a la nostra societat. A mi m'agradaria que ens escandalitzéssim més perquè no poden tornar tranquil·les a casa perquè les molesten." 

En aquest vídeo podeu sentir l'opinió de les expertes: 


Des de la patronal l'oci nocturn Fecalon han assegurat que el local no tenia les condicions per acollir festes per a menors de més de 14 anys i han reclamat més controls. 

 

ARXIVAT A:
MenorsViral FeminismeMasclisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut