TV3, Catalunya Ràdio i els Mitjans Digitals s'adhereixen a la setmana del Covering Climate Now.
TV3, Catalunya Ràdio i els Mitjans Digitals s'adhereixen a la setmana del Covering Climate Now.

TV3 i Catalunya Ràdio s'afegeixen a la programació temàtica, la setmana del Covering Climate Now

TV3 i Catalunya Ràdio s'han sumat a la primera iniciativa promoguda pel projecte Covering Climate Now, de visualitzar la crisi climàtica amb una cobertura temàtica durant una setmana en què la programació dels mitjans de la CCMA sobre aquesta qüestió es destacarà.

El Covering Climate Now és una iniciativa promoguda per diversos mitjans de comunicació de tot el món que es comprometen a prendre consciència i donar la rellevància que correspon a una qüestió actual tan greu com la crisi climàtica.

Fa unes setmanes, TV3 i Catalunya Ràdio es van adherir a la iniciativa Covering Climate Now, sobre la crisi climàtica mundial i la presència que té en el sector dels mitjans de comunicació. Un projecte, format per més de 220 mitjans de tot el món, que configura el primer grup internacional de mitjans de comunicació destinat a unificar esforços per combatre la crisi climàtica des del periodisme.

Per donar visibilitat i rellevància a la crisi climàtica, aquesta iniciativa es materialitzarà la setmana del 16 al 23 de setembre (dia en què tindrà lloc la Cimera Internacional d'Acció Climàtica de l'ONU a Nova York), amb una programació temàtica que donarà visibilitat a la defensa del medi ambient.

Per adherir-se a aquesta proposta, TV3, Catalunya Ràdio i els Mitjans Digitals de la CCMA han organitzat un seguit d'emissions, prèvies, simultànies i posteriors a la setmana de la cobertura que es materialitzen amb la proposta següent:

Cobertura TV3

Els Serveis Informatius de TV3 han redactat el document "Criteris per informar sobre la crisi climàtica a la redacció dels Serveis Informatius de TV3", que inclou informacions essencials sobre la crisi climàtica (acords, riscos, vies de solució...), un decàleg per informar sobre aquesta qüestió i un glossari amb explicacions dels mots i expressions més comunes sobre el tema.

Durant aquesta setmana, diverses seccions del "Telenotícies" parlaran de la crisi climàtica amb reportatges relacionats amb les diverses temàtiques com ara Incendis (Secció Internacional), el gir que cal en la indústria de la moda per a un model més sostenible (Economia), anàlisi de propostes, compliments i incompliments sobre la crisi climàtica (Política), experiències de conscienciació per reduir l'impacte energètic (Cultura). La secció de Societat treballa en una proposta de cinc reportatges sobre el canvi del model energètic, la descarbonització i la relació amb l'economia, l'escalfament global i l'amenaça que suposa per a les collites i l'alimentació, les possibilitats de salvar la biodiversitat sense frenar el canvi climàtic i els efectes de l'escalfament global en els boscos.

El programa "Els matins", presentat per Lídia Heredia i Pere Bosch, es farà ressò de totes les iniciatives mundials per mobilitzar l'opinió pública i les administracions, parlarà d'una iniciativa sostenible que explica com fer durar més la roba i rentar-la menys. El dijous, 19 de setembre, el programa estrenarà un espai dedicat a la crisi climàtica que, amb la presència d'experts, explicarà l'evolució d'aquesta crisi, les conseqüències i com hi poden intervenir les administracions a nivell global i sectorial.

Aquella setmana, el magazín de la tarda "Tot es mou", amb Helena Garcia Melero i Lluís Marquina, emetrà els següents reportatges i entrevistes amb relació a l'escalfament global: "Els incendis de sisena generació", "Innovació en el reaprofitament de plàstics", "Generar menys residus" i "Estat de les glaceres".

L'informatiu infantil "Info-k", presentat per Laia Servera i que s'emet cada dia pel canal infantil Super3, emetrà notícies breus durant tota la setmana i farà una crida a la participació perquè l'audiència enviï vídeos que posteriorment s'emetran. El dijous 19 de setembre, s'emetrà un monogràfic de 20 minuts sobre el planeta i el perill en què l'ha situat la crisi climàtica.

El 22 de setembre, el programa de reportatges "30 minuts" emetrà el documental de producció aliena "Amazones, aturar el desastre".

El programa "Latituds" actualment emet una trilogia de documentals sobre la defensa del medi ambient: "Alerta defensores", que es va emetre el 31 d'agost, "Dones cocaleres a Colòmbia", emès dissabte, i "Les llavors de Berta Cáceres", sobre l'activista defensora dels drets humans assassinada el 2016, s'emetrà el 14 de setembre, a les 22.00, al 33.

El 10 de novembre, el programa de documentals "Sense ficció", dirigit i presentat per Montse Armengou, emetrà els reportatges "Out of plàstic", sobre l'impacte del plàstic a les illes Balears, i "Gràcies a la pluja", protagonitzat per un graner de Kènia que ha vist l'impacte de la crisi climàtica en les seves collites i posa en la cimera de París totes les seves esperances. El 3 de desembre, el programa emetrà "És a l'aire", sobre l'impacte mediambiental de la indústria química al camp de Tarragona, i "Bugs", en què un grup de xefs prestigiosos busquen els beneficis dels insectes com a font de proteïna alternativa a l'impacte de la producció de carn en la crisi climàtica.

Cobertura Catalunya Ràdio

Els Serveis Informatius de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació dedicaran diversos espais temàtics a la crisi climàtica durant tota la setmana. l'informatiu "Catalunya nit", amb Kílian Sebrià i Laura Rosel, de dilluns a dijous emetrà 4 reportatges (que es reemetran per Catalunya Informació) que tractaran la crisi climàtica des de quatre angles diferents: la dimensió i l'impacte econòmic en un país com Catalunya; el repte de convertir aquesta qüestió en un element troncal de l'agenda política, en un moment tan volàtil; l'aprenentatge i aplicació pràctica per a Catalunya d'experiències internacionals, i la incidència de la cultura a l'hora de transformar comportaments que puguin ajudar a afrontar aquesta crisi. I divendres 20 de setembre, el programa estarà dedicat monogràficament a aquesta qüestió.

Divendres, la secció "I visca la terra!" d'"El matí de Catalunya Ràdio", conduït per Mònica Terribas, parlarà de la cimera sobre l'acció climàtica que tindrà lloc l'endemà a Nova York amb la directora de la càtedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris i doctora en Veterinària Marta Rivera, i l'ambientòloga especialitzada en canvi climàtic i codirectora de l'ONG Climate Tracker Anna Pérez.

El dissabte 28 de setembre, l'endemà de la vaga general contra el canvi climàtic, el programa "El suplement", amb Roger Escapa, organitzarà una taula especial amb membres de la plataforma Fridays for Future.

Durant aquella setmana, l'espai audiovisual de la generació més jove d'iCat, "AdolescentsiCat", incorporarà la secció "Cinc maneres d'ajudar el planeta", conduïda per l'ambientòleg i copresentador del programa Joan Grivé, en què explicarà què es pot fer a nivell individual a favor de la crisi climàtica i on farà crítica de la hipocresia de les xarxes socials pel que fa a aquesta qüestió, amb exemples com les denúncies de l'incendi de l'Amazònia.

Mitjans Digitals

Des del web 324.cat es podrà accedir a tota la cobertura sobre la crisi climàtica de TV3 i Catalunya Ràdio en un sol clic, així com també es podrà consultar el document que han confeccionat els Serveis Informatius, la Guia Editorial que TV3 i el glossari de conceptes científics.

Xavier Duran, expert en crisi climàtica, ha realitzat cinc reportatges pel 324.cat. El primer, basat en un estudi fet a la Borgonya, explica que les vinyes europees maduren més aviat que mai en la història. El segon parla de les mesures contra l'augment de temperatures a les ciutats. El tercer, de com el Brexit augmentarà les emissions. El quart, de la concentració de metà i dels efectes de l'augment de la presència d'aquest gas a l'atmosfera. I el cinquè parla de com es pot percebre el canvi climàtic a través de les papallones.

A partir de dilluns, 16 de setembre, tots els serveis d'informació meteorològica de TV3 i el 324.cat incorporaran la novetat d'informar sobre la concentració de fons de CO2 de l'atmosfera i cada dia es compararà amb el mateix indicador d'un any enrere i de deu anys enrere, perquè l'espectador en pugui veure l'evolució.

Durant tota la setmana, s'emetrà un molinet conjunt entre TV3 i Catalunya Ràdio per explicar i posar en valor aquesta aposta.

ccma.cat
tv3.cat
tv3 /33/

catradio.cat
icat.cat

Anar al contingut